Syrische hamster


 
In het kort
  • Syrische hamsters moeten apart gehuisvest worden, Syren die samen zitten zullen elkaar doden!
  • De minimale kooimaat voor Syrische hamsters is 60x40 cm, groter = beter.
  • Het molentje van een Syrische hamster moet minimaal 20cm in doorsnede zijn.


   

Inleiding

De Syrische hamster, ook wel goudhamster genoemd, is een populair huisdier. De Syrische hamster is de grootste van de hamstersoorten die als huisdier worden gehouden, ze worden makkelijk tam en worden gefokt in vele kleuren. Syrische hamsters zijn geschikt als huisdier voor kinderen vanaf 6-8 jaar.


 Namen 
Syrische hamster, goudhamster
 Wetenschappelijke naam
Mesocricetus auratus
 Grootte 12-18 cm
 Gewicht 100-200 gram
 Levensduur 1,5-2,5 jaar
 Levenswijze Solitair

Aanschaf

Een Syrische hamster koop je het liefst bij een hobbyfokker. Zo weet je dat de hamster is geboren en opgegroeid onder diervriendelijke omstandigheden, dat de hamster is tam gemaakt en je kan er ook altijd terecht met vragen die je hebt na de aanschaf.

Koop alleen hamsters die minimaal 5 weken oud zijn en minimaal 70 gram wegen, hamsters die jonger of lichter zijn hebben een grotere kans om op jonge leeftijd plotseling te overlijden. Het is begrijpelijk dat je de hamster het liefst zo snel mogelijk mee naar huis neemt, maar hamsters die langer bij de fokker blijven zijn gezonder, tammer en hebben de beste kans om een hoge leeftijd te behalen. Het is heel normaal om van tevoren bij de fokker te informeren naar de ouderdieren en hem/haar te vragen je te helpen bij het kiezen van een jonge hamster uit het nest.

Als je de hamster ophaalt neem dan zelf een (plastic) vervoersbakje mee dat bedoeld is om hamsters in te vervoeren. Deze bieden een veilige plek aan de hamster als hij onderweg is. Om de hamster een veilig gevoel te geven en stress te verminderen vul je het bakje met wat strooisel en hooi. Laat de reis niet langer duren dan nodig.

Zet je nieuwe hamster bij thuiskomst in zijn of haar kooi en laat je nieuwe huisgenoot vervolgens rustig 1-2 dagen wennen aan de nieuwe omgeving. Daarna kun je de hamster tam maken of oppakken als hij of zij al tam is.

Huisvesting

 Minimale hokmaat 2400 cm2 (60 x 40 cm)
 Minimale maat molen
20 cm
 Strooisel Hennepvezel, houtkrullen, strooisel voor knaagdieren op basis van papier of katoen. Geen stro.
 Nestmateriaal Hooi, zacht papier bv wc papier of tissue.
 Verschonen Eens in de 2-6 weken
 NIET GEBRUIKEN
Hamsterwatten, knaagstenen, zand.

Het hok

De Syrische hamster is een grote hamster en heeft ook een groot hok nodig. De maten die hier genoemd zijn, zijn echt de minimum maten, koop geen hok of molen die ‘bijna’ net zo groot is, want dat betekent dat je hamster te weinig ruimte krijgt.

De minimale maten voor een hamsterhok zijn 60 x 40cm. Dit is veel groter dan (bijna alle) hamsterhokken die verkocht worden in de dierenwinkel. Ze hebben behoefte aan één ruimte die minimaal 2400 cm2 groot is, meerdere hokken of delen bij elkaar optellen mag dus niet, stel je jezelf namelijk eens voor dat je hele huis uit stukken zou bestaan zo groot als de gang of de wc, niet prettig! Het hok mag natuurlijk ook groter zijn dan dit, graag zelfs! Kijk wel uit met hoge kooien, hamsters zien geen diepte en onthouden ook niet dat ze net een halve meter omhoog zijn geklommen, in hoge kooien kunnen ze dus vallen en zichzelf lelijk verwonden.

            Ferplast Mary (80x50cm) met eenvoudige inrichting

Voor hamsters worden diverse soorten kooien verkocht die allemaal bruikbaar zijn, denk aan traliekooien, antirommelbakken, maar ook oude aquaria of terraria zijn geschikt. Hamsters vinden het leuk om te klimmen, dus traliekooien hebben het liefst horizontale spijlen. Als je een andere kooi hebt zorg dan voor voldoende andere afleiding voor de hamster.

Als je een hok wilt gaan kopen zou ik je ten eerste adviseren op marktplaats te kijken, daar worden regelmatig grote hamsterhokken aangeboden. Vraag wel altijd naar de maten, wat anderen groot noemen is niet altijd wat een hamsterliefhebber groot noemt. Ook op internet zijn ruime en betaalbare hokken te koop, onder links noem ik een aantal websites waar je een nieuw hok kunt bestellen tegen een betaalbare prijs.

De bodembedekking

De bodembedekking kan zowel hennepvezel of houtkrullen zijn of een allergievriendelijke variant als een strooisel op basis van papier. Hennepvezel neemt beter vocht en geur op dan houtkrullen (zaagsel), en kan ook in grotere verpakkingen worden gekocht bij bijvoorbeeld de Boerenbond/Welkoop. Als nestmateriaal gebruiken hamsters hooi (hier knagen ze ook op) en je kan ook wcpapier of tissue geven. Geef geen hamsterwatten, ze kunnen hierin verstrikt raken en als ze het binnen krijgen verstopt het het verteringsstelsel van de hamster. Met hooi en eventueel wcpapier heeft je hamster dit ook echt niet nodig!

Inrichting

Het molentje moet minimaal 20cm in doorsnede zijn, 18 cm is dus te klein! De hamster moet er recht in kunnen lopen om de rug te ontlasten. De meeste dierenwinkels verkopen deze molens niet, maar online zijn ze goed te verkrijgen en niet duur. Als het hok hoog genoeg is heeft een molen van minimaal 27 cm doorsnede de voorkeur.

Naast een molen is het leuk voor de hamster om het hok nog verder in te richten, denk aan wilgenbruggetjes, tunnels, huisjes etc. Let op: de meeste spullen die in de dierenwinkel worden verkocht zijn gemaakt voor dwerghamsters! Koop dus liever een caviahuisje en tunnels met een doorsnede van 10 cm, zodat de hamster overal makkelijk door kan. Plastic huisjes lijken leuk maar geven door de slechte ventilatie snel kans op schimmel, gebruik dus liever houten of kartonnen huisjes. Hamsters zijn gek op karton, dus lege (schone) kartonnen verpakkingen kunnen dienst doen als huisje of tunnel. Grote kans dat je de helft ervan na een paar weken versnippert terug vind in het nest.

Niet gebruiken!

Gebruik geen knaag/zout-stenen of zand in het hok. Hamsters hebben geen behoefte aan extra zout of mineralen naast hun dagelijkse voeding, dit komt de gezondheid niet ten goede! Zand, vaak gebruikt in een zandbakje, is misschien prima voor de vacht maar als de hamster het binnen krijgt, bijvoorbeeld met wassen of omdat hij zijn voer heeft laten liggen in het zand, kan dit de darmen verstoppen en de hamster kan hieraan dood gaan. Gebruik ook geen hamsterwatten.

Onderhoud

Afhankelijk van de grootte van het hok zul je deze elke 2-6 weken moeten verschonen. Maak hierbij alles schoon, inclusief molentje, voerbak en eventueel speelgoed, en geef de hamster nieuwe bodembedekking en nestmateriaal. Als je hamster een vast plashoekje heeft (de meeste hamsters hebben dat) kun je deze vaker schoonmaken.

Voeding

Hoofdvoer

Kies voer specifiek gemaakt voor hamsters, algemene mengsels als knaagdierenvoer bevatten meestal niet alle voedingsstoffen die hamsters nodig hebben. Neem verder geen schepvoer uit de dierenwinkel, want voer dat open ligt zal snel zijn vitamines verliezen.

Hamsters hebben voldoende eiwitten nodig, kies een voer met een eiwitpercentage van minimaal 15%. De eiwitten hoeven niet persé dierlijk te zijn, net als mensen kunnen ook hamsters prima leven op een gevarieerd vegetarisch dieet.

Als je besluit om een gemengd voer te kopen, let er dan op dat de hamster alles op eet! Als je dit voer vervangt voor het helemaal op is kan de hamster tekorten krijgen doordat hij of zij net dat ene soort brokje niet lekker vindt. Je kan er ook voor kiezen om een complete brok te kopen, dan zijn alle brokken hetzelfde en kan de hamster niet selectief eten.

                                                Gemengd voer

Je kunt de hamster elke dag zo’n 10 gram voer geven, maar de hamster vindt het fijner om in één keer een grotere hoeveelheid te krijgen, bijvoorbeeld 2 keer in de week 35 gram. Zo kunnen ze flink hamsteren. Geef niet teveel, alles wat de hamster teveel krijgt slaat hij of zij op en zal uiteindelijk verloren gaan bij het verschonen van het hok.

Bijvoeding en extra's

Met mate kan groenvoer worden gegeven, denk aan broccolistronkjes of stukjes wortel. Geef liever geen bladgroenten, hierdoor kunnen hamsters makkelijk diarree krijgen. Als je besluit om hamstersnoepjes te geven, doe dit met mate, er zit veel suiker en vet in en het is niet gezond voor je hamster. Meelwormen (gedroogd of vers) vormen een gezond alternatief als snack.

Water

Geef water het liefst in een flesje, dit blijft beter vers en er kan geen viezigheid in komen. Verschoon het flesje elke week. Als je hamster niet uit een flesje kan of wil drinken is een drinkbakje een optie. Dit moet wel elke dag verschoond worden.

Hanteren

Oppakken

Een hamster oppakken kan je het beste doen door hem of haar met twee handen op te scheppen. Zorg ervoor dat de hamster je handen ziet aankomen. Hamsters zijn prooidieren en zullen dus schrikken als ze plotseling van boven worden opgepakt. Als je de hamster hebt opgeschept zorg je er met één hand voor dat de hamster niet kan wegspringen. Hamsters die gewend zijn om gehanteerd te worden zullen niet zomaar bijten, je kan de hamster dus gerust met je hand tegen houden. Knijp niet in je hamster, het zijn tere beestjes en door te knijpen kunnen makkelijk interne verwondingen ontstaan waar de hamster aan kan overlijden.
Als je nog nooit een hamster hebt gehad zul je zelf ook moeten leren om de hamster ‘aan te voelen’, waar gaat hij heen lopen, wil hij weg springen of kan ik hem rustig laten zitten? Oefen hiermee op een veilige plaats, bijvoorbeeld op de grond in een afgesloten kamer of op de bank. Ook kinderen kunnen dit leren, wel altijd onder toezicht van een volwassene. Als je de hamster bij een hobbyfokker koopt kun je hem of haar ook altijd vragen om te laten zien hoe de hamster het beste opgepakt kan worden.

Tam maken

Als je je hamster bij een hobbyfokker of particulier hebt gekocht is de hamster al gewend om te worden opgepakt. Heb je je hamster uit de dierenwinkel of bij een grootfokker gekocht dan is je nieuwe huisdier nog niet tam en zul je er de nodige tijd aan moeten besteden om hem of haar aan mensen te laten wennen, het is afhankelijk van de leeftijd en het karakter van je hamster in hoeverre dit dan gaat lukken.
Om je hamster tam te maken zal je hamster eerst aan jou moeten wennen. Zorg er dus voor dat de kooi niet ergens achteraf staat waar je nooit komt maar daar waar je vaak bent. Klets gerust tegen de hamster als hij wakker is, zo went hij aan je stem en zal leren om daar niet zo van te schrikken. Maak de hamster niet wakker, hamsters die gestoord worden in hun slaap raken gestresst en zullen als dit vaker gebeurt korter leven.
 Bied geregeld iets lekkers aan, in het begin zal je hamster dit nog niet direct van je aannemen maar het zal niet lang duren voor hij door heeft waar het eten vandaan komt. Als je hamster niet meer bang is voor je hand kan je kijken of hij op de hand wil komen. Meestal is dit heel spannend voor de hamster en je zal dus ook flink wat geduld moeten hebben. Het is ook een optie om de hamster met wat lekkers in bijvoorbeeld een wilgentunnel, doosje of bakje te lokken en hem zo uit de kooi te nemen. Je hebt misschien veel geduld nodig voor je hamster uit zijn tunnel of doosje te voorschijn komt of op je hand komt zitten, maar als het eenmaal zover is zorg er dan voor dat je de hamster telkens maar kort uit zijn kooi neemt. Dit vermindert stress en zo leert hij dat hij snel weer in zijn kooi terug is waar natuurlijk iets lekkers op hem wacht!

Borstelen

Borstelen? Ja, dit gaat niet op voor elke hamster maar langharige mannetjes hebben op zijn tijd een borstelbeurt nodig. Doe dit bij voorkeur elke paar dagen om te voorkomen dat zich grote klitten vormen die je uit de vacht moet knippen. Gebruik een zachte borstel en eventueel een kam met afgeronde punten, babyborstels en kammetjes zijn ideaal maar je kan ook een oude tandenborstel gebruiken. 

Fokken

Inlezen

Als je wilt fokken wil ik je aanraden om je eerst goed in te lezen. Verdiep je in de achtergrond van je fokhamsters, de dekking, dracht en opgroei van de jongen. Orienteer je verder op de mogelijkheden om je jongen kwijt te raken, Syrische hamsters kunnen makkelijk tot 14 jongen grootbrengen.

Ouderdieren

Fokken begint met het uitzoeken van de ouderdieren. Omdat je natuurlijk graag gezonde jongen met een lange levensverwachting wilt hebben zul je ook eisen moeten stellen aan de ouderdieren. Het beste koop je deze daarom bij een andere hobbyfokker. Vraag gerust naar de achtergrond van de dieren en eventueel behaalde leeftijden. Houd er rekening mee dat sommige fokkers eisen stellen aan nieuwe eigenaren van fokdieren of de verkoop van eventuele jongen daarvan, let hierop bij de aanschaf om teleurstellingen te voorkomen.

Naast gezonde en tamme hamsters wil je misschien ook fokken met bepaalde kleuren of vachtstructuren, verdiep je dan in de genetica hiervan zodat je weet wat je kan verwachten in je nestjes. Sommige vachtpatronen hebben invloed op de gezondheid van de jongen als ze homozygoot voorkomen, daarom is het belangrijk om je hier van tevoren in te verdiepen.

Vrouwtjes moeten minimaal drie maanden oud zijn en 130 gram wegen voor ze hun eerste nestje krijgen. Vrouwtjes die minder reserves hebben zullen de zwangerschap en het grootbrengen van hun nest niet voldoende aankunnen waardoor je de kans hebt dat je meerdere (of alle) jongen verliest. Laat vrouwtjes geen eerste nestje meer krijgen als zij ouder zijn dan 8 maanden en stop met fokken als het vrouwtje 1 jaar oud is. Een hamsterdame in goede conditie kan 2-3 nesten grootbrengen in goede gezondheid.

Mannen kunnen al dekken vanaf een leeftijd van 2 maanden, liever wacht je tot zij ook uitgegroeid zijn zodat je bouw en gezondheid beter kan beoordelen. Er zijn aanwijzingen dat de spermakwaliteit van mannetjes achteruit gaat als zij 12 maanden of ouder zijn, het is nog onbekend of dit daadwerkelijk invloed heeft op de jongen die geboren worden. Oudere mannen hebben wel een ‘bewezen gezonde leeftijd’ behaald en daarom zou je er voor kunnen kiezen om ze juist wel in te zetten.

Dekking

Vrouwtjes zijn eens in de 4-5 dagen willig, ze kunnen dan gedekt worden. Zet man en vrouw bij voorkeur op neutraal terrein bij elkaar, zorg ervoor dat je ze snel kan scheiden mochten ze gaan vechten. Als het vrouwtje verstijft en haar achterlijf in de lucht steekt kan het mannetje haar dekken. Het mannetje zal haar meerdere keren dekken en zich tussendoor wassen. Zodra ze weer gaat lopen is het tijd om het mannetje bij haar weg te halen. Zet nooit het mannetje bij het vrouwtje in het hok, ze zal geen indringers accepteren in haar territorium.

Dracht

Als de dekking is gelukt zal je vrouwtjeshamster 16-17 dagen zwanger zijn, pas in de laatste paar dagen zal haar gewicht duidelijk toenemen en zie je haar buikje ronder worden. Geeft haar voldoende eten (let ook op het minimale eiwitpercentage van 15%) en zorg voor een rustige omgeving. Verhuis je dame naar de kraamkooi 2-3 dagen voor de bevalling. Heb je geen aparte kraamkooi maak dan haar hok schoon en beveilig eventuele tralies, zorg ervoor dat kleine rondzwervende ukjes niet kunnen ontsnappen. Zet geen molen of speelgoed in de kraamkooi maar zorg wel voor voldoende nestmateriaal.

Geboorte

Over het algemeen zal de geboorte vlot verlopen en heeft je hamster hier absoluut geen hulp bij nodig. Laat haar vooral met rust omdat storen bij de geboorte kan zorgen voor stress waardoor de jonge moeder haar ukjes op eet. Mama hamster likt zelf haar jongen schoon, eet de nageboorte op en zorgt voor een goed nest. Het is normaal als je na de geboorte een beetje bloed ziet op het nestmateriaal.

De jongen

De eerste twee weken verblijven de jongen in het nest, ze worden doof, blind en naakt geboren en zijn afhankelijk van hun moeder. Stoor het nest niet, je kan wel even kijken als mama van het nest is om iets te eten, raak de jongen niet aan. Geef de moeder voldoende eten en rust. Vanaf een dag of tien zullen de jongen vast voedsel gaan eten en soms al op verkenning gaan. Jongen die in de eerste twee weken worden verstoten of zonder hun moeder komen te zitten zijn ten dode opgeschreven, tenzij je ze succesvol in een ander nest kan plaatsen. 

Als de jongen twee weken oud zijn zullen de oogjes open gaan, vanaf nu scharrelen ze ook volop door de kooi. Ze eten veel dus zorg voor voldoende voedsel. Je kunt ze nu oppakken en laten wennen aan mensenhanden. Pak ze niet te lang op, alles is heel spannend voor deze kleintjes. Jonge hamsters zijn, hoe klein ook, ontzettend snel, zorg er dus voor dat ze niet kunnen vallen.


Als de jongen 3-4 weken oud zijn eten ze zelf vast voedsel en zullen ze ook geleerd hebben om uit de drinkfles te drinken. Afhankelijk van de moeder kan je ze in deze periode scheiden, scheidt ook dames en heren want hamsters zijn al vanaf jonge leeftijd vruchtbaar. Laat de jongen nog 2 weken samen zitten, dit is de periode waarin je ze verder tam maakt en de jongen hun immuunsysteem kunnen ontwikkelen.

Als de jongen 5-6 weken oud zijn, en minstens 70 gram wegen, zijn ze oud genoeg om te verhuizen naar hun nieuwe eigenaar. Tot een leeftijd van 8-10 weken kunnen ze samen gehouden worden, daarna zullen ze elkaar verwonden of doden bij gevechten. Houd er dus rekening mee dat ze allemaal een aparte kooi moeten krijgen als de hamsters niet verkocht worden.
Comments