Home


 Arnhem 1649                                                                                                    

 

1649 is een willekeurige datum, de kaart van van Geelkerken komt uit een atlas die is uitgegeven in 1690 maar gezien de afbeeldingen op de kaart moet hij vóór 1649 getekend zijn, waarschijnlijk nog vroeger. De kaarten uit vroegere periodes zijn echter niet zo mooi ingekleurd en passen minder goed op de huidige plattegrond van Arnhem. Vandaar dat we deze kaart en datum hebben gebruikt.

 Wat zijn onze plannen                                                                                        


 
Natuurlijk willen we zoveel mogelijk gebouwen uit die tijd nabouwen. Dat lukt alleen wanneer er goede voorbeelden van die gebouwen te vinden zijn. Er bestaan weliswaar mooie schilderijen van het Oude stadhuis, maar de omgeving waarin het stadhuis staat klopt totaal niet met de gegevens die we nu hebben. Gelukkig bezitten we van het oude stadhuis een hoop andere afbeeldingen zodat er toch een realistische weergave gemaakt kan worden.
 
Van veel gebouwen die op de kaart getekend staan is helaas  helemaal niets. We zoeken in boeken, schilderijen en tekeningen naar huizen zoals die er rond die tijd uitzagen en vullen daarmee een straat.
Het aantal huizen die op de kaart zijn getekend klopt wonderwel met de gegevens in archieven en met latere plattegronden. Zelfs de maatvoering heeft van Geelkercken correct aangehouden.  
 
U ziet, dit wordt een hele klus. Om u alvast in de stemming te brengen hebben we een filmpje gemaakt met gebouwen die eerder al in 3D Max gemaakt zijn. De omtrek van Arnhem met zijn muren en wallen zijn te zien zoals ze getekend zijn door van Geelkercken.

Arnhem 1600