FAQ

Algemeen

Wil ik een mannetje of een vrouwtje? Zit er verschil in karakter?
Elk dier heeft zijn of haar eigen karakter. Mijn ervaring is dat mannen wat eerder rustiger worden dan vrouwen, maar dit verschilt ook onderling. Er zijn ook hele rustige vrouwen en drukke mannen. Het is niet zo dat vrouwen eerder bijten dan mannen, jonge hamsters zullen soms aan je hand proeven, maar als ze op de goede manier gehanteerd worden zullen ze niet bijten.

Stinken hamsters?
Als je de kamer binnen komt en je ruikt de hamster, dan heb je de kooi te lang niet verschoond. Onder normale omstandigheden ruik je je hamster niet, dit is anders dan bijvoorbeeld muizen of ratten die je veel eerder ruikt. Syrische vrouwtjeshamsters zijn elke paar dagen vruchtbaar en kunnen dan ruiken als je ze op de hand neemt. De ene hamster heeft hier meer ‘last’ van dan de andere. Russische dwerghamsters ruik je niet.

Iemand in mijn huis is allergisch, kan ik wel een hamster nemen?
Dit ligt er helemaal aan wat voor allergie het is en hoe ernstig het is. Meestal wordt er niet getest op ‘hamsterallergie’ maar wel op pollen, huisstofmijt, honden en katten, je weet het van tevoren dus niet zeker. Sommige mensen zijn heel gevoelig en ontwikkelen snel een nieuwe allergie als ze in aanraking komen met een nieuw beest. Er is daarom geen eenvoudig antwoord op deze vraag. 

Ja, het kan want:
- Hamsters zijn kleine dieren en hebben dus weinig huidschilfers om te verspreiden.
- Hamsters kunnen verharen maar er komt een stuk minder haar vanaf dan bij honden/katten.
- Hamsters verblijven in hun hok en lopen dus niet door het hele huis om hun allergenen te verspreiden.
- Sommige mensen zijn niet allergisch voor hamsters maar voor de bodembedekking en het hooi, dit kan vervangen worden door bodembedekking en nestmateriaal van papier en dit zou ik sowieso aanraden om verergering van allergie te voorkomen.

Nee het kan niet want:
- Sommige mensen zijn zeer allergisch, dit kan je niet altijd van tevoren weten.
- Van mensen met astma is aangetoond dat klachten kunnen verergeren bij contact met (dwerg)hamsters, hoe meer iemand in aanraking komt met knaagdieren, hoe erger de allergie kan worden.


Ik heb een aantal ervaringen gehoord van mensen die hun hamster op hun eigen kamer hielden wat goed ging in combinatie met een ander allergisch persoon in huis (die dus niet op die kamer komt). Wil je overstappen van een dwerghamster naar een Syr, of van een korthaar naar een langhaar dan verwacht ik niet dat dat problemen oplevert als het eerder goed ging. Ben je zelf allergisch en overweeg je een hamster aan te schaffen, ga dan eerst een paar keer proefknuffelen met hamsters voor je besluit om een hamster te kopen. Houd er altijd rekening mee dat je alsnog een allergie kan ontwikkelen als je hier gevoelig voor bent.

Ervaring met hamsters en allergie? Ik hoor graag verhalen over dingen die wel/niet goed gingen zodat ik bovenstaande eventueel kan aanpassen. Als je je verhaal wil delen mail dan naar hammieshamstery@gmail.com.

Verzorging

Welke kooien gebruik je zelf? Wat is een goede kooi?
Zelf gebruik ik voor mijn hamsters verschillende kooien. Ik heb voor de Syrische hamsters een hamsterkast met hokken van 70 x 40cm. Verder heb ik voor Syren drie Ferplast Mary's (80 x 50cm) en twee grote duna kooien (70 x 40cm). Russische dwerghamsters houd ik deels ook in de hamsterkast en deels in mini duna's (55 x 39cm). Soms gebruik ik voor hen tijdelijk een traliekooi voor dwerghamsters (verschillende grootte's en hoogtes). De minimum maten voor een Syrische hamster zijn 60 x 40cm, voor een Russische dwerghamster houd ik 50 x 30cm aan. Let op! Dit is dus groter dan een deel van de 'standaard' dwerghamsterkooien in de dierenwinkel, deze zijn regelmatig te klein. Hokken voor Syren zijn in een dierenwinkel meestal spaarzaam verkrijgbaar. Bij mijn links staan een aantal sites die goede hokken verkopen, en ook op marktplaats zijn soms goede hokken te vinden (vraag dan altijd naar de maten).

Wat voor molentje heeft mijn hamster nodig?
Syrische hamsters hebben het liefst een molentje van ongeveer 30cm. Voor hen is 20cm echt het absolute minimum, in kleinere molens zullen ze krom lopen. Russische dwerghamsters hebben bij mij molens van 14 cm waar ze goed in kunnen lopen. Ze kunnen ook in grotere molens lopen, maar let er bij de aankoop dan op dat het molentje soepel genoeg loopt, dwerghamsters zijn niet zo sterk.

Welk voer geef je de hamsters en geef je ook extra’s?

De hamsters krijgen bij mij Versele Laga Crispy Muesli Hamsters & Co. Dit is een compleet mengvoer wat mijn hamsters goed eten. Ik koop het in zakken van 20kg maar het is ook te koop in kleinere zakken, over het algemeen is het slecht via dierenwinkels te krijgen maar online makkelijk te bestellen. Elk soort voer gemaakt voor hamsters is prima om aan je hamster te geven, heb je maar één of twee hamsters dan is het wellicht wel zo makkelijk om een merk te kopen wat gewoon in de dierenwinkel verkrijgbaar is.

Ik voer mijn hamsters geen standaard extra’s. Ze krijgen soms restjes groente van ons avondeten (broccoli, wortel, doperwtjes etc) en als snack heb ik gedroogde meelwormen. De uitzonderingen die geen meelwormen lusten krijgen gedroogde banaantjes, maar daar ben ik erg zuinig mee omdat er redelijk wat suiker in zit.

Wat gebruik je als bodembedekking?
Ik gebruik hennepvezel als bodembedekking. Dit is te koop als Mini-Hemp in de dierenwinkel en als Hemparade bij Boerenbond/Welkoop. Mijn ervaring is dat het minder stoft dan zaagsel en ook minder snel ruikt.

Een hamster kopen bij Hammie’s Hamstery

Waarom mogen de Syrische hamsters pas met 5-6 weken verhuizen?
Ik laat jonge hamsters meestal tot 3,5 week bij moeder, daarna scheid ik de dames en heren en mogen ze nog even groeien. Een weekje later verhuizen heeft vele voordelen. De hamsters zijn iets ouder, en daarmee al iets tammer als ze verhuizen. Verder hebben ze langer de tijd om een mooi gewicht te bereiken en weerstand op te bouwen. Een verhuizing is een stressvolle gebeurtenis waar ze beter tegen bestand zijn als ze iets ouder zijn. Als laatste is mijn persoonlijke ervaring dat hamsters die vroeg verhuizen (met 4 weken) soms plotseling overlijden in de eerste weken bij hun nieuwe eigenaar, dit wil ik natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen.

Kan ik een stamboom bij mijn hamster krijgen?
Ja dat kan, als je dat wilt kan ik de stamboom per e-mail sturen. Niet alle hamsters hebben een complete stamboom, ik ga bij selectie van mijn fokdieren meer af op bouw, karakter en conditie van de dieren dan op afstamming.

Kan ik van tevoren een keer naar de hamsters komen kijken?
Vanwege de tijd die het ontvangen van nieuwe hamstereigenaren in beslag neemt is het niet standaard dat nieuwe eigenaren eerst een keer komen kijken. In sommige gevallen is het in overleg wel mogelijk.

Ik wil graag twee hamsters, kan dat?
Ja, natuurlijk is het altijd mogelijk om twee hamsters te kopen. Hamsters kunnen echter nooit bij elkaar gehouden worden. Syrische hamsters zullen vanaf 8-12 weken serieus gaan vechten en hierbij zal één van de hamsters uiteindelijk sterven. Dwerghamsters zijn iets toleranter maar zullen vaak uiteindelijk toch flinke ruzie krijgen waarbij er een hamster gewond gaat raken of erger. Ik houd al mijn hamsters ook apart, als ik met dwerghamsters wil fokken woont het koppel tijdelijk samen maar ook daarbij houd ik ze goed in gaten zodat ik ze op tijd kan scheiden mochten ze ruzie krijgen.

Comments