Abdijnieuws


Abdij Averbode op Facebook

Geplaatst 5 jun. 2019 22:14 door Jos Vanderbruggen   [ 6 jun. 2019 23:19 bijgewerkt ]

Vanaf nu kan u het nieuws van de abdij makkelijker volgen via onze Facebookpagina.
Klik hier om er te komen...
Nieuwsberichten zullen dus niet meer op deze website worden geplaatst...
Aarzel niet om u te abonneren op deze Facebookpagina (klik op "abonneren" bovenaan, net onder de luchtfoto van de abdij) - dan wordt u verwittigd telkens een nieuw bericht wordt geplaatst - dan moet u wel een eigen account hebben bij Facebook.

Sint-Norbertus

Geplaatst 2 jun. 2019 05:04 door Jos Vanderbruggen   [ 3 jun. 2019 00:44 bijgewerkt ]

Op 6 juni vieren de Norbertijnen hun stichter, de heilige Norbert. 
In Averbode: Eucharistie om 11 u., Vespers om 18 u.

De allereerste “abdijtafel”

Geplaatst 23 mei 2019 05:54 door Jos Vanderbruggen

Eind september 2018 werd het Abdijtafelproject voorgesteld in Het Moment te Averbode. Ralph en zijn vrouw Hilde woonden de presentatie bij. Ze kwamen niet alleen; ze brachten het nichtje van Ralph, Anke mee samen met haar vriend Jakob. Het jonge stel trouwde op 13 oktober 2018. Meteen was duidelijk dat de Abdijtafel een ideaal huwelijksgeschenk zou zijn vanwege nonkel Ralph en zijn vrouw. Ze beslisten meteen; Ralph kocht de allereerste tafel, voorwaar het perfecte cadeau.

Het Tafelteam mocht op bezoek bij Anke en Jakob,  6 hoog in Heverlee. Het uitzicht over Leuven is er grandioos. Het inzicht ook. Gezeten rond de tafel, samen met de milde schenkers Ralph en Hilde, vertellen Anke en Jakob hoe goed het geschenk hen bevalt. De Abdijtafel is ideaal om vrienden te ontvangen. Ze past perfect in hun gezellige appartement. Maar er is meer, de tafel past niet alleen heel goed, ze is als het ware de belichaming van waarden waaraan het viertal zeer gehecht is. De tafels worden gemaakt in twee sociale ateliers: Alito voor houtbewerking en De Brug voor metaal. De netto opbrengst gaat naar Rikolto, het vroegere Vredeseilanden, dat werkt aan eerlijke productievoorwaarden voor voeding, wereldwijd én bij ons. Abdij Averbode nam het initiatief voor het project en zorgt voor de verkoop. De Abdijtafels passen in de eeuwenlange traditie van de abdij die sinds altijd een actieve speler is in sociale werkgelegenheid en duurzame ontwikkeling.

Ralph leerde Rikolto kennen via Vlaanderen Vakantieland. In een van de uitzendingen zag hij een reportage over de “Sponsorreizen” van Rikolto. Sedert 2013 met een reis doorheen Nicaraqua maakte hij al vier keer een mountainbike tocht mee ten voordele van de organisatie. De deelnemers brengen een sponsorbedrag van minimum 3000 euro voor Rikolto bijeen en ze betalen hun reis. In een land waar Rikolto bedrijvig is bezoeken ze lokale projecten. Met 20 a 25 deelnemers fietsen ze 7 a 8 dagen door het land. Ze logeren bij locals of in kleine hotelletjes. Ralph vertelt enthousiast. Hij kijkt al uit naar de volgende reis in 2020.

Natuurlijk zijn ze het eens, zo’n mooie tafel is een groot geschenk. Ralph en Hilde hebben dan ook een nauwe band met Anke. En de kersverse bruidegom past in de familieband. Jakob was in 2006 Belgisch kampioen kajakken. Zo kwam hij op het idee om in 2015 een sponsortocht voor Ralphs Rikoltoreis te organiseren. Per kajak bevoeren ze de Demer tussen Diest en Werchter.

Ook in hun job is het jonge koppel geëngageerd. Anke werkt als ergotherapeute in een woonzorgcentrum. Jakob doet als chemicus onderzoek bij de KUL naar het scheiden van waardevolle metalen uit industriële afvalstromen. Concreet werken aan een betere wereld staat hier hoog genoteerd.

Hilde, de vrouw van Ralph, is afkomstig uit Averbode. Ze komt vaak in Het Moment voor brood en kaas. De match tussen Abdij Averbode en Rikolto was voor haar en Ralph meteen evident.

Anke vertelt spontaan dat de tafel zo goed meevalt in het dagelijks gebruik. Met een vochtige doek schoonvegen en af en toe de mooie eik voeden met natuurolie.
Een betere wereld begint rond de tafel, dat mogen we bij Anke en Jakob echt letterlijk nemen.

Tot slot vertelt Ralph dat hij ’s anderdaags op een project dag in een school over de sponsorreizen van Rikolto gaat vertellen.

Dank aan Anke en Jakob, Hilde en Ralph, voor de fijne ontvangst rond de mooie Abdijtafel en het openhartige gesprek.

Josée Lehon, mei 2019

Hemelvaart van de Heer

Geplaatst 22 mei 2019 13:40 door Jos Vanderbruggen   [ 24 mei 2019 22:59 bijgewerkt ]

Donderdag 30 mei viert de Kerk het hoogfeest van de Hemelvaart van de Heer. - In Averbode: 11 u. Pontificale Hoogmis - 18 u. Pontificale Vespers. 
Jezus zal deze wereld verlaten; Hij is te midden van de zijnen. Het is het moment van de laatste en definieve raadgevingen. Laten ook wij die raadgevingen overdenken en ze in praktijk brengen, want het programma dat ze uitstippelen, overstijgt de apostelen en de tijd van hun werk hier op aarde.
Twee punten zijn essentieel:
- de beloften van de Vader verwachten, de Heilige Geest die hen zal bekleden met de kracht van boven;
- getuigen van Christus, vanaf Jeruzalem tot de uiteinden van de wereld. De Evangelist Mattheüs maakt het duidelijk: “Gaat dus en maakt alle volkeren tot mijn leerlingen en doopt hen in de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest en leert hun te onderhouden alles wat Ik u bevolen heb. Ziet, Ik ben met u alle dagen tot aan de voleinding der wereld.” (Mt 28,19-20)
Ook aan ons dringt deze taak zich op om getuigen te zijn. De wereld kent immers Christus niet, noch de ware God. Van alle mensen die deze wereld bevolken draagt ongeveer één derde de naam “christen”... de aarde is dus nog niet helemaal “leerling van Christus” geworden. Zij wacht nog steeds op de boodschap van getuigen.

De dag nadien, vrijdag 31 mei, dit jaar het feest van Onze-Lieve-Vrouw Bezoek, beginnen we de noveen tot de Heilige Geest, die zal duren tot het feest van Pinksteren.

Uitvaart

Geplaatst 11 mei 2019 09:57 door Jos Vanderbruggen   [ 15 mei 2019 11:50 bijgewerkt ]


Met diepe droefheid melden wij u het onverwacht overlijden van onze medebroeder Philippe van Kuyck.  

Philippe werd geboren te Reet op 28 september 1971 en ingekleed als norbertijn van Averbode op 28 augustus 2004.
Hij verbond zich door professie op 28 augustus 2006. Hij werd priester gewijd te Averbode op 4 september 2011.
Na zijn priesterwijding werd Philippe op 17 oktober 2011 benoemd tot medewerkend priester in de federatie van Meerhout. Hij was tevens sedert 2014 de afgevaardigde van de bisschop in het Centraal Kerkbestuur van Meerhout. Philippe overleed te Meerhout op 8 mei 2019.

De plechtige uitvaartliturgie wordt gevierd in de abdijkerk van Averbode op zaterdag 18 mei om 11.00 uur. Gelegenheid tot groeten in de abdijkerk vanaf 10.15 uur.
Op de vooravond vrijdag 17 mei wordt in de abdijkerk om 18.00 uur het avondgebed voor overledenen gezongen.

Verdere eucharistievieringen ter nagedachtenis van de overledene worden gehouden in de abdijkerk op maandag 20 mei, zaterdag 25 mei en zaterdag 8 juni telkens om 11.45 uur.

De parochies van de Pastorale Eenheid H. Norbertus Meerhout-Laakdal gedenken hun overleden parochiepriester in de zondagseucharistie op zaterdag 29 juni om 19.00 uur in de kerk van Sint-Trudo te Meerhout-Centrum.
 

Averbode - Zes eeuwen orgelbouwkunst in Brabant

Geplaatst 1 mei 2019 06:55 door Jos Vanderbruggen   [ 1 mei 2019 08:11 bijgewerkt ]

Confrater Jozef Van Osta maakte een werk over de volledige orgelgeschiedenis van de abdij. De verschillende instrumenten worden gedetailleerd voorgesteld en de orgelbouwers krijgen ruime aandacht.
Ongeveer 600 bladzijden, gebonden met harde kaft, vierkleurendruk, drie delen in gekartonneerd foedraal. Nederlandse tekst met een samenvatting in het Frans, Engels en Duits. Deze uitzonderlijke uitgave wordt in voorinschrijving aangeboden aan de promotieprijs van 125 € vóór 1 juli 2019. De verkoopprijs hierna bedraagt 150 €. Hier klikken voor het voorinschrijvingsformulier (tot 30 juni 2019).

Nieuwe reeks TAYO

Geplaatst 27 apr. 2019 11:22 door Jos Vanderbruggen   [ 28 apr. 2019 01:41 bijgewerkt ]

Vanaf 14 mei, elke maand een nieuwe Augustinus-aflevering. Klik hier voor het reclamefilmpje.

Vlaamse meesters in situ

Geplaatst 25 apr. 2019 08:38 door Jos Vanderbruggen   [ 11 mei 2019 06:37 bijgewerkt ]

Van 1 juni tot 30 september 2019 organiseert het OKV (Openbaar Kunstbezit Vlaanderen) een tentoonstelling waarbij meerdere belangrijke kunstwerken van Vlaamse meesters in de kijker worden gezet, maar waarbij deze werken op hun oorspronkelijke plaats blijven (en dus niet worden samengebracht in een museum).
Aan dit project werkt ook de abdij van Averbode mee met het Norbertusaltaar in de abdijkerk.
Hier vindt u de webpagina van het OKV over dit altaar, met helemaal onderaan ook het filmpje dat ter plaatse op een touch-screen zal te zien zijn voor de bezoekers.

Meeleefdagen in de Abdij

Geplaatst 23 apr. 2019 11:45 door Jos Vanderbruggen

Van
26 tot 28 april kan je meeleven op het ritme van de abdij.  
Voor jonge mannen tussen 17 en 30 jaar - deelname is gratis.  
Info en inschrijving: christophe.monsieur@abdijaverbode.be

AverbodeQuote 1 Kor 13,13

Geplaatst 23 apr. 2019 11:42 door Jos Vanderbruggen


Nieuwste bijbelcitaat via deze link.

1-10 of 186