Helga Smit ....

Bevlogen pedagoog. Krijgt nog wel een baksteen aan het zingen. Sinds 35 jaar komt iedereen in haar lessen en workshops voluit tot klinken.

Meesteres in de helende werking van de stem. Een unieke therapeut. Haar stem: haar apotheek. Haar muziekinstrumenten: haar gereedschapskist.

De rasartieste die de meest uiteenlopende podia, festivals en feesten uitbundig verwarmt.

Helga's Levenswerk:

NATURAL VOICE®

De verwondering dat zangers van o.a. zigeunermuziek, met hun zogeheten “ongeschoolde” stemmen, zo krachtig kunnen overtuigen. Niet vanuit aangeleerde controle. Maar vanuit de persoonlijke authenticiteit die alle benodigde technieken van nature blijkt voort te kunnen brengen. Deze verwondering brengt een intensieve zoektocht langs grote stemmeesters en kleine pioniers van uiteenlopende invalshoek. Lessen bij zigeunerzangers als Ida Kelarova en Olayo, theaterman Jonathan Hart. De stemtherapeutische opleiding van Stemwerk bij Jean-René Toussaint. Als ook cursussen Voice-over, Storytelling en Boventoonzang.

Helga blijft altijd zoeken, uitvinden, groeien en ontwikkelen. 2007 is de oprichting van NATURAL VOICE® een feit. Na heling via individuele sessies met de NATURAL VOICE® Methode en de cursus TRANCE-ZANGGROEP 't 3e OOR is haar werk met NATURAL VOICE inmiddels uitgegroeid naar de opleiding tot NATURAL VOICE® WORKER voor therapeuten, onderwijzers, coaches, zorg-professionals en ieder die beroepsmatig bewust de helende krachten van zijn stem wil kunnen inzetten.

Van Gitarist tot Snarenkoningin

naar ware Klank-Sjamaan

Studie klassiek gitaar aan het Rotterdams Conservatorium. Veelvuldige reizen naar Spanje. Gegrepen door de flamencomuziek. Gitaar-masterclasses bij o.a. Paco Peña en privélessen bij Paco Cruz. Als gitaarbegeleider van flamencodanslessen richt ze samen met danseres Carla Geerts de Flamencodansschool CENTRO FLAMENCO PURO op.

En brengt de gitaarsolo-cd Aires Latinos uit.

Na de castagnetten volgt de cajòn (kisttrommel). De percussie-workshops bij Bart Fermie geven het zetje naar de waterdrum, de ocean-drum, en een heel assortiment natuurgeluid-instrumentjes. Met name op percussie maakt Helga gedurende 11 jaar muziek uit alle windstreken met gedetineerde “vreemdelingen”. Het vormt de voedingsbodem voor haar latere cursus ROUTE MEDITERRANA. ......>> lees meer

Op haar bijbelse harpje, Bulbul Tarang (Indiase banjo) en 72-snarige Santoor (Perzisch hakkebord) experimenteert Helga er lustig op los met stemmingen en frequenties van Oeroude Tijden en Nieuwe Werelden.

Van weerstand bieden aan de olijke ukelele die z'n weg vond naar Helga's MuziekTempel kon geen sprake zijn. En na heel langdurig verlangen is er nu ook een betoverende Hang-drum om haar luisteraars en cliënten mee in vervoering te brengen.

De rasartieste

Opgegroeid met liederen van de Jiddische volksliedtraditie en het Jiddisch theater. Studeert zij de Joods liturgische zang onder begeleiding van Chazan Thom Rinsema. Kabbala studies verdiepen daarbij haar spiritueel bewustzijn. Zij richt Chassidisch Joods koor IMA SARA op. Doceert Sefardisch Joodse levensliederen met haar cursus MAZALMAZAL. En brengt ontroerend en authentiek het liedprogramma DE JIDDISCHE PAPLEPEL bij concerten en herdenkingen

De gepassioneerde zigeunervrouw, Luna Gipsy, die met haar krachtige ietwat hese stem zingt ze over liefde-ontrouw-olijven-tapas en passie. Zich afwisselend begeleidend op gitaar, cajòn(kisttrommel) en castagnetten. Van de mooiste antiekmarkt van de Côte d'Azur in Nice tot aan een tv-optreden met René Froger. Solo en in verschillende formaties als: Los Morenos, Tinto Verano, Locura en Café Bohème zet ze op haar mediterrane rondreizen vele dorpspleinen en chique society-party's op stelten. De vruchten hiervan zijn terug te vinden in haar cursussen en workshops FIËSTA PURA en MY BIG FAT GIPSY SONG.....>>lees meer