SWEDEN MAIN PAGE‎ > ‎

Får inte hemundervisa

Föräldrar får avslag trots att de undervisat i hemmet i flera år

HULTSFRED/VIMMERBY  

Publicerad 091104 04:05.

När Vimmerby kommun ger avslag till alla de familjer som ansökt om hemundervisning till nästa läsår, ryter familjerna tillbaka. - De nya riktlinjerna syftar till att strypa hemundervisningen och följer inte lagen, säger mamman Hillevi Helmfrid från Locknevi, Vimmerby.

Därför vänder sig familjerna nu till länsrätten i Kalmar län.

- Det är ett tydligt spel från kommunens sida. Istället för att prata med oss och hitta lösningar i samförstånd ställer de oss inför fullbordat faktum, säger Hillevi Helmfrid, som själv har en dotter som skulle ha gått i femman och en son som skulle gått i tvåan på lågstadiet.

Varit nöjda tidigare

- Vi har alltid hemundervisat våra barn och allt har varit frid och fröjd med samarbetet mellan oss, skolan och kommunen, säger hon.

Men sedan juni detta år kom barn- och ungdomsnämnden ut med nya riktlinjer för beslut om hemundervisning.

Där skriver de bland annat att det krävs "exceptionella omständigheter" för att bevilja hemundervisning.

Ingen rättslig grund

- De har sammanfattat lagen helt fel och fattat beslut på ett underlag som saknar rättslig grund, säger Hillevi Helmfrid.

Hon hänvisar då till skollagen kapitel 10, paragraf 4, där det står:

"Ett skolpliktigt barn skall medges att fullgöra skolplikten på annat sätt än som anges i denna lag, om det framstår som ett fullgott alternativ…."

- Det behövs alltså inga exceptionella omständigheter. Det räcker med att vårdnadshavarna önskar det, säger Hillevi Helmfrid.

Hennes dotter måste enligt kommunens beslut hoppa av hemundervisningen redan vid nyår.

Ett livsstilsval

- Det här är ett livsstilsval för oss. Det är som att säga till mig, som är egen företagare, att jag måste bli anställd mot min vilja.

Varför är det så viktigt för er att ha hemundervisning?

- De kan lära sig saker på bra mycket kortare tid hemma, än vad de gör i skolan. De sitter inte heller instängda hela dagarna, våra barn lever i den verkliga världen med många vänner, de kan resa och arbeta självständigt med egna projekt.

Totalt handlar det om tre familjer i Vimmerby kommun som fått avslag inför nästa läsår.

- De har inte motiverat beslutet överhuvudtaget. De har inte heller gjort någon individuell prövning, som de påstått.

- Vi kan bara tolka det här som att förvaltningen vill bli av med hemundervisningen i kommunen, avslutar Hillevi Helmfrid.

Comments