2014 Esiintyjät

Perjantaina ja lauantaina Lapland Hotel Hetassa:
Ailu Valle on 28-vuotias pohjoissaameksi, suomeksi ja englanniksi esiintyvä rap-artisti. Vallen tyylissä yhdistyy kantaaottava sanoma, teknisyys ja tunne. Valle on kotoisin parinkymmenen ihmisen piskuisesta porokylästä Kaamasmukasta, Utsjoen kunnasta.

Valle on keikkaillut vuodesta 2008 lähtien Pohjois-Norjassa erinäisillä festivaaleilla, Suomessa hän on ehtinyt konsertoida koko Suomen laajuudelta Utsjoelta Helsinkiin asti. Tampere, Helsinki ja Oulu ovat tulleet myös tutuksi ja pohjoisessa kotikonnuilla hän on ehtinyt välittää terveisensä presidentti Sauli Niinistölle ja myöhemmin myös oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonille.

TV:ssäkin on Ailu on näkynyt, sillä hänen persoonaansa ja ajatusmaailmaansa saattoi tutustua lähemmin 6.8.2012 Ylen A-Studion Saamelaiset säkeet -reportaasin kautta. Syksyllä 2013 Ailu nähtiin MTV3 –kanavan hittisarjassa Totuuden Torvet. 

Ailu Vallen 1.12.2012 pohjoisessa ilmestynyt esikoislevy Dušši dušše duššat (Turha vain tuhoutua) on ensimmäinen pohjoissaamenkielinen rap-julkaisu Suomessa. Pähkinänkuoressa levyn teema on läpikäydä ja dekonstruoida länsimainen kulttuuri pelkoineen ja haluineen eri näkökulmista (kuluttaja, tiede, teknologia, rikkain väestönosa, yhteiskunta, rahamarkkinatalous), edetä oman mielen tuntemisesta kohti sisäistä muutosta ja sitä kautta suuntaamaan korvat alkuperäiskansojen tiedon ja viisauden äärelle ennen kuin vanha elämäntapa hukkuu peruuttamattomasti nykyisen alle.

Hetan Marianpäivillä Ailun taustabändinä on erikoiskokoonpano, joka nähdään ehkä ensimmäistä ja viimeistä kertaa kyseisessä muodossa. Lavalla ainakin Los Selibatos – yhtyeestä tuttu Jussi Isokoski sekä Oula Guttorm.

Lauantaina Lapland Hotel Hetassa:

DJ Šielat (Kuva: Sergey Gavrilov)

DJ Šielat haluaa tuoda esille rikkaan saamelaismusiikin historian. Sen sijaan, että aina valitetaan siitä, miksi saamelainen musiikki niin harvoin kuuluu, päättivät DJ Šielat puolestaan omalla DJ projektillansa aloittaa. DJ Šielat on yhtäkuin Katri Somby ja Christina Hætta.

DJ Šielat haluaa musiikillaan herättää muistoja ja innostaa kuulijoita tarjoamalla sekä uusinta uutta että ikivihreitä saamelaissointuja.
ČSM- Todellista saamelaismusiikkia !


Lauantaina Hetan liikuntahallissa:

Beaivváš Sámi Našunálateáhter ja Ruska Ensemble


Lue lisää näytelmästä:
Aiempien vuosien esiintyjiä löydät arkistostamme.