Stofzuigers met HEPA filter bij allergie

URL van de gadget-specificatie kan niet worden gevonden


Wat is een HEPA filter?
Een HEPA filter is een speciaal filter of lucht te zuiveren van kleine deeltjes. Afhankelijk van het type wordt tussen de 95% en de 99,9999% van de stofdeeltjes weggefilterd.

Waar worden HEPA filters toegepast?
Overal waar zeer schone lucht nodig is worden deze filters gebruikt. Bijvoorbeeld in operatiekamers in ziekenhuizen, in fabrieken waar bijvoorbeeld computerchips worden gefabriceerd en ook in de lucht- en ruimtevaart. In vliegtuigen worden HEPA filters gebruikt om de circulerende lucht in de cabine te ontdoen van microben.

Hoe werkt het?
Een HEPA filter werkt niet als een zeef waarvan de gaatjes zo klein zijn dat deeltjes erin blijven hangen. Je moet een HEPA filter zien als een opgevouwen doek van fijne glasvezels waar de te filteren lucht langs geleid wordt. Deeltjes in de lucht blijven aan de vezels van de filter plakken (interceptie) of botsen ertegen aan (impactie) en worden aldus gestopt en uit de lucht gehaald. Hele kleine deeltjes (<0,1 µm) kunnen door diffusie  worden tegengehouden.

Stofzuigers met HEPA filter
Voor mensen met ernstige allergieklachten voor huisstofmijt en andere door de lucht verspreidde allergenen zijn stofzuigers ontwikkeld met HEPA filters. Deze stofzuigers hebben wel extra vermogen nodig om de lucht door het HEPA filter heen te blazen. Er zijn stofzuigers op de markt die wel een HEPA filter te hebben, maar daar niet optimaal gebruik van maken omdat niet alle door de stofzuiger opgezogen lucht langs het filter zelf gaat. Kijk dus goed of er in de stofzuiger sprake is van een echt (of ook wel: 'gesealde') HEPA filter.