Használ még valaki határidőnaplót?


Mint tudjuk, napjainkban a technológiák fejlődése igen gyors ütemben halad, számítógépeinken és mobiltelefonjainkon keresztül tulajdonképpen erőfeszítés nélkül intézhetjük ügyes-bajos dolgainkat. Parkolójegy, mozijegy, időpontok foglalása, üzenetváltások. De mi a helyzet a határidőkkel? Az emberek egy része csodás memóriával lett megáldva, képes a dátumokat és eseményeket fejben tartani. Vannak, akik ezeket az adatokat is telefonon tárolják, és a fontosabbakról értesítéseket is kapnak.

És van a harmadik csoport, akik – bármilyen meglepő- még ragaszkodnak a régi jó naplóvezetéshez. Azt hiszem, ennek különleges varázsa van.

Érdekes tény ezzel kapcsolatban, amit az amerikai újságíró, David Sax fedezett fel egy torontói útja során. Azt figyelte meg, hogy az előadásra érkező, minden tudást magába szippantani vágyó hallgatóság legnagyobb részt jegyzetelt, ráadásul nem feltétlenül számítógépre, hanem noteszba.

Mint ahogy egy jó tudósítóhoz illik, azt is kifigyelte, hogy ezek a naplók nagy számban Moleskine határidőnaplók voltak. Igazán szépek, teljesen érthető tehát, hogy az emberek szívesen koptatják benne tollaikat.

Modern noteszek digitális formában

Notesz tollal
A Moleskine-ről elmondható, hogy valódi forradalmat indított az írószer piacon. A legtöbb ember bemegy az első írószerboltba, és kiválaszt egy teljesen hétköznapi naplót, amely színben és méretben megfelel igényeinek. Nem valószínű, hogy ez nagy fejtörést okozna bárkinek is, tulajdonképpen nincs jelentősége, igaz? És bár arra gondolnánk, hogy ilyen téren nem érhető el fejlődés, hisz talán igény sincs rá, a márka gyönyörűen ránk cáfol újonnan megjelenő határidőnaplóival és hozzá kapcsolódó termékeivel. Ezek formai világa ugyanis vetekszik a jól ismert almás termékekkel. Hasonló említésre méltó gyártók még a Paperblanks és a Dolce Blocco

Olyan technológiai fejlődés van kibontakozóban, amit talán álmainkban sem gondolnánk. A Moleskine tervezője, Maria Sebregondi ötletei alapján olyan noteszt készített, amellyel egy fényes jövő képét festi ezen a területen, és megcsillan a remény, hogy nem vész el a kézzel írott naplóvezetés élménye. 


Számos új funkciói közül néhány a teljesség igénye nélkül:

  • A Livescribe smartpen kiegészítő használatával lehetőség nyílik arra, hogy a kézzel írt jegyzetek digitális formátumban megjelenjenek a számítógépen, mely szöveg ezután szabadon formázható, megosztható barátainkkal, üzlettársainkkal. A mai világban pedig el sem tudjuk képzelni ezen lehetőségek nélkül az életünket. Ugyanez a helyzet a telefonnal való kompatibilitását illetően. Egyéb másolási funkciókkal is továbbítható a szöveg, akár SMS-ként.
  • A noteszhez tartozékként ajánlott okostoll képes hangfelvételek rögzítésére és újbóli lejátszására. A hangfelvételt adott szóhoz köti, és az minden alkalommal meghallgatható, ezzel fokozva a használói élményt.

Dobd fel egyedi ötletekkel!

A zsebnaptár használók köre igen széles skálán mozog ami az életkort illeti, és ez nem zárja ki azt sem, hogy különböző ötletekkel még inkább magáénak érezze a kis naplóját, legyen 12, vagy 50 éves. Hiszen ki ne szeretné azt, amikor valamit igazán egyedinek érezhet? Sajátos stílusának megfelelően mindenki megtalálhatja a leginkább hozzá közel álló módszert eme határidőnapló dekorálásáraKezdjük a legegyszerűbbektől a kissé időigényesebbekig:


  • A leggyakoribb, amit egy notesztulajdonos elsőként tesz, hogy saját nevével látja el kis tervezőnaptárát. Alapvető megoldásként szolgálhat, ha saját kezűleg látjuk el aláírásunkkal, vagy egy egyszerű levonó, amit az iskolákban gyermekeink füzeteire, tankönyveire ragasztunk. Nyilván ezeket mindenki ismeri, nem okoz különösebb fejtörést sem a beszerzése, sem pedig használata. 
  • Másik ilyen megoldás az írószerboltokban vásárolható apró betűmatrica, mely stílustól, betűformától függetlenül igen nagy választékban megtalálható, olykor igazán különleges darabokkal találkozik az ember. Ez azért praktikus és egyszerű megoldás, mert tényleg nem igényel sok időt a felhelyezése, és nem kell azon fáradoznunk, hogy a betűk valóban egyformán kövérek, dőltek, formásak legyenek. Csak felragasztod és kész! Scrapbook technika néven is utána nézhetsz ennek.
  • Ha már ilyen nagy hangsúlyt fektetünk nevünk elhelyezésére szeretett határidőnaplónkon, létezik bizony ennél kissé bonyolultabb, ám annál igényesebb koncepció is. Ez pedig nem más, mint a gravírozás. A gravírozás szó hallatán az emberek többsége elsőként egy pohárra, üvegtárgyra, esetleg ékszerre gondol, pedig ez a technika bizony a papíron, bőrborítású tárgyakon is működik, és igen elterjedt! Arról nem is beszélve, milyen egyedivé varázsol egy egyszerű felületet. A folyamat egy kicsinek nem mondható géppel történik, amely lézer és szén-dioxid segítségével munkálja meg az adott anyagot, méghozzá úgy, hogy - adott esetben - a notesz borítójának legfelső rétegeit elpárologtatja, ezzel megjelenítve a kívánt szöveget vagy formát. És ha ez még mindig nem lenne elég, és nem érnénk be azzal, hogy a nevünk szerepel a borítón, íme egy pár ötlet, hogyan díszíthetjük még.
  • Ott van például a dekupázs-technika, amely napjainkban igen elterjedt azok körében, akik szeretnek kézműveskedni. Egy egyszerű szalvétatechnikáról van szó, melynek segítségével egy hétköznapi szalvéta mintáját vihetjük fel jelen esetben határidőnaplónk fedőjére. Nem igényel nagy utánajárást, nincs is másra szükség hozzá, csak dekupázs ragasztóra, minden más tárgy mellyel dolgoznunk kell, megtalálható a háztartásban. Ilyen az olló vagy az ecset.
  • Ha ennyire nem kívánunk belemélyedni a dekorációs részletekbe, még mindig ott a jól bevált kötés. Na persze nem arra gondolok, amit még drága nagyszüleink űztek kikapcsolódás gyanánt, a karosszékben ülve. A bőrkötésű naplók, füzetek, naptárak igen szép látványt nyújtanak, amellett hogy ez a technika meglehetősen időtálló is. Egy férfi számára azt hiszem ez lehet a legszebb megoldás!


Mint azt a cikk elején is említettem, a kézzel írott dolgoknak eszmei értéke van, igazából maga az élmény, ami számít, amikor évek múltán kinyitunk egy ütött-kopott kis naplót, melybe talán csak általánosnak tűnő teendőinket vezettük, mégis olykor milyen jó visszagondolni a “régi szép időkre”. Sokan nem is sejtik, mennyi örömöt lelhetünk az ilyen apróságokban. Egy-egy fontos találkozó, egy program, egy dátum, bármi, de a lényeg, hogy prioritási sorrendünkben az elsők között szerepeltek, hiszen bekerültek a határidőnaplóba.

Remélem, ezek után sokan kedvet kapnak egy ilyen napló vezetéséhez, talán megéljük, hogy az emberek túllássanak a virtuális világ adta lehetőségeken is... Források

http://www.newyorker.com/business/currency/why-startups-love-moleskines Retrieved 2015. 11. 15.

http://www.fastcodesign.com/3034901/wanted/this-new-moleskine-is-like-an-ipad-made-of-paper Retrieved 2015. 09. 15.

http://www.thisiscolossal.com/2014/12/explosive-moleskine-doodles-by-kerby-rosanes/ Retrieved 2016. 02. 14.