SWEDEN MAIN PAGE‎ > ‎

Nya skollag tillåter inte hemundervisning

Publicerad 5 januari 2010
Textstorlek
Lär sig engelska med pokémonkort Skoldagen för Lukas Lantz inleds med en lång frukost med lek och tidningsläsning. Därefter brukar han och lillebror Beppe arbeta med olika projektarbeten, ett av dem har varit att översätta pokémonkort från engelska till svenska.

Lär sig engelska med pokémonkort Skoldagen för Lukas Lantz inleds med en lång frukost med lek och tidningsläsning. Därefter brukar han och lillebror Beppe arbeta med olika projektarbeten, ett av dem har varit att översätta pokémonkort från engelska till svenska.

Fotograf:
Josefin Falk

Nya skollag tillåter inte hemundervisning”Samhället tar ifrån ansvaret från föräldrarna”, säger familjen Lantz i Vadsbro

Vadsbro Om förslaget till skollag antas utan förändringar ser familjen Lantz i Vadsbro inget annat val än att flytta utomlands för att kunna fortsätta att undervisa sina barn hemma.
– Det är konstigt att en regering som gick till val på valfrihet driver igenom det här, säger Jenny Lantz.

Tankarna om hemundervisning kom när Lukas var ett–två år och skulle börja dagis. Innan Jenny Lantz fick barn var hon, enligt sin egen beskrivning, en feministisk vänsterpartist som var positiv till att låta sina barn gå på dagis.

– Både jag och Nicklas kunde påverka hur vi jobbade och behövde aldrig dagis, men vi provade det ändå eftersom man ”ska” det, säger Jenny Lantz.

De insåg snart att konceptet inte passade dem och beslöt att Lukas, som i dag är nio år, och senare hans småsyskon sexårige Beppe och tvåårige Frode skulle stanna hemma. När det blev dags för Lukas att börja första klass gick barn- och utbildningsnämnden i Flens kommun med på att han fick undervisas hemma.

Berättar om kursplanen

Inför varje termin träffar de en lärare och rektor som berättar om kursplanen och i slutet av terminen kommer läraren hem till familjen. Lukas får då göra olika tester för att kontrollera att han når upp till kunskapskraven, och hittills har han gjort det.

De använder pedagogiken unschooling som innebär att barnen ska lära utifrån vad som händer i vardagen.

– Om vi till exempel ser en död mus i skogen läser vi om den sortens möss och barnen får skriva en artikel om det. Det blir biologi och naturvetenskap på ett handfast sätt, och även handskrivning. Lukas är galen i pokémonkort och därför satt vi länge och översatte engelskan på dem till svenska. Sedan använde vi korten i pokémonmatte, säger Jenny Lantz.

Läs hela artikeln i tisdagens papperstidning


http://ekuriren.se/nyheter/flen/1.593302

Artikelbilder

Börjar tidigt med hemkunskap Familjens yngsta, tvåårige Frode Lantz, hjälper Nicklas Lantz med lunchen.

Börjar tidigt med hemkunskap Familjens yngsta, tvåårige Frode Lantz, hjälper Nicklas Lantz med lunchen.Fotograf: Josefin Falk

Magnetism favoritämne Lukas och Beppe Lantz har en bokhylla med modeller av dinosaurier, experimentlådor och skolböcker. Vad är favoritämnet? – Magnetism och engelska, svarar Lukas Lantz.

Magnetism favoritämne Lukas och Beppe Lantz har en bokhylla med modeller av dinosaurier, experimentlådor och skolböcker. Vad är favoritämnet? – Magnetism och engelska, svarar Lukas Lantz.Fotograf: Josefin Falk

Fakta

Förslag till ny skollag

I juni presenterade utbildningsminister Jan Björklund förslaget: Den nya skollagen – för kunskap, valfrihet och trygghet.

Under hösten har remissvar hämtats in och till våren 2010 avser regeringen att lägga fram en proposition om en ny skollag.

Lagen kan börja gälla den 1 juli 2011.

Enligt kapitel 6, paragraf 16–17 ska alla barn över sju år ”delta i den verksamhet som anordnas för att ge den avsedda utbildningen, om eleven inte har giltigt skäl att utebli”.

Elever kan beviljas kortare ledighet för enskilda angelägenheter. Längre ledighet kräver att synnerliga skäl föreligger, och är perioden längre än tio dagar ska beslutet fattas av rektor.

Comments