Etusivu

 
Taalanto on vanha kutsusoitin jota käytettiin luostareissa. Taalanto on valmistettu paksusta lankusta ja puunuijalla hakaten saadaan tarvittava kutsusoitto.

 

Elämä ja yhteiskunta on muuttunut vuosien saatossa tasapaksuksi ja niin on käynyt myös Rasimäen kylällä. Kylä on suhteessa väkilukuun suurin ortodoksikylä suomessa.

Tarkoitus on opetella elämään ortodoksiseen tapaan jota kuljettaa ortodoksinen kirkko, työ, juhlat ja hyvin moninaiset arkiasiat jotka ovat hävinneet aikojen kuluessa. Hävinneet asiat eivät ole kuitenkaan historiaa vaan yhteiskunnan paineissa alaspainettuja.

 

 

 

KYLVÖN SIUNAUS
Paljon työtä ihminen joutuu tekemään jotta saisi jokapäiväisen ruan, siksi on paikallaan rukoilla kasvavan sadon puolesta. Orologion kirjassa on kylvön siunaus jonka voi lukea pienenkin palstan reunalla ja vihmoa maa pyhitetyllä vedellä. Seurakunnasta voi pyytää myös pappia siunaamaan kylvön.
 
 

Kylvöajan rukous

Pappi toimitettuaan pienen vedenpyhityksen ja vihmomisen lukee seuraavan rukouksen:

Herra, meidän Jumalamme, Sinun tahrattomasta ja ylen rikkaasta kädestäsi olemme saaneet tämän edessäsi olevan siemenviljan ja rukoilemme Sinua, Valtias, ottamaan se huomaasi, sillä emme uskaltaisi kylvää sitä elottomaan multaan, ellemme muistaisi Sinun valtiutesi käskeneen maan synnyttää, kasvaa ja antaa kylväjälle siemenen ja leivän ravinnoksi. Nytkin anomme Sinulta, Jumalaltamme: Kuule meitä, kun me rukoilemme Sinua, ja avaa meille, suuri, hyvä, taivaallinen aarrekammiosi ja vuodata siunauksesi täyteys totisten lupaustesi mukaan; torju myös luotamme kaikki, mikä tuhoaa peltomme kasvun, ja kaikki kuritus, joka meitä syntiemme tähden oikeuden mukaan kohtaisi, ja suo suuri laupeutesi koko kansallesi ainosyntyisen Poikasi armosta ja ihmisrakkaudesta. Hänen ja kaikki pyhän, hyvän ja eläväksitekevän Henkesi kanssa Sinä kiitetty olet nyt ja aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

Rukous on sama maallikon toimittamana.

 
 

 

SUURI PAASTO

 

 

 

  Tässä MENY:

- kasviskeitto. Runsaasti juureksia,vettä,lipstikkaa ja kauraryyniä.

- lanttutilli muhennos. Vedessä keitettyjä lanttukuutioita,vehnäjauhoa,tilliä. Lisukkeena perunaa ja riisiä

- sämpylät. Pähkinöitä, auringonkukan siemeniä, kauraryyniä, hiivaa, suolaa ja vehnäjauhoa.

- levite. Oliiveja, tomaattimurskaa, suolakurkkua,valkosipulia, soijajauhoa, auringonkukan siemeniä,

   etikkaa ja  sokeria.

- sienisalaattia. Rasimäen sieniä vaaroilta, sipulia, etikkaa ja sokeria.

- kaalisalaatti.Kiehuvassa vedessä haudutettua kaalia ja ketsuppia.

  Ohjeissa ei ole määriä, niitä voi muutella kun pysyy sallituissa ruoka-aineissa.

 

  Suuren paaston aikana on Seuraavat ruoka-aineet kielletty: Liha, kala, kananmunat, öljy, maitotuotteet. Paasto ei  Koske

  alle 7- vuotiaita, sairaita, vanhuksia, raskaana olevia ja sotilaita.

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
Efraim Syyrialaisen paastorukous

 

Herra, elämäni Valtias! Estä minusta laiskuuden,

velttouden, vallanhimon ja turhanpuhumisen henki.

 

Anna minulle, sinun palvelijallesi, sielun puhtauden,

nöyryyden, kärsivällisyyden ja rakkauden henki.

 

Oi, Kuningas ja Herra! Anna minun nähdä rikokseni

ja anna, etten veljeäni tuomitsisi, sillä siunattu

olet sinä iankaikkisesti. Aamen.

 

 

 

 

 
 
 
 
 
VIRPOVITSA

Historiallinen tausta:

Raamattu kertoo virpovitsan käytöstä, samoin apogryfinen Nikodemuksen evankeliumi

Luku 1.

 1. Ylimmäiset papit ja kirjanoppineet kokoontuivat, Hannas ja Kaifas, Somne (Senes) ja Dootaim ja Gamaliel, Juudas, Leevi ja Naftali, Aleksanteri ja Jairus ja muut juutalaiset, ja tulivat Pilatuksen luokse syyttäen Jeesusta monilla syillä, sanoen: Me tunnemme tämän miehen, hän on rakennusmies Joosefin poika, Mariasta syntynyt, ja hän sanoo olevansa Jumalan Poika ja kuningas; lisäksi hän saastuttaa sapatin ja tuhoaa isiemme lakia. Pilatus sanoi: Ja mitä hän tekee, ja kuinka tuhoaa lakia? Juutalaiset sanoivat: Meillä on laki, ettei ketään saisi parantaa sapattina, mutta tämä pahojen tarkoitusten mies on parantanut rammat ja ontuvat, kuihtuneet ja sokeat ja halvaantuneet, mykät ja riivatut, sapatinpäivänä! Pilatus sanoi heille: Mitkä pahat tarkoitukset? He sanoivat hänelle: Hän on velho, ja Beelsebubin, paholaisten ruhtinaan avulla hän ajaa paholaisia ulos, ja ne ovat hänen alamaisiaan. Pilatus sanoi heille: Ei epäpyhä henki aja ulos paholaisia, vaan jumala Asklepius. Juutalaiset sanoivat Pilatukselle: Me anomme sinulta että tuomitset ja kuulet häntä. Ja Pilatus sanoi heille: Kertokaa, kuinka minä, joka olen hallitusmies, voisin tuomita kuninkaan? He sanoivat hänelle: Me emme sano, että hän olisi kuningas, mutta hän on sanonut sen itsestään.
 2. Ja Pilatus kutsui viestinviejän ja sanoi hänelle: Tuokaa Jeesus tänne, mutta hellävaraisesti. Ja viestinviejä lähti, ja kun hän löysi Jeesuksen, hän palvoi häntä ja otti huivin kädestään ja levitti sen maahan ja sanoi: Herra, astu tähän, sillä hallitsija kutsuu sinua. Ja kun juutalaiset näkivät, mitä viestinviejä oli tehnyt, he valittivat Pilatukselle sanoen: miksi et pyytänyt sanansaattajaasi, vaan tuon viestinviejän? Sillä tuo viestinviejä palvoi häntä ja levitti huivinsa maahan ja laittoi hänet kulkemaan sen yli kuin kuningas!
 3. Sitten Pilatus kutsui viestinviejän ja sanoi hänelle: Miksi olen tehnyt tämän, ja olet levittänyt huivisi maahan ja laittanut Jeesuksen kulkemaan sen päällä? Viestinviejä sanoi hänelle: Herra hallitsija, kun lähetit minut Aleksanterin luo Jerusalemiin, näin Jeesuksen istuvan aasin päällä, ja heprealaisten lapset pitelivät oksia käsissään, ja toiset levittivät vaatteitaan {tielle} hänen eteensä, saanoen: Pelasta meidät, sinä joka olet korkeuksissa: siunattu on hän joka tulee Herran nimessä.
 4. Juutalaiset huusivat ja sanoivat viestinviejälle: Heprealaisten lapset huusivat hepreaksi: kuinka sinä tiedät mitä he sanoivat kreikaksi? Viestinviejä sanoi heille: Kysyin yhdeltä juutalaiselta: Mitä he huutavat hepreaksi? Ja hän käänsi sen minulle. Pilatus sanoi heille: Ja mitä he huusivat hepreaksi? Juutalaiset sanoivat: Hosanna membrome barouchamma adonai. Pilatus sanoi heille: Ja Hosanna ja niin edelleen, kuinka se käännetään? Juutalaiset sanoivat: Pelasta meidät, sinä joka olet korkeuksissa: siunattu on hän joka tulee Herran nimessä. Pilatus sanoi heille: Jos te kannatte syyllisyyttä sanoista, jotka ovat lasten sanomia, mitä syntiä on viestinviejä tehnyt? Ja he rauhoittuivat. Hallitsija sanoi viestinviejälle: Mene ja tuo hänet sillä tavalla kuin haluat. Ja viestinviejä meni ja teki saman kuin edellisellä kerralla ja sanoi Jeesukselle: Herra, astu sisään, hallitsija kutsuu sinua.
 5. Kun Jeesus astui siään, lippujen pitelijät kumarsivat ja tekivät kunniaa Jeesukselle. Ja kun juutalaiset näkivät sen, kun he kumarsivat Jeesusta, he huusivat valituksen lippujen pitelijöitä vastaan. Mutta Pilatus sanoi juutalaisille: Älkää ihmetelkö, että he kumartavat ja tekevät kunniaa Jeesukselle. Juutalaisten valituksen tähden Pilatus kysyi lippujen pitelijöiltä: Miksi teitte niin? He sanoivat Pilatukselle: Me olemme kreikkalaisia temppelien palvelijoita, ja kuinka me tekisimme hänelle kunniaa? Itse asiassa, kun me pitelimme lippuja, ne kumarsivat ja tekivät hänelle kunniaa.
 6. Sitten Pilatus sanoi synagoogan esimiehille ja kansan vanhimmille: Valitkaa keskuudestanne sopivia vahvoja miehiä ja antakaa niiden pidellä lipputankoja, ja näemme kumartavatko ne itsestään. Ja juutalaisten vanhimmat ottivat 12 vahvaa miestä pitelemään lippuja, kuusi kerrallaan, ja heidät asetettiin hallitsijan tuomioistuimen eteen, ja Pilatus sanoi viestinviejälle: Vie hänet ulos hallista (praetorium), ja tuo hänet takaisin millä tavalla tahdot. Ja Jeesus meni viestinviejän kanssa ulos. Ja Pilatus kutsui ne, jotka pitelivät lippuja ja sanoi heille: Minä olen vannonut keisarin turvallisuuden kautta, että jos liput kumartavat, kun Jeesus tulee sisään, leikkaan päänne irti. Ja hallitsija käski Jeesusta tulemaan sisään uudestaan. Ja viestinviejä teki kuten ennenkin, ja kunnioitti Jeesusta niin paljon, että antoi hänen kävellä huivinsa päällä. Ja kun hän oli astunut sisään, lipputangot taipuivat taas ja tekivät kunniaa Jeesukselle.
 
  Perinnettä,
  Virpovitsoja tehtiin monta päivää ja valmiit vitsat vietiin Lasaruksen lauantaina kirkkoon jossa pappi rukouksen ja veden vihmomisen kautta siunasi vitsat,  koska vitsat pyhitettiin niissä ei saanut olla mitään rautalankoja jotka olisi jääneet jäljelle kun vitsat poltettiin/ poltetaan helatorstaina.
  Virpovitsa oli aikananaan myös sosiaalisen avun tarpeen merkki, lapset joilla oli sanomalehdistä tehdyt kukat vitsoissa saivat virpopalkan rahana jonka veivät kotiin, muuten kukat tehtiin oksiin vuoden aikana kerätyistä karamellipapereista.
  Virpomisen aikana luettiin myös virpoloru:
   Virpoi' varpoi' vitsat käyvät tuoreeks terveeks tulevaks vuuveks siul vitsa miul kuosti ! Mie virvon hyvän emännän virvon villavuotehel mie virvon pahan emännän kuivan kuusen latvasel. Kui mont varpaa vitsas nii mont vaskaa lääväs. Munane kanaseltais voilusikka lehmältäis kuakku taikinaiseltais. Nälkä suol, vilja mual, tyttärel punane poski, emännäl perä leviä !
    
   Virvottava sai oksan joka laitettiin ikoin yläpuolelle.Palkan virpoja kävi hakemassa pääsiäis sunnuntaina, aiemmin ei voinut saada kun oli paastoaika. Yleensä palkkana oli kananmunia.
   Lapset virpoivat/ virpovat omissa vaatteissa,noidiksi pukeutuminen joka edustaa saatanaa joka luuli Kristuksen kuolleen ei kuulu ortodoksiseen perinteeseen
    
    
   VIRPOVITSAN TEKEMINEN 
    
    
    
    

   1. Leikkaa koko rulla 10 cm paloiksi

   2. Leikkaa 5 palaa, leveys 7 cm 

   3. Rullaa kulmat tikulla tai lyijykynällä 

   4.  Leikkaa 2 cm leveä nauha vihreästä kreppipaperista

    
    
    
    

    5. Tee löysä torvi sydämeksi

    6. Laita muut lehdet limittäin

    7.Lisää lehti,purista nippua koko ajan

    8. Kierrä lanka moneen kertaan

   ympäri ja tee solmu

    
    
    
    

    9. Siisti ruusun pää

    10. Kiinnitä ruusu oksaan, muotoile, leikkaa ylimääräiset langat pois

    11. Kolme ruusua kolmihaaraiseen oksaan

    12. Avunpyyntö oksa sanomalehdestä


   PÄÄSIÄISRUUAT

    PASHA
    
   - 500g rahkaa
   - 100g voita
   - 1 1/2 dl sokeria
   - 1 dl kermaa
   - 1 kpl keltuainen
   - vaaleita rusinoita
   - vaniljaa
   - 1 kpl sitruunan mehu+ raastetut kuoret
     Vatkaa erikseen muna,voi ja kerma. Sekoita kaikki yhteen, laita valumaan vuorokaudeksi pashamuottiin.
    
   Perinnettä;
   Paaston aikana kertyi maitotuotteita ja kanojen aloitellessa munintaa jalostettiin pääsiäiseksi pasha joka suomennettuna merkitsee päästä,pääsiäinen. Kaikki pitää olla vaaleita mitä pashaan laitetaan ylösnousemuksen muistoksi, esim. rusinat, voi laittaa myös vihreitä kirsikoita kevään merkiksi ja punaisia kirsikoita ortodoksisuuden merkiksi.Mielellään ei keltaista koska keltainen väri on arkipyhän väri.  Muotti jossa pasha valutetaan on erikoinen malliltaan, muotti kuvaa Juutalaisten pakoa Egyptistä ja on katkaistun pyramidin muotoinen, muotissa on myös sisällä risti ja kirjaimet XB eli Hristos Voskrese- Kristus nousi kuolleista. Pashan päälle yleensä laitetaan punainen tuohus tai virporuusu koristeeksi.
   Paasto on rankka juttu, siksi ei pidä tehdä mitään kevyt versiota pashasta vaan pitää ymmärtää pasha kiitoksena meille paastosta.Pääsiäisjuhla ei ole laihdutusjuhla.
   Pasha on levite joka syödään aina kulitsaleivän siivun kera. 
    
   KULITSA- PÄÄSIÄISLEIPÄ
    
   - 1/2 l maitoa
   - 1 pala 50g hiivaa
   - 1-5 munaa
   - 250g voita
   - 1 tl suolaa
   - vaaleita rusinoita
   - vehnäjauhoa
      Leivo pyöreitä limppuja 3-4kpl voitele munalla, muodosta päälle kokonaisista manteleista tai taikina nauhasta XB. Paista hitaasti kullan keltaiseksi.
   Syötäessä leikataan kansi niin että jää ehjäksi, loput ensin vaakasuoraan ja sitten pystyyn, kansi laitetaan päälle ja pala/siivu otetaan/vedetään kuin piirongin loora. Kansi syödään vasta pääsiäisen päättäjäisjuhlassa joka on samanlainen kuin pääsiäinen. Koristeeksi voi laittaa virporuusun.
    
   KEITETYT MUNAT
    
   Ortodoksisessa perinteessä pääsiäismuna on aina punainen ja se värjätään karamellivärillä+sipulin kuorilla jolloin syntyy oikea sävy. Näitä jaellaan koko pääsiäiskauden ajan ystäville,toivottaen samalla KRISTUS NOUSI KUOLLEISTA! toinen vastaa TOTISESTI NOUSI!
   Punainen väri tulee siitä kun Maria Magdalasta halusi viedä ylösnousemuksen ilosanoman keisari Tiberiukselle ja mukanaan  pääsiäismuna jonka hän ojensi keisarille ja sanoi "katso tämä on kuollut,mutta sisällä on elämä"
    
   LOHIKEITTO
    
   Kun paasto koettelee vatsaa pitää aloittaa varovasti ja Vanhan Valamon luostarissa Pääsiäisyön Liturgian jälkeen ensimmäinen ateria oli Laatokan lohista keitetty soppa, tämä perinne jatkui myös Uuden Valamon luostarissa ainakin -90 luvun alkupuolella.

    

    

    

   Taalanto | Nurmeksen ortodok srk | Rasimäen kylä | Feresi ja Sarafaani | Karjalan kielen sanakirja | Valtimon kylät