Mijn Hinkel huisorgel

Mijn Hinkel

Mijn Hinkel met de klep open

Mijn Hinkel huisorgel is een zuigwind. Hinkel is een Duits fabrikant uit Ulm. Het serienummer is 47613 en dat wijst op ongeveer 1918 als bouwjaar. Het harmonium heeft 5 rijen tongen voor het hele klavier, de verdeling van de knoppen en spellen is onderaan deze pagina te vinden. 

Het harmonium heeft een paar bijzonderheden. De eerste is dat het klavier door de vorm van de zwarte toetsen Amerikaans oogt. Die zwarte toetsen lopen namelijk af in een geboden lijn naar de achterkant (vanaf de speler gezien) Een Duits klavier heeft meestal rechte zwarte toetsen. Alle Hinkels die ik gezien heb, hadden ook rechte zwarte toetsen. 

Een andere bijzonderheid is dat de meeste tongen van Amerikaanse oorsprong lijken te zijn (Op de B staat B en niet H zoals gebruikelijk in Duitsland, behalve bij het 16 voetsspel.) De eerste machinale Duitse zuigwindharmoniumtongen zijn in 1913 gefabriceerd. Misschien heeft Hinkel door de oorlogsomstandigheden gebruik gemaakt van een oude voorraad. Of was de Hinkel oorspronkelijk bedoeld voor de Amerikaanse export. Wie zal het zeggen?

 De verdeling van de registers is hieronder in het spreadsheet te vinden. Het harmonium staat ook geregistreerd in de database van de harmoniumvereniging. In een oude brochure van Hinkel van rond 1923 uit de collectie van Wim Olthoff trof ik ik een model aan dat sterke gelijkenis vertoond met mijn harmonium. Zie daarvoor deze pagina.

Het harmonium is gerestaureerd in 2009 door Mannes Welleweerd uit Zaamslag. Hij heeft het instrument helemaal gemonteerd en weer in elkaar gezet. Hij ontdekte daarbij de bovengenoemde bijzonderheden.  Door de restauratie speelt het instrument lichter, beter en is hij ook weer opnieuw gestemd.

HinkelHinkelknoppenlijst

.      
Comments