Helga Smit is....

Helga Smit, de bevlogen pedagoog die met haar aanstekelijke enthousiasme nog wel een baksteen aan het zingen krijgt. Leidt al meer dan 30 jaar muzikale workshops waarin de individuele authenticiteit wordt aangewakkerd om zich te laten horen.

En met haar levenswerk: NATURAL VOICE® is zij een onderscheidende heler met de menselijke stem als haar apotheek.

Opgegroeid met liederen van de Jiddische volksliedtraditie en het Jiddisch theater. Verdiept Joods lithurgische zang onder begeleiding van Chazzan Thom Rinsema. En richt Joods koor IMA SARA op.

Gegrepen door de flamencomuziek, reist Helga Smit, na haar afstuderen klassiek gitaar, veelvuldig naar Spanje. Volgt gitaar-masterclasses bij o.a. Paco Peña en Paco Cruz.

Begeleidt flamencodanslessen op gitaar. En richt samen met danseres Carla Geerts de Flamencodansschool CENTRO FLAMENCO PURO op.

Brengt de gitaarsolo-cd Aires Latinos uit.

Gefascineerd dat zangers van o.a. zigeunermuziek, met hun zogeheten “ongeschoolde” stemmen, zo krachtig kunnen overtuigen. Niet vanuit aangeleerde controle. Maar vanuit de persoonlijke authenticiteit die alle benodigde technieken van nature blijkt voort te kunnen brengen. Brengt een intensieve zwerftocht langs grote stemmeesters en kleine pioniers van uiteenlopende invalshoek. Lessen bij zigeunerzangers alsIda Kelarova en Olayo, theaterman Jonathan Hart. Volgt de stemtherapeutische opleiding van Stemwerk bij Jean-René Toussaint. Als ook cursussen Voice-Over, Storytelling en boventoonzang. Hieruit ontstaat NATURAL VOICE®.

De rasartieste die de meest uiteenlopende podia, festivals en feesten uitbundig verwarmt. Van de mooiste antiekmarkt van de Côte d'Azur in Nice tot aan een tv-optreden met René Froger. De gepassioneerde zigeunervrouw, Luna Gipsy, die met haar krachtige ietwat hese stem zingt ze over liefde-ontrouw-olijven-tapas en passie. Of wanneer zij ontroerend en authentiek de liederen uit haar jeugd brengt met haar JIDDISCHE PAPLEPEL. Zich afwisselend begeleidend op gitaar, castagnettes, cajon en. Solo en in verschillende formaties als: Los Morenos, Tinto Verano, Locura, Café Bohème zet ze op haar mediterrane rondreizen vele dorpspleinen en chique society-party's op stelten.

Tegenwoordig brengt zij de Spaanse zon geregeld met feestelijke optredens met haar leerlingen van FIËSTA PURA.