Van Oeckelenorgel

De Hervormde Kerk van Muntendam werd gebouwd in 1840/1841. Op 17 oktober 1863 gaf de kerkvoogdij opdracht aan Petrus van Oeckelen om een orgel te bouwen en te plaatsen.
https://sites.google.com/site/stichtingvanoeckelenmuntendam/

Orgelbouwer Petrus van Oeckelen, geboren in 1792 in Breda, verhuisde in 1810 naar Groningen, Haren, waar hij als “muzijkinstrumentenmaker” ging werken.

Het orgel werd “plegtig ingewijd op het Kersfeest 1864”. In 1962 kreeg bij de restauratie van de kerk het orgel een andere kleur, blauw/groen met goud, een kleur die paste bij die tijd. In 2004 werd het orgel, dat verder nog in zijn oorspronkelijke staat verkeerde, gerestaureerd door orgelmakerij Bakker en Timmenga uit Leeuwarden en kreeg ook de oorspronkelijke kleur terug. Rijtuigenzwart met goud.

Op 3 december 2004 werd het van Oeckelenorgel op feestelijke wijze weer in gebruik genomen door Stef Tuinstra, adviseur.

De Stichting van Oeckelenorgel organiseert voor het behoud van het orgel regelmatig concerten. Graag verwijzen wij u naar de website van de stichting: www.stichtingvanoeckelenorgelmuntendam.nl