Schilderen in aquarel

Aquarelleren is de mooiste hobby die er is. Ik ben er in 2004 mee begonnen, en er sindsdien volledig verslingerd aan. 
Mijn onderwerpen vind ik voornamelijk in mijn directe omgeving. Ik geef de voorkeur aan uitgesproken weersomstandigheden. Dat kan hoogzomer zijn als de kleurkracht sterk is en de contrasten groot, of hartje winter als de kleuren gedempt zijn in vele nuances grijs. Dat kan met een opkomende zon zijn in de vroege morgen als de lucht rijk geschakeerd is van koel blauw tot warm geel, of in de avond als de schaduwen lang worden en het licht gefilterd.
 

  

Qua vormen gaat mijn interesse uit naar de harmonieën en contrasten tussen de geometrische vormen van gebouwen in een omgeving van organische vormen van begroeiing, wolken of water. Daarbij is het de uitdaging om de suggestie van ruimte op een plat vlak aquarelpapier te realiseren. In de vormen moet het perspectief kloppen, maar ook de kleurkracht, toonwaarde en kleurtemperatuur.

 

Aquarel is daarvoor een prachtig medium. Het is ideaal voor het creëren van atmosferisch perspectief. Het kost wat oefening, maar dan is het mogelijk om verschillende kleuren of toonwaarden geleidelijk te laten verlopen.
 
 
 
 

 

 
Comments