Mannborg kofferharmonium
Op de jaardag van de harmoniumvereniging Nederland op 3 november 2012 in Barneveld kon ik de verleiding niet weerstaan om een klein kofferharmonium te kopen. Een kofferharmonium is een klein inklapbaar orgeltje dat gemakkelijk meegenomen kan worden. Ingeklapt is een wat grote koffer. 

Uitgeklapt is het een klein orgeltje.  Het is een Mannborg. een Duitse firma opgericht door de Zweed Karl Theodor Mannborg in 1889 in Leipzig.  Mannborg kofferharmonium hebben bij het het uitklappen geen draaipunt, met andere woorden: ook in ingeklapte toestand is het klavier horizontaal. Daardoor is er wel minder ruimte voor en is het klavier smal gehouden.

Het instrument bezit drie knoppen. Links twee: Diapason 8' en Forte en rechts Prinzipal 4' Dat betekent dat het dus een 2-spelsinstrument is. In het kleine instrument blijkt toch nog ruimte zijn voor 2 rijen tongen. Dat betekent wel met de relatief kleine balgen harder trappen. De magazijnbalg bevindt zich verticaal in het intrument. Andere merken hebben vanwege ruimtebesparing horizontale balgen.

Op de forteklep staat het fabrieksnummer: 
66923
Raadpleging van de database van Gellerman maakt duidelijk dat het instrument uit 1963-1964 stamt. Hij stamt dus uit de DDR en van na de overname van Mannborg in 1961.  Veel instrumenten onder naam Mannborg lijken hierna niet meer gemaakt te zijn. De database gaat tot 67400.

De voordelen van dit kofferharmonium zijn dat hij weinig plaats inneemt en dat hij eenvoudig te verplaatsen is. Hij is met 1 hand te tillen hoewel hij dan niet echt licht te noemen is. En hij past zelfs in de bescheiden kofferruimte van onze kleine auto.

Comments