:: Onze trots ::

De geschiedenis van de Heiknuiters startte dus in 1964 toen onze  dorpsfanfare een Halfvastenbal ingerichten.  Tijdens deze festiviteit werd er een verkiezing gehouden. Rik Brabants en Hilda Vos werden door de aanwezige inwoners van Geel-Winkelomheide verkozen om het jaar daarop het regerende Prinsenpaar te vormen. Er werd ook bedisseld dat de organisatie van het halfvastenbal diende georganiseerd te worden door een apart comité, onafhankelijk van de fanfare of welke andere bestaande vereniging in het dorp, en de Karnavalgilde was geboren.

Het volgende jaar werd er opgeroepen om “verkleed en gemaskerd” naar het halfvastenbal te komen. Deze oproep werd massaal opgevolgd en het halfvastenbal werd een karnavalbal.

Nog een jaar later maakte de nieuwe Prins, samen me het toenmalige comité, een dorpswandeling (van café naar café). Zij werden vergezeld door een jeugdige aanhang op versierde fietsen en een ezel. Het begin van wat zou uitgroeien tot de latere karnavalstoet.

De toen beschikbare feestzalen in Geel-Winkelomheide werden te klein om alle karnavalvierders te kunnen herbergen. Daarom werd er vanaf 1969 een tent neergepoot.

De stoet en het karnavalbal hadden plaats op de zaterdag, de tent stond er de zondag dus niets te doen, waarom dan geen kinderkanavalfeest organiseren. Vanaf 1971 werd jong en oud hier letterlijk verenigd. De oudste man en vrouw van het dorp werden met een gigantische Amerikaanse slee thuis opgehaald en naar de feesttent gebracht, waar zij boven op het podium in een zetel werden gezet om mee te kunnen genieten van de feestvreugde van de prille jeugd.

De Heiknuiters groeiden stilaan uit tot een vereniging met veel vrienden in de karnavalwereld, en om deze allemaal deftig te kunnen ontvangen word er vanaf 1972 in januari de Prinsenparade georganiseerd. 1972 is ook het geboortejaar van onze dansmariekes, de Heiknuiters worden stilaan volwassen.

Bij de aanstelling van het nieuwe Prinsenpaar in november 1973, stond het karnavalsorkest van de Heiknuiters voor de eerste maal op het podium. Dit orkest zou uitgroeien tot een vermaarde karnavalsband met een veertiental muzikanten, dat karnavalsfeesten opgeluisterd heeft in gans België en in onze buurlanden.

In 1974 werd de feesttent geruild voor de Wielshal, onze Prins won de “Uilenspiegelprijs”, het was een zeer geslaagd seizoen.

Het karnavalweekend in Geel had ondertussen een gepast tijdstip op de kalender gevonden (het 4de weekend voor Pasen), en er werd een gans weekend gefeest. Vrijdagavond was er een grootse showavond, zaterdag de stoet en ’s avonds de Nacht der Prinsen, zondagnamiddag het kinderkarnavalfeest en ’s avonds nog een afsluitingsbal.

Ons elfde Prinsenpaar was Prins André I en Prinses Jackie II, André Peetermans was de eerste jaren de secretaris van de gilde.

1980 was een internationaal getint jaar voor de Heiknuiters, zij waren toen de buitenlandse eregasten op de Pronkzitting in Mönchengladbach. Samen met de toenmalige burgemeester, Hugo Van Rompaey, en hun presentje voor de Duitse vrienden, een broodje van +/- 2,50 m lang, waren zij een zeer gewaarde verschijning op de Duitse “bühne” .

1981 was dan weer eerder een Belgisch jaar. De Heiknuiters waren toen medeorganisator van “Het Feest der Goedgemutsten”, een zeer geslaagde avond in de Geelse stadsfeestzaal, die in die tijd nog groot genoeg was om de ganse Vlaamse karnavalwereld te herbergen.

In 1983 werd in alle kranten geschreven over de Heiknuiters. Een paar loense figuren overvielen ons na het Karnavalbal, en gingen er met een deel van de ontvangsten vandoor. Het was alvast goede reclame voor het volgende seizoen.

1986 was een feestjaar voor onze Gilde en voor onze voorzitter. Frans Jacobs, samen met Yvonne Ceusters, werd ons 22ste Prinsenpaar. De koude en de sneeuw hebben ons dat seizoen meermaals parten gespeeld, maar bij onze eigen stoet was het droog, zonnig maar koud.

Den dikste nar van België werd onze 33ste Prins, Dikkie Fikkie werd samen met zijn Prinses Lea I het uithangbord van onze Gilde in dit jubileumjaar. Zij waren tevens al verschillende jaren peter en meter van de dansmariekes. Tijdens dit feestjaar werd voor de eerste maal een Pronkzitting georganiseerd, een feest dat om de twee jaar een vaste waarde zou worden.

Al meer da twintig jaar brengen de Heiknuiters, naast de tientallen binnenlandse uitstappen, ook jaarlijks een bezoek bij hun zustervereniging de “KAKAGE” (Karlsdorfer Karnevals Gesellschaft). Bij een lange busreis gebeurt het in deze moderne tijden geregeld dat er twee chauffeurs op de bus zitten die afwisselend rijden. In het regeerjaar van Prins Guido III (Binnemans), ex-hofmarschalk en ex-chauffeur van de Heiknuiters, was tijdens de terugreis onze autobus zodanig vermoeid dat er constant twee chauffeurs nodig waren die samen en tegelijkertijd dienden te “werken” om deze luxe-autocar met zijn inhoud thuis te brengen.

2007 - 2008 was bij de Heiknuiters weerom groot feest. Wij vierden ons 44-jarig bestaan.  Prins Jos VI (Vleugels) en Prinses Christel I (Jackers) waren tijdens dit feestelijke seizoen het boegbeeld van onze Gilde.

Een randopmerking: onze voorzitter heeft iets met feestjaren, onze eerste Prinses is de vrouw van de voorzitter, de 22ste Prins is de voorzitter zelf, onze 44ste Prins is de schoonzoon van de voorzitter.

De Heiknuiters hopen nog vele jaren te deel uit te maken van het karnavalgebeuren en nog vele mensen te kunnen vergasten op een of ander karnavalfeest.

Wij hopen u te ontmoeten op onze Prinsenparade, onze stoet, bal  of op ons kinderkarnavalfeest .

ALAAF

lees meer

Nieuw Thema carnaval 2008/2009