Hiusten hennaus

Hennatut hiukset ovat vahvat ja kauniit! Hiusten värjääminen kasviväreillä on helppoa ja turvallista. Kasviväreillä värjääminen vie enemmän aikaa kuin teollisilla väreillä värjääminen. Itse pidän tätä pelkästään positiivisena asiana. Hiusten hennaaminen itsessään on mielestäni rauhoittava ja rentouttava elämys.

Henna hoitaa hiuspohjaa ja kerrostuu hiukseen tehden siitä vahvemman. Luonnonkiharat hiukset rauhoittuvat ja hiukset saavat lisää kiiltoa.

Kasviväreillä värjättäessä lopullinen värisävy riippuu aina hiusten alkuperäisestä väristä. Henna muodostaa hiuksen pinnalle läpikuultavan punervan "kalvon", joten tummanruskeista hiuksista ei tule tulipunaisia tai kirkkaanoransseja, vaikka kuinka istuisi saunassa sangollinen hennaa päässään. Mitä vaaleampi hius on ennen värjäystä, sen selkeämmin oranssipunainen sävy tulee esiin. Henna kerrostuu hiukseen, joten useat värjäyskerrat syventävät väriä. Upea väri tulee parhaiten esiin auringonvalossa - erityisesti ilta-auringossa hennatut hiukset näyttävät todella upeilta!

Hennalaaduissa on jyrkkiä eroja. Henna värjäävyyteen vaikuttaa ensisijaisesti varastointi ja hennan ikä. Jos hennajauhe varastoidaan lämpimässä, se menettää, kuten mikä tahansa yrtti, tehoaan nopeammin kuin viileässä varastoitu. Parhaiten hennajauhe säilyy pakastimessa. Mikäli jauheen on pakastanut itse melko tuoreeltaan, se säilyy lähes rajattoman ajan. Joissakin pakkauksissa ilmoitetaan sadonkorjuuaika.

Oma suosikkimerkkini on pakistanilainen Jamila, jonka pakkausmerkinnät ovat selkeitä ja laatu tasainen. Erilaisia hennoja voi hyvin myös sekoittaa keskenään.

- - - -

Hiusten värjääminen muilla kasviväreillä


Hiuksia ei voi vaalentaa puhtaasti kasvipohjaisilla väreillä. Tummentaminen ja sävyttäminen sen sijaan onnistuvat mainiosti - vaikka blondista mustaan. Radikaaleimmat värimuutokset voivat vaatia useamman käsittelyn, mutta omasta kokemuksesta puhuen, keskivaaleat hiukset pamahtavat korpinmustiksi laadukkaalla hennalla ja indigolla kertavärjättyinä.

Kokeile aina väriä ensin pienellä suortuvalla! Hiuksia voi myös ottaa hiusharjan puhdistamisen yhteydessä talteen ja värjätä koetupsu. Kannattaa myös harkita tarkkaan hennan ja indigon käyttöä, jos on taipumusta vaihtaa hiusväriä tiuhaan. Henna kerrostuu hiukseen, eikä tahdo lähteä kokonaan edes värinpoistoaineilla. Yleensä vaalentamisen jälkeen tuloksena on keltainen tai kirkkaan oranssi hius. Hennalla ja indigolla värjätyt hiukset voivat värinpoiston jälkeen olla jopa vihreät. Hiuksia voi toki värjätä hennan ja indigon jälkeen teollisilla hiusväreillä ja toisinpäin, mutta shokkivärit ja vaalentaminen eivät tahdo onnistua hennattuu hiukseen. Väri poistuu luonnollisesti hiuksen kasvaessa.


Indigon käyttö hiusvärinä


Indigoa käytetään hennan kanssa saamaan aikaan punaruskeita ja mustia sävyjä. Toisin kuin henna, ingido sekoitetaan veteen juuri ennen värjäystä. Väriä alkaa vapautua välittömästi. Indigo pitää alkalisesta ympäristöstä, joten pieni määrä suolaa veden joukkoon saa värin vapautumaan voimakkaammin. Sitruunamehun lisääminen indigoseokseen ei vaikuta värjäystä edistävästi.

Sävyjen aikaasaamiseksi hennaa ja indigoa sekoitellaan seuraavissa suhteissa:

Punaruskea                                                  hennaa 75 % indigoa 25 %
Keskiruskeasta tummanruskeaan                   hennaa 50%  indigoa 50%
Tummanruskeasta mustaan                           hennaa 25 % indigoa 75 %
Musta                                                          hennaa 100% indigoa 100%

Jälkimmäinen tarkoittaa, että hiukset värjätään ensin pelkällä hennalla, väri huuhdotaan pois, jonka jälkeen hiukset värjätään indigolla. Haluttaessa muita sävyjä kuin mustaa, henna valmistellaan edellisenä päivänä, sekoitetaan eri kulhossa tarvittava määrä indigoa ja vettä, jonka jälkeen yhdistetään seokset ja levitetään seos hiuksiin välittömästi. Ylijäänyt väri ei kestä pakastamista yhtä hyvin kuin pelkkä henna.

Hennaa ja indigoa käytettäessä hiukset voivat heti värin huuhtelun jälkeen näyttää vihertäviltä. Kannattaa kuitenkin odotella rauhassa, jotta väri ehtii hapettua. Hennalla aikaa vie 2-3 päivää, indigolla pari päivää. Mikäli väri on muutamien päivien jälkeen edelleen vihertävä (tätä ei ole itselleni ainkaan sattunut) voi käsittelyn uusia.

Indigon huuhteleminen kannattaa tehdä huolellisesti. Indigo on alkalinen, joten se voi ärsyttää herkkää päänahkaa, jos värihitusia jää paljon.

Indigo ei tunkeudu hiukseen yhtä syvälle kuin henna. Ajan myötä indigo haalistuu, mutta värin voi palauttaa helposti mustaksi värjättyihin hiuksiin sekoittamalla esim. 90 % indigoa ja 10 % hennaa. Haalistuminen vie kuitenkin aikaa, joten ihan heti ei tarvi olla uudelleen värjäilemässä. Haalistuminen voi myös olla etu! Itse on värjännyt hiukseni kerran hennalla ja indigolla kokonaan ja tyvikasvun parin kuukauden välein. Latvat ovat haalistuneet hieman, joten tuloksena on koko hiuksen matkalla liukuväriefekti!

Pelkällä indigolla värjättäessä tulos on yleensä sinertävän vihreä.

Huom! Älä säilytä indigojauhetta pakastimessa, kuten hennaa, vaan huoneenlämmössä, valolta ja kosteudelta suojattuna.

Amla


Hennaa ja indigoa sekoitettaessa lopputulos on lämpimän punertavan ruskea. Mikäli haluaa kylmemmän sävyistä ruskeaa, väriseokseen voi sekoittaa amlaa.

- myöhemmin amlan käytöstä lisää

Cassia


Hyvä eristyisesti vaaleiden hiusten värjäämiseen. Kulkee joskus nimellä "väritön henna". Värjää vaaleat hiukset kullan sävyyn.

- myöhemmin cassian käytöstä lisää

Perusohje hiusten hennaamiseen


tarvikkeet:

- hennajauhe
- vettä
- (sitruunamehua)
- sekoituskulho (lasi, ruostumaton teräs tai keraaminen, muut voivat värjäytyä)
- sekoituslasta (ruostumaton teräs, muovi tuppaa värjäytymään)
- muovipussi tai talouskelmua
- kumihanskat

Henna värjää voimakkaasti ja nopeasti myös pintoja, suojaa siis herkät pinnat ja vaatteet mahdollisten roiskeiden varalta.

Hiusten värjääminen aloitetaan valmistelemalla henna edellisenä päivänä.

Hennajauhe kaadetaan kulhoon, lisätään huoneenlämpöistä vettä (tämä ei ole tarkkaa, lämpö tasoittuu joka tapauksessa), sekoitetaan, kunnes seos on puuromaista. Nesteenä voi ja kannattaa käyttää esim. sitruunamehua osittain tai kokonaan. Pelkkä vesi käy, mutta tulos on kuitenkin huomattavasti parempi sitruunamehulla.

Peitetään seos muovipussilla tai kelmulla painellen ilma pois, ts. muovi koskettaa kauttaaltaan seoksen pintaa. Annetaan seistä huoneenlämmössä 12-24 tuntia.

Kelmu poistetaan. Seoksen pinta on tässä vaiheessa hieman tummunut. Eron huomaa pyyhkäisemällä lastalla pintaa pois; pinnan alla oleva hennapuuro on vihreää, pinta taasen tummanruskea. Värimuutos kertoo värin vapautumisesta, joka kannattaa vielä varmistaa pyyhkäisemällä puuroa vaikka peukalonsyrjään tai kämmeneen. Muutaman minuutin kuluttua pyyhitään henna pois, iholla pitäisi näkyä oranssi tahra. Mikäli väriä ei näy, tai se on todella haalea, voi seoksen antaa seistä hieman pidempään. (Eri seuduilla kasvaneet, eri aikaan korjatut hennat vapauttavat väriä eri tahtiin.)  Lämpö nopeuttaa värin vapautumista.

Sekoitetaan tasaiseksi. Jos seos tuntuu liian paksulta, siihen lisätään vettä pienin erin.

Kun seos on käyttövalmis, sen voi puuron levittämisen helpottamiseksi lusikoida vaikka pursotinpussiin. (Pidä kuitenkin mielessä, että henna värjää myös muovia ja silikonia.) Puuron voi levittää hyvin myös hansikoiduin käsin. Hiukset jaetaan osioihin ja aloitetaan levittäminen joko niskasta tai päälaelta. Päälaelta aloitettaessa värjätyt suortuvat on helppo kietaista nutturalle levityksen edistyessä.

Muista levittää hennaa runsaasti. Mitä enemmän hennaa on hiuksella, sitä täyteläisempi väri. Kasvivärien levittäminen on erilaista kuin "kaupan värien"! Siinä missä teollista hiusväriä riittää 50 ml, tarvitaan useampi sata grammaa hennaa. Menekkierosta riippumatta hiusten värjääminen kasviväreillä on keskimäärin samanhintaista kuin teollisia värejä käyttäen.

Kun hiukset ovat kauttaaltaan hennan peitossa, ne peitetään joko muovipussilla tai kelmulla. Päälle kannattaa vielä kietaista pyyhe tai vanha pipo. Mitä lämpimämpänä hiukset (ja väri) pysyvät, sen parempi värjäystulos. Myös vaikutusaika on verrannollinen sävyn vahvuuteen. Pitempi aika, syvempi väri. Minimiaikana pitäisin tuntia, maksimiaikana taas kärsivällisyyden loppumista. Liekinpunaista haaveileville 4-5 tuntia on tarpeeksi, yön yli vielä parempi.

Muista pyyhkiä mahdolliset roiskeet ympäristöstä mahdollisimman nopeasti! Henna värjää useimpia materiaaleja, myös muovia!

Mikäli hennaa jää yli tarpeen, voi sen pakastaa vaikka muovipussissa. Pakastettu henna säilyy helposti jopa vuoden.

Vaikutusajan jälkeen väri huuhdotaan hiuksista huolellisesti. Pitkien hiusten  huuhtomista voi helpottaa hoitoaineella (kannattaa ostaa sitä halvinta ja käyttää vaikka koko puteli kerralla). Mikäli hiusraja on värjäytynyt, ei tarvi säikähtää, väri kuluu kasvoista parissa päivässä pois. Hiusten lopullinen väri asettuu parin-kolmen päivän jälkeen värjäämisestä. Henna vaatii aikaa hapettuakseen, joten ei pidä säikähtää, jos kuontalo huutaa kirkkaan oranssina, väri useimmiten tummuu lämpimään punaiseen.

- - - - -

Nesteenä voi myös käyttää teetä jne. mutta siitä ja paljon muusta lisää myöhemmin.
Comments