Főoldal

Ubuntu (ideológia)

Az ubuntu  a szubszaharai Afrikából származó világnézet, egy tradicionálisan afrikainak tekintett eszme. Középpontjában az egymás iránti emberség áll; filozófiája az együttműködés, a törődés, és harmónia az összes teremtménnyel. Az „ubuntu” szó a dél-afrikai nyelvekben (xhosza, zulu) gyökerezik.

Körülbelüli fordítása: „emberiesség másokkal szemben”, „azért vagyok mert mi vagyunk”, „egy egyén a többi emberen keresztül válik emberivé”. Más fordítás szerint: „a hit egy univerzális kötődés, amely összeköti az emberiséget”.

Egy bővebb meghatározás Nobel-díjas Desmond Tutu afrikai érsektől:

„Egy ubuntu ember nyitott és elérhető mások számára, megerősíti a többieket, nem érzi magát fenyegetve mert mások rátermettebbek, mert magabiztos, tudván hogy egy nagyobb egészhez tartozik, ami eltűnik, mikor másokat megaláznak, kínoznak vagy elnyomnak.”

Az ubuntu a Dél-afrikai Köztársaság új köztársaságának egyik alapító eszméje, és kapcsolódik a Thabo Mbeki által népszerűsített Afrikai reneszánszhoz. Politikai értelemben az ubuntu fogalma hangsúlyozza az egység és konszenzuskeresés szükségességét a döntéshozatalban.

forrás: Wikipédia (http://hu.wikipedia.org/wiki/Ubuntu_(ideológia)

Ubuntu dal:ideológia
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Forradalmian új módszert leltek az asztma ellen

Szinte minden betegség gyógyulásában jelentős szerepet játszik, hogy megfelelő mennyiségű oxigén jusson el a sejtekhez. Sokkal könnyebben veszi fel ugyanis a harcot a kórokozókkal egy olyan szervezet, amelynek megfelelő az oxigénellátása. Erre a felismerésre épít a Konstantin Buteyko által elsősorban az asztma gyógyítása érdekében kidolgozott módszer. Az orosz kutató rájött arra, hogy az asztma – és még sok más betegség – az úgynevezett tartós hiperventilláció következtében alakul ki. „Míg más eljárások a tüneteket próbálják meg csökkenteni, Buteyko módszere a betegségek kiváltó okát, vagyis a túllégzést szünteti meg” – mondta lapunknak Varga-Szilágyi Gyula, a magyar Buteyko Légzésközpont alapítója. Kifejtette, a lényeg a légzés, pontosabban a percenként be- és kilélegzett levegő mennyiségének csökkentése. Ez kétféle módon érhető el: vagy kisebb levegőt veszünk, vagy ritkábban, lassabban lélegzünk. Az ideális persze a kettő ötvözete. „A módszer azon a megdöbbentő paradoxonon alapszik, hogy minél kevesebb levegőt lélegzünk, annál több oxigént kapnak a sejtjeink. Általában nem az a probléma, hogy nincs elég oxigén a vérünkben, hanem az, hogy megfelelő mennyiségű szén-dioxid hiányában ez az oxigén nem tud hasznosulni, és nem jut el a rendeltetési helyére, a sejtekhez, szövetekhez. A jobb oxigénellátás hatására pedig szervezetünk átkapcsol egy egészségesebb üzemmódra, javul a keringésünk, az anyagcserénk, egészségesebbek, ellenállóbbak leszünk, szinte minden betegséget könnyebben legyőzünk” – hangsúlyozta Varga-Szilágyi Gyula. Az eljárás, bár elsősorban asztmásoknak javallott, allergia, szénanátha, orrdugulás, apnoe, magas vérnyomás, fejfájás, migrén, szorongás, pánikbetegség, ekcéma vagy akár elhízás esetén is pozitív hatást eredményezhet. Ráadásul elsajátítása és alkalmazása különböző krónikus betegségek megelőzésére is alkalmas. Varga-Szilágyi Gyula mindehhez hozzátette: „Mi nem gyógyítunk, csak megtanítunk egy módszert, amely mindenkinél működik, és amellyel mindenki meg tudja gyógyítani saját magát.” KD


Magyar Hírlap 2010. december 21.


http://www.buteyko.hu/

YouTube-videoklip

Comments