STORY

hangár                                                                                                                                hangar

 

Rozsdamarta lerobbant hangár. Fekete Mercedes érkezik, aztán mindenki előkerül, ki innen, ki onnan.
Ez tényleg nem Amerika. A kis könyvelő és a behajtó története fordulatos groteszk. Kádár melósai szennyében fetrengő pláza-maffiózók a zsé hatalmából, az ezekért kapható silány értékek felett vitatkoznak. Megalázó, de mégis nevetséges helyzetekben küzdenek egymással és már-már állattá aljasult önmagukkal.

TARTALOM

Helyszínünk egy rozsdás, kongó hangár. Ebbe az üres, időtlen térbe gurul be egy Mercédesz két utasával. A történet két emberről szól, egy könyvelőről és egy behajtólegényről, kik alá-olykor felé rendelt viszonyba kerülnek egymással.

A másikat megalázva, groteszk helyzetekbe hozzák egymást. Így telik meg az üres hangár állathangokkal, könyörgésekkel. Mindez nyomasztó, de helyenként abszurd-humoros köntösben.

 
A film azt vizsgálja, ha valaki szörnyekkel  viaskodik, vajon azzá válik-e önmaga is.
 
 

 

 
A történet tanulsága a hierarchia képlékenysége. Nincs alul és nincs felül. A kínzóból kinzó, az agresszorból kiszolgáltatott lesz. A problematika ősrégi, most modern köntösben, korunk ösztönlényeivel a középpontban íródik újra a történet. A komor mondanivaló azonban jól rejtőzködik a nevettető helyzetkomikum mögött. Mindenképpen egy szórakoztató 15 percről van szó, mely után azért mégiscsak érdemes egy kicsit elgondolkodni.
 

 

TÖRTÉNET

Egy öreg Mercedesz személygépkocsi gurul be egy régi hangárba. Leginkább egy üres gyárépület tárolóhelye lehet, de a történet egésze alatt sem tudjuk meg hol is vagyunk pontosan. 

Annyi kiderül, hogy pusztaság öleli körül a titokzatos helyet. A széttört ablakokon fény szűrődik be, mégis az egész hely derengős, baljós és nyomasztó. 

A gépkocsiból egy testőr száll ki és veszekszik egy fiatal szőke nővel, egyik korunk kimosakodott biztonságiőr archetípusa, másik egy szemrevaló külsővel megáldott,ám teljességgel átlagos plázacica. Egy-két pofon kíséretében feldúltan távozik a hölgy a helszínről, mikor kiderül, hogy az autónak van még egy harmadik utasa is. 

Hamar előkerül a csomagatartóban vergődő, megkötözött figura, aki, mint kiderül egy bizonyos Mona becenvű személytől sikkasztott, ő ugyanis a „vállalat“ könyvelője. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az imént távozott kishölgy a nagyfőnök „Mona“ tulajdona, ennek ellenére mind a könyvelőnek, mind a testőrnek viszonya van vele. 

Ezt a konfliktust kiélendő a Testőr megalázó helyzetgyakorlatokba helyezi a Könyvelőt, majd egy véletlen folytán fordul a kocka és a szerepek felcserélődnek. 

A gyárépület monotón kongását megtörik a különböző állatok viselkedésének és hangjának utánzásai, melyeket egymásból provokálnak ki a felek alá, olykor felé rendelt viszonyban. Ám a viccek egy pillanat alatt halállal végződnek. A könyvelőt lelövi a féltékeny testőr, pont mikor megérkezik Mona a megbeszélt helyre. 

Nincs egyedül, az elkóborolt ki nőt is magával hozta,kit a hangár előtt talált. Nem teljesen érti, miért kellett engedélye nélkül kivégezni a könyvelőt és miért hozta a testőr magával féltett kincsét, kis szőke cicáját. 

A féltékenységi dráma tehát folytatódik, aminek az eredménye még egy halott, Lufi személyében és egy erős ideggyengeségbe, apátiába, majd epilepsziás rohamba eső testőr, kit újdonsült barátnője nem tud szakszerűen ellátni, így a helszínen megfullad. 

A kis nő próbál a tudakozótól segítséget kérni, mindhiába. Vezetni nem tud, így újból menekülőre fogja a dolgot.