Welkom op mijn website...‎ > ‎Blog‎ > ‎

Bezoek Koningin Victoria aan Terneuzen 1852

Geplaatst 12 jan. 2012 11:45 door Edwin Hamelink

Op 15 augustus 1852 bezocht de Engelse Koningin Victoria het toen nog kleine vestingstadje Terneuzen. Zij was op terugreis van Antwerpen naar kasteel Balmoral. Tijdens de terugreis kwam het koninklijk jacht in zwaar weer terecht. Bij Terneuzen werd voor anker gegaan in afwachting van betere weersomstandigheden.

Toen de storm ging liggen gaf Hare Majesteit te kennen het stadje te willen bezoeken. Een sloep werd in gereedheid gebracht en met haar gevolg ging zij aan land. Met een boerenwagen maakte ze een rijtoer door het stadje. Net buiten de stad bezocht zij de Leeuwenhof, een boerderij van weduwe De Feyter. Koningin Victoria was duidelijk onder de indruk van het stadje Terneuzen, de klederdracht en het bezoek aan de hofstede. Enkele weken later arriveerde er bij weduwe De Feyter een grote houten kist. In de kist bevond zich een gegraveerde, vergulde zilveren beker als dankbetuiging aan het bezoek. Enige tijd later arriveerde er een kunstschilder uit Antwerpen die in opdracht van Victoria aquarellen heeft vervaardigd van de hofstede, de boerenwagen waarmee ze werd rondgereden en van het gezin De Feyter. Het bezoek van Hare Majesteit aan Terneuzen is in de bewaard gebleven dagboeken van Koningin Victoria uitgebreid door haar beschreven.

De Heemkundige Vereniging Terneuzen is voornemens om later dit jaar de nodige aandacht te schenken aan dit buitengewoon interessante stukje geschiedenis. De Nieuwsbrief van september 2012 zal geheel in het teken staan van dit koninklijke bezoek.

Inmiddels hebben we al heel veel materiaal verzameld. Mocht u in het bezit zijn van materiaal over dit bezoek dan zijn we daar in geïnteresseerd. Neem dan contact op via het e-mailadres info@heemkundeterneuzen.nl

Comments