Dorn Methode

Bekkenscheefstand is de oorzaak van velerlei bezwaren!

 

De basis (start van de behandeling) van de Dorn Methode is altijd de correctie van beenlengteverschil! De benen zijn de steunpilaren van ons bekken. Als deze steunpilaren niet even lang zijn, ontstaat er een bekkenscheefstand!

Dit is een veelvoorkomend probleem, het leidt vaak tot heiligbeenverschuivingen veel chronische problemen: darm- en blaasproblemen, heup-, lage rug-, nekklachten, kniepijn, voetproblemen, verzakkingen, scoliose, etc..

 

Oorzaken van beenlengteverschil Kunnen bijvoorbeeld zijn:
* De in de laatste tientallen jaren veranderde bewegingsactiviteit, leidt bij veel mensen tot een niet goed zittend heupgewricht, hierdoor ontstaat beenlengteverschil en dus scheefstand van het bekkengebied. Het heupgewricht bestaat uit een kop, kraakbeen en kom, omhuld door spieren en pezen. Slaan we nu het ene been over het andere, dan wordt de kop van dat bovenbeen uit de kom van het heupgewricht “getrokken”. Als dan ook nog gelijktijdig gependeld wordt met het onderbeen, wordt de trekkracht van de kop van het bovenbeen ook nog versterkt!

Bij het opstaan glijdt de kop van het bovenbeen niet automatisch terug in de kom van het bekken. Door het rechtop staan worden de spieren weer aangespannen en de foute houding gestabiliseerd.

* Door de zithouding in de auto (bekkenhoogte- is meestal lager dan de kniehoogte) en de vibraties van de auto, trillen kop en de kom millimeter voor millimeter uit elkaar, zo is een beenlengteverschil van 3 cm mogelijk, wat dus geen anatomisch botlengte verschil is.

 

Om dit beenlengteverschil te corrigeren gaat men in sommige therapievormen het “te” korte been kunstmatig langer maken (hakverhoging e.d.), hier bewandelt “Dorn” een andere weg, namelijk: het korter maken van het “te “ lange been op een natuurlijke manier. Hierdoor verdwijnen vele rugklachten.

 

De Dorn Methode is een zeer zachte risicoloze manuele methode in de natuurgeneeswijze. Hierbij worden blokkades en scheefstand van de wervelkolom met de handen aangevoeld en met een zachte duimdruk gecorrigeerd. Onregelmatigheden aan de wervelkolom merkt u, omdat scheefstand van een wervel gevoeliger op druk reageert dan een wervel die correct op zijn plek zit.

 

In principe gaat het er bij de Dorn Methode om, een optimale ruimte te creëren, zodat de spinale zenuwen ongestoord hun werk kunnen doen.

 

In het totale bereik van de wervelkolom treden de zogenaamde spinale zenuwen zijdelings tussen de wervels naar buiten en verzorgen via de wervelkolom vele lichaamsdelen. De zenuwopeningen tussen de wervels zijn bij sommige wervels niet al te groot en door een scheefstand van een wervel worden de daargelegen zenuwen ingeklemd en belemmerd in hun functie. Dit kan bezwaren geven in gebieden van het lichaam die door deze zenuwen verzorgd worden. De zenuw hoeft niet compleet afgedrukt of ingeklemd te worden, om de functie van een spinale zenuw te irriteren. Het is al voldoende als een constante druk met het gewicht van een potlood uitgeoefend wordt.

 

 

De Dorn Methode vindt zijn oorsprong in Duitsland, hier is het reeds een wijdverbreide en bewezen behandelwijze. De wortels van de Dornmethode zijn, als de wortels van de meeste natuurgeneeskundige behandelingswijzen, oeroud. De medicijnmannen van de oudste Indiaanse stammen van Noord Amerika pasten een soortgelijke methode toe en noemden het zeer treffend: de “Poortgeneeswijze”. Zij erkenden dat de wervels, respectievelijk de uittredende spinale zenuwen, tot verschillende lichaamsdelen en organen toegang konden verschaffen. En daar lag dus een ingang om vele klachten te verbeteren.
 
 
Comments