Concertserie

Deze concerten behoren tot de serie Kamermuziekconcerten op de zondagochtend van 12.00-13.00 uur in wisselende bezetting, o.l.v. violiste Heleen Kuiper.Najaarsserie Muziek in Muzee begint op 25 september met werken van Sweelinck en Beethoven
 
Op zondag 25 september aanstaande om 12.00 uur klinkt in Muzee Scheveningen weer de mooiste kamermuziek. Het thema van de muziekserie Muziek in Muzee is dit najaar
 Dutch Delight. Minder bekende kamermuziek van Nederlandse componisten zal worden uitgevoerd tijdens drie concerten. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de Kreutzersonate, zowel de compositie van Beethoven als die van Janacek.
De Kreutzersonate van Beethoven wordt op 25 september uitgevoerd in de weinig gespeelde versie voor strijkkwintet. Tevens staat op 25 september de Fantasia Chromatica van Sweelinck op het programma.
De uitvoerende musici zijn Paul Eggen & Heleen Kuiper, viool, Jan Buizer, altviool en Caecilia van Hoof & Willem Stam, cello.
 
Op zondag 30 oktober spelen Heleen Kuiper, viool, en 
Henk Mak van Dijk, piano, in de sfeervolle Scheveningenzaal van Muzee. Zij voeren de volgende werken uit: de Sonate in fis van Julius Röntgen, Morgenstimmung van Grieg en de Sonate in b van Amanda Röntgen-Maier. Aan dit concert werkt tevens de International Violin Class The Hague mee.

Componisten Röntgen en Maier leerden elkaar kennen in Leipzig, waar beiden studeerden in de jaren '70 van de 19e eeuw. Na hun huwelijk vestigden zij zich in Amsterdam. Waar in Parijs in die tijd de 'salons' belangrijke ontmoetings-plaatsen voor musici waren, zo was in Nederland het huis van het echtpaar Röntgen het Nederlandse equivalent. Zo waren Brahms, Grieg en Clara Schumann graag geziene gasten in huize Röntgen. Op 30 oktober daarom een eerbetoon aan deze Nederlandse romantici.

De Kreutzersonate keert terug op zondag 11 december, maar dan als de compositie voor strijkkwartet van de Tsjech Leon Janacek. Hij liet zich inspireren door de gelijknamige novelle van Leo Tolstoj, die op zijn beurt was gebaseerd op de Kreutzersonate van Beethoven.
Ook de Nederlandse schrijfster Margriet de Moor schreef een roman die ‘Kreutzersonate’ heet.  Met deze roman is ze de Nederlandse schakel in het illustere rijtje Beethoven, Tolstoj, Janácek en De Moor. Ze zal voorafgaand aan het concert van 11 december een inleiding houden.
De Kreutzersonate heeft een interessante geschiedenis. De beroemde Russische schrijver Tolstoj liet zich door de sonate van Beethoven inspireren en schreef zijn novelle ‘De Kreutzersonate’. De Tsjechische componist Janácek werd vervolgens zo gegrepen door deze novelle waarin liefde, allesoverheersende jaloezie en moord de thema’s zijn, dat hij geïnspireerd raakte tot het schrijven van zijn Kreutzersonate. Dit muzikale antwoord aan Tolstoj werd een compositie voor strijkkwartet.
Margriet de Moor schreef in 2001 de roman ‘Kreutzersonate’, een ode aan de compositie van Janácek. Zij zal een toelichting geven over hoe zij geïnspireerd werd door de muziek van Janácek.

Op het programma staat op 11 december naast de 'Kreutzersonate' van Leon Janácek, het derde strijkkwartet van de Nederlandse 19e eeuwse componist Johannes van Bree. 

Uitvoerenden zijn: Paul Eggen en Heleen Kuiper, viool; Jan Buizer, altviool en Godfried Hoogeveen, cello.

Paul Eggen & Heleen Kuiper, viool, Jan Buizer, altviool en Caecilia van Hoof & Willem Stam, cello
 
Kaarten zijn verkrijgbaar bij de receptie van het museum, Neptunusstraat 92, tel. 070 350 08 30.

Ook kunt u de kaarten online bestellen door te klikken op dit logo:

http://www.muzeescheveningen.nl/agenda/13-december-muziek-in-muzee/


Klik hieronder voor een overzicht van de voorbije concertseries.