Abdijnieuws‎ > ‎

Hoe kunnen we best de Goede Week beleven?

Geplaatst 13 apr. 2019 22:35 door Jos Vanderbruggen
Door ze te beleven met Jezus. Christen zijn betekent elk van de mysteries van zijn leven onder ons één voor één zelf doorleven, opdat die mysteries zich vandaag in ons realiseren.

Sint Andreas van Kreta (660-740) zegt in een preek voor Palmzondag:
Kom, laten we samen de Olijfberg beklimmen; laten wij Christus tegemoet gaan. Hij komt vandaag terug van Bethanië en gaat vrijwillig zijn heilige Passie tegemoet, om het mysterie van onze verlossing te volbrengen. Laten we hen navolgen die Hem zijn voorgegaan. Maar laten we niet op de weg - zoals zij het deden - takken van de olijfboom, of palmen, of onze mantels uitspreiden. Neen... laten we onszelf daar neerleggen voor Hem, zoveel we kunnen, in alle nederigheid en oprechtheid, opdat wij het Woord dat komt zouden onthalen, opdat God een plaats in ons zou vinden, Hem die hemel en aarde niet kunnen omvatten.

Sint Paulus zegt ons vandaag dat Jezus, die bestond in goddelijke majesteit, heeft zich niet willen vastklampen aan de gelijkheid met God, neen, Hij werd gehoorzaam tot de dood... Moge deze Goede Week in ons de wil doen ontstaan om ons geheel aan Christus te geven, zoals we in de paasnacht zullen belijden, bij de vernieuwing van onze doopbeloften.

Comments