Abdijnieuws‎ > ‎

Waarom worden wij bekoord?

Geplaatst 9 mrt. 2019 22:23 door Jos Vanderbruggen
De liturgie van deze eerste vastenzondag nodigt ons uit om samen met Jezus naar de woestijn te trekken voor een geestelijke strijd. Men kan zich erover verwonderen dat ook Jezus werd beproefd met bekoringen : Hij was immer niet beladen met die vreemde “erfzonde”. Neen, als Jezus werd beproefd, dan is dat om dat Hij in alle vrijheid met ons alle aspecten van het menselijk leven wilde ondergaan, alles wat wij als “kinderen van Adam” moeten beleven.
Maar daar, waar wij reeds van tevoren waren overwonnen door de medeplichtigheid van de zonde die wij erven van onze eerste ouders, daar strijdt Jezus met ons met alle kracht, en het hangt niet meer an ons af, maar van onze verbondenheid met Jezus of we zullen overwinnen.
De weg van de dood wordt dan een weg van leven, en de bekoringen worden evenveel gelegenheden om te groeien in het christelijk leven.
De overwinning hangt dus volledig af van de kracht van onze band met Christus, in het geloof, en hoe wij ons geheel aan Hem geven, zo volledig als Hij zich aan ons geeft. En in deze overwinning is reeds de overwinning van Pasen die zich in ons voltrekt.
Het gaat wel degelijk om een bovennatuurlijke strijd en wij zullen er niet uitkomen als overwinnaars op eigen krachten, maar alleen met de hulp van Gods genade!

Comments