HOME‎ > ‎For Swedish Politicians‎ > ‎

Svenskarna jublade inte när Berlinmuren föll

Europa har jublat. Fyrverkerier, champagne och varma kramar. Berlinmuren föll för 20 år sedan, kontinenten är återförenad. 

Det känns som en ond dröm att vi bara för 20 år sedan hade ett kommunistiskt grannland som fängslade sina medborgare bakom betong, taggtråd och trampminor. Det är obegripligt att gränsvakter fick bonuslön när de sköt ihjäl en man, kvinna eller ett barn som försökt fly. 

Men vi svenskar tog det för givet. I juni 1984 besökte Olof Palme Östtyskland. Han var känd för sin modiga kritik mot våldsregimer så östtyska dissidenter hoppades att Palme skulle utnyttja sin frihet till att tala för deras.

Men Palme nämnde inteBerlinmuren eller förtrycket med ett ord. Han talade om "vänskap" och "förtroende" mellan oss och despoterna. De östtyskar som törstade efter frihet kände sig övergivna. Palme prioriterade stabiliteten och sin egen popularitet i öst framför deras mest grundläggande rättigheter. 

Palme var representativ för Sverige. I tidskriften Neo har Mattias Svensson gått igenom vad svenska tidningar skrev när USA:s president Ronald Reagan 1987 krävde att muren skulle rivas. Nästan alla tyckte att han var dum, extrem eller ointressant.

Men den 9 november 1989 föll muren. De enda utom diktatorerna som inte jublade var nog svenskarna. Statsminister Ingvar Carlsson varnade för att "allting gått så snabbt och skett nästan utan kontroll". 

De flesta medier betonade problemen med utvecklingen. SVT talade om "internationell kris" och en reporter menade att "många känner sig villrådiga" eftersom det fanns "trygghet och ro i kalla kriget". 

Dagens Nyheter varnade att de som flydde från öst förlorade "trygghet och gemenskap".
Vad säger det om Sverige? Våra ledare fördömde inte en diktatur som riktade kulsprutorna mot barn och journalister och debattörer förmådde inte jubla när folket välte betongmurarna. 

Om vi inte ens förmådde se ondskan när den tog sig sådana extrema former, hur ska vi då känna igen och protestera mot de nya, mörka barriärer som uppförs i vår värld?


http://www.metro.se/2009/11/11/33709/svenskarna-jublade-inte-nar-berlinmur/

Comments