Abdijnieuws‎ > ‎

Welk voornemen voor een goede vasten?

Geplaatst 5 mrt. 2019 22:51 door Jos Vanderbruggen

De veertigdagentijd is eerst een vooral een tijd van “catechese”, dit wil zeggen een voorbereidingstijd voor hen die met Pasen het doopsel zullen ontvangen (de “catechumenen”), en een tijd van verdieping voor diegenen die het doopsel reeds ontvangen hebben.
In de eerste eeuwen van de Kerk werd deze catechese dagelijks door de bisschop verzorgd, die de betekenis van de verschillende riten van de paasnacht uitlegde, rituelen die samen de christelijke initiatie uitmaken: doopsel, vormsel en eucharistie.
Traditioneel voegt de veertigdagentijd aan deze catechese drie fundamentele componenten van het chirstelijk leven toe: het gebed, de vasten en aalmoes, dit laatste woord roept onmiddellijk een vierde op: delen.
Welk voornemen ga ik in deze veertigdagentijd maken?
- als tijd van catechese, laten we een vast moment van de dag kiezen dat we willen wijden aan een geestelijke lezing. Een kwartiertje is wel echt het minimum voor de veertigdagentijd.
- als uitgelezen tijd van gebed, laten we ook hiervoor een vast moment van de dag kiezen, voor die vorm van gebed die ons het best ligt: een moment van stilte, een korte meditatie van een Evangelievers, deelname aan de Eucharistie op een weekdag of (een deel van) het rozenkransgebed. Het belangrijkste is dat we ons bewust zijn van Gods aanwezighied.
- als tijd van vasten en van boete, net iets méér dan wat de Kerk als strikt minimum vraagt: laten we iets kiezen wat we als een vrijwillige moeite willen opdragen – het laten van alcohol of tabak, iets gedisciplineerder omgaan met het gebruik van TV of internet,...
- als een tijd van delen, laten we een gebaar kiezen dat ons de hele veertigdagentijd zal begeleiden: een regelmatig bezoek van een zieke, hulp aan een buur of vriend die het te druk heeft, of een financiële steun die ons écht iets kost – net iets méér dan die enkele rosse centen die toch maar in onze portemonnee zitten.

Comments