SWEDEN MAIN PAGE‎ > ‎

Nu får du faktiskt lyssna, Björklund!

av Ellinor Petersen

”Det finns ingen chans att föräldrar skulle kunna stå för all den kunskapskompetens i alla 16 skolämnen som skolan kan erbjuda” tyckte Jan Björklund i Rapport den 23 maj (inslaget om hemundervisning börjar vid ca 16 minuter, Jan Björklund uttrycker sig vid omkring 18 min). Hur dumt kan man uttrycka sig? Har man klarat av grundskolan borde man väl vara någorlunda allmänbildad för att åtminstone kunna hitta informationen man saknar. Dessutom visar stora internationella studier att hemundervisade barn lyckas lika väl som skolbarn, om inte bättre. Förutom att de lyckas, så suddas också de sociala klyftorna ut med hemundervisning. Alla lyckas lika bra eller bättre, jämfört med skolbarn, inte bara barn till akademiker, som hemundervisas. Mer om forskning kan du läsa om här där fler länkar också finns.

Rösta nej till att förbjuda hemundervisning i Sverige! Vi behöver en mångfald av alternativ, där föräldrarnas filosofiska eller religiösa övertygelse ska kunna få plats. Detta för att Sverige ska kunna vara en demokrati värdig namnet.

___________________________

av Klara

Man upphör aldrig att förvånas… Jag följer med avund Er hemundervisare som gnetar på och hur välutbildade Era barn blir! Min dröm är att själv kunna göra så. Själv har jag nu haft 4 barn i olika skolor under hittills 11 år och det har varit och är en FAJT att se till att kompetenta lärare sköter sitt jobb!! Ska det vara så? När alla barn trots olika lärare samfälligt uttalar sig om att de lär sig mer hemma?? I dagens sociala-nätverkande med distansutbildningar är det inte svårt att tillskansa sig kunskap. Troligen lättare än att sitta i överfulla klasser där man varken får hjälp om man inte skriker högst eller måste använda klassens enda hörselkåpor(??!!) som dessutom är bortslarvade… ?
Ni är hjältar.

___________________________

av Margie

Det finns ingen chans att en person som har hand om 15-25 barn samtidigt kan ge samma kvalitet till samtliga jämfört med individ undervisning, som det ofta är hemma. Men det finns andra aspekter på hemundervisning som man kan observera när man jämför resultaten. Relationen till läraren är ju viktig och är det en av föräldrarna har man fördelen av en ovärderlig utgångspunkt i tillit. Allt som man lär sig i skolans miljö beror inte på kvalitet på läraren heller. Den som undervisar sina barn hemma får se till att de kommer ut på olika studiebesök naturligtvis. Vad jag vet är dessa föräldrar som undervisar sina barn oavlönade. Om barnen kan bevisa någonstans att de håller måttet genom t ex resultaten på de nationella proven bör de få tillåtelse att fortsätta med hemundervisningen.

____________________________

av Dorit

”Det finns ingen chans att föräldrar …………………….”
Så säger bara en som inte har förstått vad hemundervisning är!
Ett barn som hemundervisas kan man absolut inte jämföra med ett barn i skola.
Det är som att jämföra en egenföretagare som driver och utvecklar sitt bolag med en lågavlönad som enbart jobbar för låg lön med dåliga arbetsvillkor och inget medbestämmande och möjligheter att påverka sin situation.

Och föräldrar som hemundervisningen är projektledare som observerar sina barn och lär känna de bättre och därför hela tiden kan hjälpa fram barn till de resurser som behövs. Och ibland kan detta leda fram till traditionell skolgång, fast då frivilligt och inte via tvång!

http://ellinorpetersen.wordpress.com/2010/05/24/nu-far-du-faktiskt-lyssna-bjorklund/

________________________________________________________________________

2010-05-20

I morse var Jan Björklund intervjuad i Gomorrom Sverige. Jag hade  
mailat in en fråga som lästes upp i förkortat skick av programledaren.  
Så här föll orden:

Programledaren: Varför vill du i den nya skollagen förbjuda  
hemundervisning vilket är en mänsklig rättighet enligt FN, skriver  
Jonas Himmelstrand.

Jan Björklund: Jag tycker inte… Jag tycker att det är en rättighet för  
barn att få gå i skolan och det bestämde vi i Sverige redan på 1840- 
talet att alla ska ha rätt att gå i skolan, även om föräldrarna har en  
religiös eller filosofisk övertygelse som gör att dom tycker att deras  
barn ska inte gå i skolan så har vi sagt i Sverige att detta får inte  
föräldrarna... Föräldrarna har inte rätt att förvägra barnen rätten  
att gå i skolan. Så vi har skolplikt och alla barn har rätt att få gå  
i skolan.

Intelligentare än så blev inte Björklunds svar.

Jonas Himmelstrand ( http://www.rohus.nu )

____________________________

av Karin

Jag såg inslaget... och ja, det är svårt att ens bemöta det känner jag. Jag reagerade på att han sa just att man minsann bestämt detta på 1840-talet. Vilket ju totalt motsägs av gällande skollag. Sedan, en "rätt" att gå i skolan? Det är ju inte en rätt det handlar om, det är ett tvång.

Evidensbaserad forskning, mänskliga rättigheter.. . Inget spelar någon roll eftersom en ny skollag handlar om bla Björklunds åsikter, inte om kunskap. Att man bygger en ny lag på åsikter och tyckanden är väldigt, väldigt skrämmande.

____________________________________

av Magnus Drysén

Det känns bara patetiskt (eller som det defineras löjligt, ynkligt,
löjeväckande)

____________________________________

av Caro

Just det skrämmande. Hoppas han själv blir skrämd snart.


Tack Jonas för att du orkade ställa frågan.  Han behöver verkligen bli pressad.

_____________________________________

av Cina

Stort tack och visst är det märkligt att denna "sanning" tillåts upprepas utan någon som helst vetenskaplig grund..!
 
Dock kunde Björklund nog inte klargjort mer tydligt att den nya skollagen är ett bakåtsträvande som hör hemma i industrialismens historiepräglade samhälle/skola - långt ifrån omvärlden och det nya kunskapssamhä llet där flera andra utbildningsformer sakta men säkert växer fram!
Skolan har inte längre patent på kunskap i detta IT-samhälle! Så, vad blir framtidens skolas nya uppgift egentligen? Navigatör i kunskapsflödet? Nära vuxenkontakter som kan se barns indivduella resurser? Mentorskap? Allt mer likt fungerande hemundervisning, kanske..?


________________________

Ken Robinson fångar inte bara vad som är "fel" med skolsystemet, han öppnar ögonen på oss med brittisk anspråkslöshet - och torr humor.

Comments