Coon Contract

Al onze kittens gaan, natuurlijk volledig geent en gechipt, met koopcontract en stamboom naar hun nieuwe eigenaren.

Waarom een raskat met stamboom?

Als u een kitten koopt met papieren van Neocat dan betekent dit dat de fokker zich houdt aan de reglementen van Neocat en dat is in het belang van u en uw kitten! Waarom?
Het Neocatreglement schrijft voor dat een moederpoes slechts 1x in een bepaalde periode een nest mag hebben. Als een fokker de poes uitbuit en te snel weer een nest laat krijgen (overfok noemen wij dat), volgt een waarschuwing en bij herhaling een royement. Maar koopt u dus een kitten zonder papieren, dan zou dit voor de moederpoes wel eens het zoveelste nest binnen een jaar kunnen zijn. Dan verslechtert de conditie van de moeder en is zij niet in staat haar kittens de vereiste afweerstoffen voor een goed immuniteitsstelsel mee te geven. Gevolg: u krijgt een kwakkelend kitten. Het geld dat u dacht te besparen bent u zo weer kwijt aan de dierenarts.

Het Neocatreglement schrijft voor dat een kitten 13 weken oud moet zijn bij aflevering. Bij een kitten zonder papieren kunt u de leeftijd niet controleren. Een kitten dat te jong zijn moeder en nestgenootjes verlaat, kan gedrags- en gezondheidsproblemen krijgen.

Via de Neocat-stamboom met 5 generaties kunt u de afstamming van het kitten bekijken. Goede fokkers maken vaak lange reizen om de juiste kater te bezoeken en om inteelt te vermijden. Een kitten zonder papieren kan voortkomen uit gemakzuchtige paringen van broer en zus of vader en dochter c.q. moeder en zoon. Gevolg: zwakke kittens.

Het Neocatreglement schrijft voor dat de ouderdieren getest moeten zijn op aids (FIV) en leukemie (FelV) en bij witte dieren wordt getest op doofheid (BAERtest).
Bij de Maine Coon wordt tevens (is niet verplicht) gescreend op hart (HCM) en nieren (PKD). Als u een kitten zonder papieren koopt, zijn deze testen niet gedaan en koopt u wellicht een ongezond kitten.

Het Neocatreglement schrijft voor dat het kitten ingeënt en ontwormd is. Als bewijs krijgt u een dierenpaspoort, waarin zich tevens een gezondheidsverklaring van de dierenarts betreffende huid, oren, ogen, gebit, lymfeknopen, respiratie, hart- en vaatstelsel en digestieapparaat bevindt.

Een Neocatstamboom met eigendomscertificaat kost slechts € 12,50. De kosten kunnen dus geen beletsel zijn. Als de fokker geen stamboom aanvraagt, betekent dit waarschijnlijk dat hij door de vereniging geroyeerd is OF dat hij geen raszuivere kittens verkoopt.

Pas ook op met een Nederlandse fokker die kittens verkoopt met een buitenlandse stamboom. Er zijn voldoende goede Nederlandse verenigingen, dus waarom uitwijken naar het buitenland? De reden zou kunnen zijn dat Nederlandse verenigingen overtredingen aan elkaar doorgeven en dat de betrokken fokker dus door deze verenigingen geweigerd is en nu zijn heil elders zoekt.
Misschien denkt u € 150 of € 200 te kunnen besparen door een kat zonder papieren aan te schaffen, maar neem dan het bovenstaande wel in overweging. Goedkoop kan duurkoop zijn. Een bonafide fokker die bij een vereniging is aangesloten, wil zijn catterynaam hoog houden en zal u dus ook bij problemen met raad en daad bijstaan. Koopt u een kitten zonder papieren dan kunt u nergens op terugvallen.

Maar bedenk wel: ieder levend wezen, dus ook een raskat met papieren, kan ziek worden zonder dat iemand hieraan schuld heeft. Als u dit niet kunt accepteren is het beter geen dier aan te schaffen.

 

Comments