Baskenland

Om Baskenland te omschrijven, wil ik graag teruggrijpen naar wat Miguel de Unamuno ooit neerschreef: "In het Baskische landschap lijkt alles binnen handbereik te liggen, is alles gemaakt op maat van de mens die er woont en er het land bewerkt. Het is een huiselijk landschap met meer land dan lucht, het is net een warm nest".

De Zee van Cantabrië en de Pyreneeën vormen de achtergrond van een landschap in alle mogelijke schakeringen: groen, steile kusten met ondiepe inhammen en bergkammen begroeid met beuken- en eikenbossen. De inwoners zijn eeuwenlang zeelieden, kleine boeren en herders geweest die een onbekende taal spraken die geen verwantschap vertoont met bekende talen.

Er wordt verteld dat alles begon met Sugaar', één van de mythologische Baskische personages, die een liefdesrelatie had met een mooie prinses die in Mundaka woonde. Uit deze verbintenis werd Juan Zuria geboren, de eerste heer van Bizkaia.

Al in de 14de eeuw bereikten de Basken IJsland en Groenland en installeerden zij zich aan de kust van Terranova en Canada. Juan Sebastián Elkano, de eerste man die een reis rond de wereld maakte, kwam uit Getaria en uit Zumárraga kwam Miguel López de Legazpi, de veroveraar van de Filippijnen.

Baskenland is een kleine maar belangrijke autonome regio, zowel cultureel als economisch gezien. De groene berglandschappen hebben een Atlantisch zeeklimaat met veel regen en zachte temperaturen. In deze regio zijn nog echte paradijzen te vinden, zoals het biosfeer reservaat Urdaibai, gelegen in de riviermond van de Gernika. Baskenland heeft 200km kust en heeft vele surfstranden. De stranden Zarautz en Mundaka blinken uit om hun perfecte golven en daar komen dan ook ieder jaar surfers uit de hele wereld op af. Het vrolijke bos Ibarrola is een ander stukje prachtige natuur, het lijkt net een schilderij met honderden dennenbomen.

Tijdens de Middeleeuwen liep de Camino de Santiago door Baskenland, daardoor zijn er vele prachtige monumenten.

Het symbool voor het Baskische volk is de stad Gernika dat wereldbekend is geworden na het bombardement in 1937 tijdens de burgeroorlog in Spanje, daarna is het nog beroemder geworden door het schilderij van Pablo Picasso: “Gernika”.

Het is een prachtige regio om doorheen te reizen met alle bergen en heuvels, daarnaast is het ook de perfecte plek om bergen te beklimmen, te wandelen of paard te rijden.

Baskenland heeft ook een hele eigen soort folklore, wat goed te zien is tijdens de traditionele feesten. Een sport die tijdens deze feesten en zeker ook erbuiten beoefend wordt, heet Pelota Vasca (het Baskische balspel) dat alleen beoefend wordt in Baskenland. Zo zijn er nog enkele sporten die alleen daar beoefend worden en dit is het bewijs van hoe uniek de Baskische cultuur is. De meeste van deze sporten hebben iets maken met de zee of het platteland. Treilers (traineruak) zijn een ander Baskisch unicum. Dit is een vissersboot waarop men met een sleepnet vist. De populairste zijn die met een team van 13 roeiers en een schipper. De wedstrijden worden meestal ‘s zomers gehouden in de dorpen en steden aan de kust. De wedstrijden die in de Concha baai van Donostia worden gehouden trekken ieder jaar weer enorm veel toeschouwers.

Vitoria is de hoofdstad van Baskenland. Dit is een moderne stad met veel groen en een kunstmuseum met werken uit de hele wereld, daardoor is een van de belangrijkste musea in de wereld.

Bilbao heeft de laatste jaren ook naam gemaakt in de kunst wereld mede dankzij het Guggenheim Bilbao. Maar daarnaast heeft de stad nog andere interessante musea, zoals het Reproducciones Artísticas, het Taurino en het Diocesano van heilige kunst.

San Sebastian is een elegante en toeristische stad. De stad ligt aan de Concha baai en het grootste deel van het jaar zijn el culturele festivals van de eerste orde, zoals het Internationaal film festival en het Internationaal Jazz Festival.

Ook de feesten laten zien hoe uniek de Basken zijn. In de drie grootste steden vieren ze achter elkaar de “ La Semana Grande” (de lange week). Van 4 tot en met 9 augustus viert Vitoria-Casteiz feest, “Las Fiestas de la Virgen Blanca” (Feest van de Witte Maagd). Het “Aste Nagusia” in Bilbao mag je zeker niet overslaan, als je wilt weten hoe er 10 dagen lang gefeest wordt in deze stad. Dit feest begint de zaterdag na het feest van “Nuestra Señora” in Begoña wat op de 15de van augustus is.

In San Sebastian vieren ze ook “Semana Grande”, maar het grootste feest in de stad is: “Tamborrada”. Dit feest begint om twaalf uur ‘s nachts van de 19 op 20 januari en duurt 24 uur en wordt gevierd met tonnen, vaten en trommels. Tamborrada wordt gevierd om de beschermheilige te vereren.

In Irún, een grensstad, vieren ze “Alarde de San Marcial” op 30 juni om de overwinningen, van lokale oorlogen, op de Fransen te vieren. De burgers trekken uniformen aan en zetten een Baskische baret (Txapela) op, dan verzamelen ze zich en richt het gezelschap zich naar een generaal te paard en schieten hun jachtgeweren leeg in de lucht.

De Baskische keuken wordt als een van de beste beschouwd in de wereld. Dit komt mede door de grote variëteit. Een populair gerecht is kabeljauwwangetjes en zo zijn er nog andere aparte gerechten, zoals heek in groene saus of inktvis in zijn inkt. En bij deze gerechten hebben ze ook heerlijke wijnen van zeer hoge kwaliteit uit de Rioja Alavesa. Andere drankjes uit de streek zijn: cider (sagardoa) en een lichte vrij zure Baskische wijn (Txakoli)

Hoewel Euskadi één van de meest geïndustrialiseerde. regio's van Spanje is, zijn er nog altijd onnoemlijk veel gebieden met een ongerepte natuur: de natuurparken Valderejo, Urkiola, Urdaibai en het magisch landschap langs de Río  Guernica.

Nog een belevenis is de steile Cantabrische kust, maar vergeet op bewolkte dagen uw regenjas niet om u te beschermen tegen de "txirimiri" (*) een typische, heel fijne regen.

(*) Txirimiri

Noord- en Zuid-Baskenland lijken op elkaar, maar zijn vooral ook heel verschillend: het zuiden is woester en grilliger dan het noorden en minder toeristisch. Wie bij Hendaye de grens oversteekt, voelt bovendien onmiddellijk dat de sfeer totaal anders is. Hectischer, rommeliger. De mensen lopen er nauwelijks alleen over straat, maar bijna altijd in groepen. Er  wordt harder gesproken. Het ruikt er naar zware tabak en de bars zijn er viezer en gezelliger. Nooit aan een Bask vertellen, maar eigenlijk is je eerste indruk maar op één manier te omschrijven: ik ben in Spanje. Dat betekent niet dat Spaans Baskenland doet denken aan het Spanje uit de reclamefolders; verwacht geen castagnetten, geen permanente zonneschijn, geen paella. De kustlijn is woester en rotsachtiger dan aan de Spaanse oost- en zuidkust en doet eigenlijk meer denken aan Ierland of Schotland. De zachte regen, die de Basken Txirimiri noemen (geen taal heeft zo'n lief woord voor regen), houdt de meeste toeristen op een afstand, waardoor je in de haventjes met hun kleurrijke bootjes vaak alleen bent met de oude mannetjes met hun Baskische baretten. Zij spelen mus (Baskisch kaartspel), zij eten pintxos (Baskische tapas) en spreken over een van de drie Baskische passies: politiek, voetbal en eten. Ook de hoofdsteden van de provincies zijn een bezoek overwaard: Bilbao, San Sebastián en Vitoria.  

De Basken hanteren ook een eigenaardige rekensom: 4 + 3 = 1, of "Zazpiak Bat" (De zeven, één!). Hoe dat moet begrepen worden, kunt u bekijken op mijn afzonderlijke webstek De Basken en hun strijd. 

https://sites.google.com/site/debaskenenhunstrijd/ 

Klik op de foto's

 De provincie Vizcaya (Bizkaia)       De provincie Guipuzcoa (Gipuzkoa)       De provincie Álava (Araba)