Rock català

El rock ha estat influït per una gran quantitat de fonts, principalment per blues, rythm and blues i country, però també de góspel, pop tradicional, jazz i folk. Van formar el rock totes aquestes influencies combinades en una simple estructura musical que era ràpida, enganxosa i ballable.

                                                                                            

El terme Rock Català és va començar a utilitzar, sobretot, a partir de finals dels 80 i principis dels 90 per a referir-se als grups i intèrprets de música rock i d'altres estils en català.

De fet, l’etiqueta de "rock català" porta a confusions, perquè els grups que s’han inclòs  practiquen estils musicals molt diversos. El únic nexe d’unió entre ells és l’aposta per la llengua catalana com a vehicle d’expressió.
Alguns dels grups més representatius d’aquest moviment són, Sopa de Cabra, Els Pets, Sau, Sangtraït, Lax'n'Busto, Gossos, entre altres.
 
Els pets

Són un grup de Rock català, originari del poble de Constantí (Tarragona).

Els seus components són Lluís Gavaldà liderant el grup i a la veu i a la guitarra, Joan Reig a la bateria i Falin Cáceres al baix.

 
BON DIA

Vídeo de YouTube

   
 
Sau
 
Sau ha esdevingut, al llarg de la seva trajectòria musical, un dels millors grups de pop rock en català de tots els temps. Amb deu discos a les espatlles, Sau es va consolidar com a fenomen de masses oferint centenars de concerts arreu dels Països Catalans i Europa, molts dels quals, multitudinaris i venent milers de discos.

El grup es va començar a formar l'any 1986, quan en Carles i en Pep Sala es van conèixer durant la gravació d'un programa pilot de TV3. 

El grup va durar fins el 1999, per la mort de Carles Sabater. 

 

BOIG PER TU

Vídeo de YouTube

 
 
 
Sopa de Cabra
 

El grup es va formar el 1986 en Girona. El seu nom prové d'un disc dels Rolling Stones. Després de molts anys de concerts (el seu primer directe va ser a la sala C'iam Ajn) i gravar una maqueta en una carnisseria, van enregistrar el seu primer disc "Sopa de cabra" en 1989. Van ser teloners a l'Estadi Olímpic de Tina Turner i El Último de la Fila a Barcelona.

 
L'EMPORDÀ

Vídeo de YouTube

 
 
 
 
Lax'n' Busto
 
Aquest grup de pop-rock català va néixer al Vendrell el 1986.

Esta composat per Jimmy Piñol Mercader (bateria i cors), Jesús Rovira Costas (baix i cors), Premi Rovirosa Morgades (guitarra i cors), Cristian Gómez Montenegro (guitarra), Eduard Font Pi (teclat) i en la veu, des del 2006, Salva Racero Alberch.

 

LLENÇA'T

Vídeo de YouTube

 
 
 
Obrint Pas
 
És un grup de música format el 1993 a Valencia. La seva música és una barreja de rock, ska i reggae amb melodies i instruments tradicionals.
Els seus components són: Xavi Sarrià (guitarra i veu), Albert Benavent (trompeta), Jaume Guerra (baix), Robert Fernández (guitarra), Miquel Ramos (veu i  teclat), Marcos Úbeda (trombó), Ximo Tomas -Maki- (bateria), Miquel Gironés (veu, percusió) i Jaume Figueres (só).
 
NO TINGUES POR

Vídeo de YouTube

 
 
 
Sangtraït
 
Era un grup de hard rock i heavy metal, amb reminiscències fantàstiques i medievals, de La Junquera a Catalunya, molt diferent dels altres grups de la seva generació, format en l'any 1982. El grup és va disoldre el 20 de desembre de 2001 en un concert de despedida a la sala Razzmatazz de Barcelona.
 
 
LES CREUS VERMELLES

Vídeo de YouTube

 
 
 
Podem trobar lletres de cançons de grups de rock català a http://www.tinet.cat/~fmc1985/ 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Comments