Boerderij in Hall

stap1
 stap 1
 
stap 2
 stap 2
 
stap 3
stap 3 
 
stap 4
 stap 4
 
stap 5
 stap 5
 
 
stap 6
 stap 6
 
stap 7
 stap 7
 
stap 8
 stap 8
 
 
boederij gezien vanaf de Rhienderense straat Hall
 
Boerderij Rhienderensestraat Hall
aquarel 24 x 30
 
 
 
 
 
 
Het begin geeft mij altijd wat plankenkoorts. De posities van de eerste lijnen bepalen de verhoudingen en wat er op je papier zal passen. Het is dus zaak om de grote vorm in gedachten te houden. Visualiseer voor je zelf een kader dat je wil vastleggen. Zoek eerst de belangrijkste horizontale lijn op (meestal de horizon) en positioneer die in dat kader. Dit is bepalend voor je perspectief. Op 1/3  van onder is hier een veilige keuze. Vervolgens zoek je de belangrijkste verticale lijnen. De buitenste binnen je kader bepalen de maat waarbinnen je werkt. Zoek terugkerende verhoudingen om het jezelf gemakkelijk te maken.
 (stap 1)
 
 
 
 
 
Nu kun je opzoek naar de basisvormen. Vierkant, driehoek of cirkel. Andere vormen zijn hier afgeleiden van. Ik kies er voor om me eerst te concentreren op de geometrische vormen. Die moeten degelijk zijn om straks niet een bouwval geschilderd te hebben. De organische vormen moeten in grote lijnen ook kloppen, maar die komen iets minder nauw.

 (stap 2)

 
 
 
 
 
 
 
 
Langzaam aan kun je nu wat detaillering aanbrengen. Overdrijf het niet. Het moet geen inkleur wedstrijd worden.

De paaltjes van het hek op de voorgrond lenen zich er voor om de kijkrichting van de toeschouwer te stimuleren. Een horizontaal hekwerk zou de boel optisch erg statisch maken, maar hier wijzen de diagonale perspectieflijnen mooi de weg. Het geeft tevens enig gevoel voor het perspectief wat de ruimtelijkheid ten goede komt.

(stap 3)

 
 
 
 
 
Ik begin met een verlopende wassing van phtaloblauw naar auriolinegeel. Dit zijn heldere kleuren die als ondergrond bij zullen dragen aan een zomerse sfeer. Binnen de lijntjes is echt niet nodig.

Laat het vervolgens eerst drogen. Als je te vroeg verder gaat ontstaan er mogelijk bloemkolen omdat het pigment zich nog niet gehecht heeft. Geduld is een schone zaak. Te veel ijver kan de boel verpesten. Ik zeg altijd: “Luiheid is een deugd”

 (stap 4)

 
 
 
 
 

 

 

 

Ik  herhaal het procedé nu met opnieuw phaloblauw en vervolgens verlopend naar sapgroen. Nu let ik er wel op dat ik de gebouwen uitspaar. Langs de randen wil ik straks de licht/donker contrasten kunnen opvoeren om het zomerse karakter goed uit te laten komen. Let daarom goed op waar het licht uitgespaard moet blijven.

Het is aardig om de wassing niet helemaal egaal te doen. In de natte ondergrond is hier en daar wat pigment toe te voegen. Bedenk dat het altijd toch weer lichter opdroogt dan je denkt.

(stap 5)
 
 
 
 
Met een mengsel van phtaloblauw en alazarine crimson heb ik een paarse tint waarmee ik de donkere tonen ga opzoeken in de bomen. Dit kan met een speelse toets.

Ook in de bebouwing gebruik ik die tint. Door uitsparen kan ik de lichtere gedeelten tot uitdrukking brengen. Hier is wel een vaste hand nodig. De luiken moeten er straks niet scheef inhangen.

(stap 6)
 
 
 
 
 
 
 
 
Met dezelfde kleuren lopen we de donkerste schakeringen nog een keer af. Merk op dat de hooimijt nu plotseling weer tevoorschijn komt.

Het geheel komt nu nog heel gestileerd over, maar als je tussen je oogharen doorkijkt zie je dat in toonwaarden de prent er al aardig op begint te lijken.  

 (stap 7)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nu wordt het tijd om de kleuren toe te voegen. In de bomen en struiken gebruik ik verschillende schakeringen groen. Met een toevoeging van bijvoorbeeld gebrande siena of een andere bruinige tint kan het ‘vurige’ van het groen wat afgezwakt worden.

Ook in de graspartij doe ik dit maar dan met behulp van  wat oker. Met een relatief droge penseelstreek krijg je wat openingen om het wat speelser te maken.

Ik probeer enkele accenten in geel en rood goed tot hun recht te laten komen.

 (stap 8)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
In de laatste fase krijgt het gras nog wat laatste vegen en werk ik de daken nog wat bij met gebrand omber en indigo. Ik laat het wat verlopen met wat schoonwater om hier de oplichting door het zonlicht te suggereren. 

 (eind resultaat)

Comments