Activiteiten

Themasamenkomst 'Vrij-moedig', 1 mei 2019
 
Een vervolg op de samenkomst waarin we keken naar de eerste aflevering van 'Voor de mannen' (Canvasdocument).
 
We luisterden naar elkaars verhalen, rond vrij-moedig spreken. Iemand vertelde over zijn angst om in waarheid te spreken over zichzelf: zou hij dan nog priester mogen blijven? Nog iemand vertelde over zijn goede ervaring met open spreken: 'Ik had een doel en dat hield mij recht, ook al kwamen er moeilijkheden en onzekerheid. Ik kan nu zelfs zeggen: het lijden lacht mij toe, ik ben er ergens mee geraakt.'. Een ander vertelde over zijn eerst negatieve ervaring: hij kreeg een nieuwe benoeming, onverwacht. In het gesprek met de vicaris bleek de motivering van die benoeming totaal ongegrond. Doordat hij 'vrijmoedig' durfde spreken en vragen stellen, is de benoeming niet doorgegaan.
Na deze en andere vrijmoedige uitwisselingen, was er gelukkig ruimte voor een ontspannen maaltijd.
 
 

 

 

 
AGENDA
 
 

- Zondag 10 mei: themasamenkomst. UITGESTELD omwille van corona-Covid19- maatregelen.

- Zaterdag 23 mei: Belgian Pride Brussel, met religieuze viering om 11 uur, in Protestantse kerk,
   Museumplein. Verplaatst naar ZATERDAG 29 AUGUSTUS - INDIEN TOEGELATEN - maar ook weggevallen.

- Dinsdag 18 augustus: vakantie-activiteit in Gent. HOPELIJK. -  niet doorgegaan.

- Samenkomst van september: informele ontmoeting voor wie wil.

- Volgende samenkomsten: ???
 
 
 
 
Yves Leterme, Het schoonste moet nog komen
 
 
 
 
 

Viering 35-jarig bestaan, woensdag 7 oktober 2015

Geplaatst 9 aug. 2016 01:18 door Rik Renckens

 Onze Vlaamse groep van holebipastores en de Nederlandse groep (Werkverband van Katholieke Homopastores) vierden op 7 oktober hun 35-jarig bestaan. Ook al zijn ze los van elkaar begonnen, toch zijn ze in hetzelfde jaar begonnen (1980). Eens per jaar ontmoeten zij elkaar en deze keer voor een feestelijke dag, met ook feestelijke sprekers. Hieronder een verslag uit de Nederlandse krant De Stem.
Werkverband homo-pastores bestaat 35 jaar

ROOSENDAAL, DOOR LEO LOTTERMAN

"We kregen geen felicitaties van Nederlandse bisschoppen, Vlaamse bisschoppen feliciteerden wel." Bestuurslid Frans Bossink van het Nederlands Werkverband van Katholieke Homo-Pastores (WKHP) noemt het toch maar even, zo vlak voor het begin van het feestelijk jubileumsymposium van en voor homo-pastores.

Zowel het WKHP als de vergelijkbare Vlaamse groep Holebipastores bestaat dit jaar 35 jaar. Ze vierden het gezamenlijk met deze bijeenkomst, gisteren in hotel Goderie in Roosendaal. En dat in de maand dat in Rome de bisschoppensynode over het gezin en relaties praat. En vorige week het Vaticaan de homoseksuele Poolse priester Krzysztof Charamsa uit zijn ambt zette, nadat hij in een interview vertelde een vriend te hebben en de opvattingen van de kerk over homoseksualiteit achterhaald noemde. Het Vaticaan verklaarde het ontslag niet vanwege zijn seksuele voorkeur, maar vanwege de uitlatingen in het interview.

Bossink: "We houden al 35 jaar het vuur van onze kerkgeschiedenis brandend, en soms, zoals nu, laait de strijd weer op." Ondertussen creëert paus Franciscus met mildere uitspraken over homoseksualiteit openingen voor een andere houding van de kerk tegenover homoseksualiteit. Zo antwoordde de paus op een vraag over homoseksualiteit: 'Wie ben ik om daarover te oordelen?' "Dat is een keerpunt", aldus Rik Torfs, rector van de Katholieke Universiteit te Leuven, kerkjurist en spreker op het symposium. Hij sprak over 'de stiltes en kronkels' over homoseksualiteit in het kerkelijk wetboek. "De kerk onderkent het bestaan van homoseksuele neigingen, maar je mag het niet praktiseren. Waarom is er voor de kerk geen weg tussen die neiging en de vleselijke consequenties?" En, stelde hij: "Het celibaat is voor iedereen verplicht, de kerk stelt daarmee homo's en hetero's juist wel gelijk."

Maar, zegt hij, met de uitspraken van de paus in gedachten: "Je kunt niet doorgaan met pastorale pleisters plakken. De kerk zal haar seksuele moraal moeten herformuleren. De katholieke leer is open genoeg, alleen, je zult het ook nog moeten regelen in het instituut kerk. Je hebt daarom als kerkleider meer moed nodig dan een theoloog." Er is volgens hem nog een lange weg te gaan. "Staar je nu niet blind op de vorm, het huwelijk, het gaat om de inhoud. Het is ook onrealistisch om nu in de katholieke kerk voor het homohuwelijk te pleiten."

Ruard Ganzevoort, hoogleraar praktische theologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en lid van de Eerste Kamer voor GroenLinks, sprak ook. Hij legde de vinger op de in zijn ogen onvruchtbare polarisatie die is ontstaan, aangewakkerd door de schandalen rond het seksueel misbruik in de kerk. "Het gaat niet meer over de seksuele diversiteit van de mens, maar over religie versus moderniteit, de kerk tegenover de moderne samenleving." Om die harde tegenstelling te doorbreken pleit hij onder meer voor een nieuwe respectvolle dialoog waarin begrippen als gezin en relaties opnieuw gedefinieerd zouden moeten worden. Als protestant volgt Ganzevoort de katholieke discussies met interesse. "Als protestanten het niet eens zijn met hun kerk, richten ze een eigen kerk op. Katholieken doen dat niet, die blijven trouw."

Uitstap naar Bergen, 18 augustus 2015

Geplaatst 7 jan. 2016 12:33 door Rik Renckens

Bergen, culturele hoofdstad 2015, voor de meesten van ons een grote onbekende. Er zijn vele tentoonstellingen. Onze keuze ging naar het museum van de Doudou. Daar hoorden we over de geschiedenis van Bergen, over de manier waarop de strijd van Sint-Joris tegen de draak wordt levend gehouden, over de jaarlijkse tocht van de gouden koets die naar boven wordt geduwd. In de namiddag maakten we het wandeling door de stad, met o.a. een bezoek aan het stadhuis, het belfort en de Sint-Waltrudiskerk (Sainte-Wautrude). Daar zagen we de gouden koets live. We sloten af met een drankje op de grote markt. We komen terug als het treinstation in al zijn glorie uitgebouwd is!
 
 
                             De deugniet spuit
 
            
 
                  Hergebruik van een kerk
 
 
         De kerk Sint-Waltrudis (Sainte-Waudru)

Themasamenkomst 'Zelfcompassie' 10 mei 2015

Geplaatst 7 jan. 2016 11:57 door Rik Renckens

De titel van de samenkomst, zelfcompassie, kwam bij niemand goed over. Het woord is wat ongelukkig vertaald uit het Engels en men bedoelt daarmee niet 'medelijden' maar 'mededogen'.

Mededogen met zichzelf: de aanwezigen vertelden over hun eigen beleving daaromtrent.
We waren ook gelukkig met de aanwezigheid van een priester uit het bisdom Luik.
Na het avondmaal bezochten we de restauratie-werken in een kerk van de collega-gastheer. Het gaat een nog mooiere kerk worden, en bovendien, erg energiebesparend. We zien uit naar de heropening.

Themasamenkomst 8 februari 2015: Hotel Pardon

Geplaatst 7 jan. 2016 11:52 door Rik Renckens   [ 7 jan. 2016 11:53 bijgewerkt ]

Jan De Cock kwam vertellen over zijn boek 'Hotel Pardon': verhalen over vergeving, in de situatie van gevangenen. Hij vertelde over mensen die tot 'onmogelijke' vergeving komen. Moeders die vergeving schenken aan de moordenaar van hun kind, verhalen van vergeving na de genocide in Ruanda, ervaringen rond vergeving vanuit Jans werk als ziekenhuispastor. Eén van zijn stellingen: om in vrede te kunnen sterven, is kunnen vergeven van 'levensbelang'.
Nadien werd ook toelichting gegeven bij de Campaign Award die bisschop Johan Bonny ontving van çavaria, maar door hem geweigerd werd. De Award is plaatsvervangend uitgereikt aan Holebipastores, maar wel ter ere van de bisschop.

Themasamenkomst, 1 mei 2014: Vruchtbaar zijn

Geplaatst 16 jun. 2015 08:49 door Rik Renckens

Een mooi thema voor een samenkomst met holebipastores: hoe kunnen zij vruchtbaar zijn als mens, als pastor, in hun relaties?
Het viel op hoe 'gelukkig' velen zijn met hun leven en werk als priester. Velen ervaarden het ook als vruchtbaar om in de holebigemeenschap te komen en daar een andere stem te laten klinken dan een veroordeling.
Dat paus Franciscus ook in die geest spreekt, stemt hoopvol.

Themasamenkomst: Samen met Cavaria op stap - 26 januari 2014

Geplaatst 16 jun. 2015 08:40 door Rik Renckens   [ 16 jun. 2015 08:50 bijgewerkt ]

Yves en Katrien, vanuit 'çavaria', de koepel van Vlaamse en Brusselse holebitransgroepen, vertelden over de groei van de organisatie, gegroeid uit de 'Federatie Werkgroepen Homofilie' (gestart in 1977). De koepel telt nu een 120-tal verenigingen. Zij hebben een sterke werking naar Gelijke Kansen en Onderwijs. Zij doen heel wat werk naar het beleid toe en de politiek.
In het jaarprogramma van Cavaria is religie uitdrukkelijk opgenomen. In 2014 wordt daarrond uitdrukkelijk gewerkt. In 2015 wordt in een nummer van Zizo 'religie' als thema genomen.

 

 

Binationale dag 16 oktober 2013 - Antwerpen

Geplaatst 16 jun. 2015 08:06 door Rik Renckens

In een kring, met Nederlandse en Vlaamse pastores. Het ging over ons eigen welbevinden.
We keken bij onzelf naar binnen. Voor sommigen, een ontdekking. Voor anderen, een bron van verwarring.
Het was kostbaar om dat een ganse dag te doen en te ontdekken dat je een geschenk kan zijn en dat je een ander kan helpen zijn geschenk te ontdekken.
Een dag om voor jezelf regelmatig te doen!
Het was bovendien goed georganiseerd en gezellig.

Themabijeenkomst 22 september 2013

Geplaatst 15 jan. 2014 04:58 door Rik Renckens

In Antwerpen maakten we kennis met twee nieuwe leden, waaronder een vrouw. Het maakt onze naam van 'holebi'-pastores echt! De nieuwe leden stelden zich voor en het was een aanleiding voor iedereen om zich aan hen voor te stellen. Zo kregen we ieders verhaal nog eens te horen, en vooral, hoe er evolutie is en verandering in het leven. Het was voor iedereen verrijkend.
Het eigenlijke thema 'verrijkende vakantie-ervaringen' werd daardoor niet aangesneden. De samenkomst op zich was al rijk genoeg.
In de gebedsviering zegenden wij en kregen wij een zegen, nog een naproever van de Outgames.
Met dank aan de gastheer en zijn helpster.

Vakantiebijeenkomst 19 augustus 2013

Geplaatst 24 sep. 2013 14:40 door Rik Renckens

Een dagje in Mechelen. We kwamen samen in het gebouw dat eens het Grootseminarie was. De eetzaal is nu het restaurant 'Hof de Merode'. Wij dronken er koffie en acclimatiseerden, en zouden er 's middags gaan lunchen: frites-mosselen stond kozen de meesten als menu. In de voormiddag een bezoek aan de Sint-Romboutskathedraal. We werden er gegidst doorheen de 'fijne' symboliek, eerst vanop het hoogzaal, daarna doorheen de ruimte en zijkapellen. We werden opmerkzaam voor griffioenen en feniksen, maar ook voor het grondplan van de kerk: een liggende Christus, met het hoofd lichtjes naar links gebogen. In de namiddag bezochten we het nieuwe museum aan de Dossinkazerne: het Joods Museum van Deportatie en Verzet. Een heel ruim museum, zowel qua bouwstijl als inhoudelijk. Met vooral veel authentieke getuigenissen. Niet licht als vakantie-activiteit, maar de moeite. Namens hen die erbij konden zijn: dank aan de coördinator.

Vakantiebijeenkomst 28 augustus 2012

Geplaatst 12 sep. 2013 09:21 door Rik Renckens

Het was in Antwerpen verzamelen geblazen voor onze vakantiebijeenkomst. Een aangename en gemoedelijke babbel bij het aperitief zette meteen de toon voor de dag. Een gids loodste ons vanaf de kathedraal langs de nieuwe culturele as. Quinten Metsijs ontdekten we al bij het vertrek en vonden we terug aan het eindpunt van de wandeling. De rijke geschiedenis van Antwerpen, de groei en verandering in de stad, hoe verschillende periodes omgingen met het cultureel erfgoed, hoe de tijdsgeest bepalend was voor de aanpassingen: we werden ermee geconfronteerd. Vanop het dak van het MAS hadden we nog een prachtig zicht op de Schelde, de stad, de wijde omgeving, en ook hoe Quinten Metsijs op het plein voor het museum een plaatsje gekregen heeft. Tussendoor werd onder elkaar groot en klein nieuws uitgewisseld.

1-10 of 14