Informatie‎ > ‎

Russische dwerghamster

 In het kort
- Dwerghamsters moeten apart gehuisvest worden, de enige uitzondering zijn man/vrouwkoppels waar je mee wilt fokken.
- De minimale kooimaat voor dwerghamsters is 50x30 cm.
- Het molentje van een dwerghamster moet minimaal 14cm in doorsnede zijn.

Naast de Syrische hamster is de Russische dwerghamster de populairste hamster van Nederland. Ze zijn klein, schattig en heel tam te maken. Omdat ze zo klein, en ook wat sneller zijn, zijn Russische dwerghamsters lastiger te hanteren voor jonge kinderen dan Syrische hamsters. Daarnaast zijn ze ook pas 's avonds en 's nachts actief. Normaal gesproken worden Russische dwerghamsters 2-3 jaar oud. Het overdag wakker maken van je dwerghamster kan er op den duur voor zorgen dat hij gaat bijten en minder lang leeft. 


Huisvesting
Een Russische dwerghamster is kleiner dan de Syrische hamster en heeft daarom ook een minder grote kooi nodig. Als minimum maten wordt meestal 50x30cm aangehouden. Mijn dwerghamsters zitten over het algemeen dan ook in Dunakooien van 55x35cm, groter vinden ze prima maar is in principe niet nodig. Traliekooien, plastic kooien (Duna's) of een aquarium/terrarium is eigen voorkeur. Belangrijk is dat je de kooi goed af kan sluiten en de hamster zich er niet uit kan knagen. Russische dwerghamsters kunnen door kleine gaatjes, zorg er dus echt voor dat alles goed dicht zit. Sommige kooien hebben een sluiting met een grote opening, zorg ervoor dat deze met een ijzerdraadje wordt dichtgemaakt. Als je kiest voor een hoge kooi zorg er dan voor dat de hamster niet hard kan vallen, er zijn namelijk hamsters overleden doordat ze net verkeerd terecht kwamen in hun kooi.Op de bodem kan je alle bodembedekkers gebruiken die je bij de dierenwinkel kan kopen. Zaagsel wordt veel gebruikt en is zeer betaalbaar. Zelf gebruik ik hennepvezel omdat ik dit fijner vind in gebruik en ik het idee heb dat de hokken minder snel gaan ruiken. Als nestmateriaal kan je hooi of wc-papiertjes gebruiken. In de dierenwinkel is ook nestmateriaal van hennepvezel te koop wat ze erg fijn vinden. Gebruik geen hamsterwatten, hier kunnen ze makkelijk in stikken.

In de kooi kan je allerlei speeltjes, huisjes, trappetjes etc. zetten. Het belangrijkste is het loopradje, hier maken de meeste hamsters veel gebruik van om hun energie kwijt te raken. Het radje moet voor een Russische dwerghamster minimaal 14 cm in doorsnede zijn om te voorkomen dat de hamster zichzelf dubbel knikt bij het rennen, grotere radjes zijn goed, maar zorg wel dat ze soepel lopen want een dwerghamster is niet zwaar. De dierenwinkel heeft verder een heel assortiment speeltjes, huisjes, tunnels etc. geschikt voor dwerghamsters. Wat je hiervan aanschaft is eigen smaak, het zal de hamster niets uitmaken of hij een oud theedoosje of een luxe houten huisje heeft. Je kan dus makkelijk van oude doosjes, karton en hout zelf een inrichting maken voor je hamster.

Voeding
De Russische dwerghamster is een alleseter (omnivoor). Gelukkig hoeven we in principe niet moeilijk te doen om een goed dieet voor ze samen te stellen, want diervoederfabrikanten doen dat graag voor ons. Bij het uitzoeken van het voer is het belangrijk om op het eiwitpercentage te letten, dit is het liefst > 15%. Gebruik geen voer dat bedoeld is voor andere knaagdieren, hierin zitten niet alle voedingsstoffen die een hamster nodig heeft. De rest is persoonlijke voorkeur. Je hebt grofweg de keuze uit gemengd voer en voer dat uit één soort brok bestaat. Gemengd voer is voor je hamster leuk om te krijgen, maar hij kan ook kieskeurig worden. Geef geen nieuw eten voordat het oude op is! Ongemengd voer is makkelijk, ze krijgen sowieso alles binnen. Niet alle hamsters eten dit echter even goed. Er is speciaal dwerghamstervoer te koop, dit verschilt qua samenstelling niet van 'normaal' hamstervoer, maar het is wat kleiner en dus makkelijker te eten voor dwergjes. Ik voer ze hetzelfde voer als de Syren, ze worden er niet slechter van als ze even moeten knagen.Naast dit basisvoer hebben hamsters in principe geen ander voer nodig, maar het mag wel. Ze houden van allerlei soorten fruit, groente en dierlijke producten als ei of rosbief. Sommigen plaatsen lijsten op hun website met wat een hamster wel of niet mag. Ik houd dit aan: groente en fruit mogen maar: niet teveel en alleen als wij het ook zo kunnen eten (dus bijvoorbeeld geen rauwe sperciebonen, want die kunnen wij ook niet rauw eten!). Vergeet groente en fruit niet goed te wassen van tevoren. Bij andere producten moet je letten op: geen suiker, geen zout, niet gekruid, niet té vet. Kaas is is bijvoorbeeld te vet en te zout, rosbief echter is ongekruid/gezout prima. Gebruik je gezonde verstand en mocht je echt twijfelen; niet doen! In de dierenwinkel verkopen ze allerlei snacks voor knaagdieren, met mate zijn deze prima om te gebruiken. Ik geef de dwerghamsters regelmatig wat gedroogde meelwormen. Dit is een goede eiwitbron en ze zijn er dol op!

Verder geef je je hamster natuurlijk een flesje met vers drinkwater. Omdat het water in het flesje vers blijft kan je dit gewoon elke week verversen.

Verzorging
Russische dwerghamsters vragen weinig verzorging. Het belangrijkste is dat je ze regelmatig aandacht geeft. Zelf pak ik mijn hamsters er sowieso elke dag even uit om met ze te knuffelen en te kijken of alles nog goed met ze is. Hierdoor zijn ze ook heel tam en komen ze uit zichzelf naar me toe. Verder verschoon ik elke maand de hokken en maak zo nodig molentjes of etensbakken schoon. Hoe vaak jein de praktijk de kooi schoon moet maken hangt meestal af van de grootte van de kooi.
Comments