Nieuws

Boek: "In de verte staat een verlicht gebouw"
De geschiedenisleraar van de voormalige MAVO te Zuidbroek, Wim Rozema, heeft tijdens een oorlogsproject voor de leerlingen op school gegevens en documenten verzameld uit archief, interviews en krantenknipsels. En dit alles gebundeld in een reader met als titel "In de verte staat een verlicht gebouw"
De Historische Kring heeft deze reader kunnen bemachtigen en het is bij hun te verkrijgen. Zeer interessant met verhalen over de Jodentrein die met wel 40 wagons in Zuidbroek een stoppauze had; de verordeningen aan Burgemeester en Wethouders van de Duitsers, ooggetuigen van de vliegtuigrampen bij Noordbroek en langs het Winschoterdiep.
Dit oorlogsproject had trouwens een mooie afsluiting. Het plaatsen van het beeld bij het station van Zuidbroek. Ter nagedachtenis aan de gevallenen.

Boek: "Jeugdherinneringen van Freerk Bennema"
Bestuurslid Cor Edens heeft een aantal A4-velletjes gekregen. Het zijn de door meester Bloemhoff te Noordbroek uitgetypte jeugdherinneringen van Freerk Bennema. Freerk beschrijft de bewoners van Noordbroek die er in zijn jeugd vóór 1900 woonden, woning voor woning. De HKM heeft een deel hiervan gepubliceerd in het HKM-Bulletin van december 2015. 

Boek:
In Zuidbroek is de Klaas Woltjerweg. Na de oorlog is deze straat vernoemd naar de verzetsstrijder Klaas Roelof Woltjer. Hij heeft in deze straat gewoond toen het nog Nieuweweg heette. En in de oorlog is hier het distributiekantoor overvallen.
De broers en zussen van dhr. Woltjer hebben in samenwerking met de Stichting Monument Kamp Amersfoort een boek laten drukken over Klaas Woltjer en zijn activiteiten, gevangenneming en tenslotte zijn dood in de Tweede Wereldoorlog. Jammer genoeg is het boek in een beperkte oplage gedrukt. Ons bestuurlid Janneke Blaauw is bij A.Woltjer en M.van der Ploeg-Woltjer op bezoek geweest. Ze heeft het boek kunnen verkrijgen en in het zomernummer van 2012 is in het HKM-Bulletin een interview en een uittreksel van het boek te lezen.

Boek: "Boven Water"
Marcella Veldthuis heeft een boek geschreven over haar tante Greta Veldthuis. Zij was vermist en later gevonden in het Winschoterdiep.
De Historische Kring Menterwolde heeft bijgedragen aan dit boek door historische wetenswaardigheden te vertellen over Zuidbroek, die de drukker nodig achtte om in het boek toe te voegen.
Het boek is te koop in de boekenwinkel.