Hakukoneoptimointi ABC - ilmaiset neuvot


Maksuttomia neuvoja hakukonenäkyvyyden varmistamiseen - Se on helppoa kun sen osaa!

Hakukoneoptimointi ja hakukonemarkkinointi liiketoimintana on yleistynyt Suomessakin. Suuri osa yrityksistä tarjoaa konsultointipalveluna kartoitusta nykyisten järjestelmien tilasta. Tälläinen kartoitus ja kevyet korjaustoimenpiteet on helppo tehdä itsekin. Sivustoja uusittaessa on myös syytä huomata että modernit sisällönhallinnan järjestelmät, kuten WordpressLifeRay, Drupal CMS, Joomla ja eZ publish ottavat nämä perusasiat huomioon perusasennuksissaan. Ota siis julkaisujärjestelmän määritysvaatimuksissasi mukaan myös hakukoneystävällisyys.

Vaikka Suomessakin puhutaan hakukoneoptimoinnista, ko. termi on nykyisen markkinatilanteen (2008) syytä lukea muodossa Google-optimointi. Muitakin hakukoneita toki käytetään, mutta massaltaan Google on ylivoimaisesti suurin. Lisäksi on syytä huomata että monet (esimerkiksi Eniro.fi) käyttävät Googlen hakumoottoria.

Alla oleva lista ei ole mitenkään kattava, mutta sisältää perusasiat joilla voidaan mahdollistaa mahdollisimman hyvä hakukonenäkyvyys. Hakukoneiden toiminnallisuus on varjeltu yrityssalaisuus joten  koneiden tarkkaa toimintaa käytännössä ei kukaan talon ulkopuolinen tiedä. Kaikki ovat siis käytännössä (valistuneita) arvauksia siitä mikä toimii.

Lisää valistuneita arvauksia löydät vaikkapa hakukoneilla. Toki voit lukea myös suomenkielisiä blogeja. Myös SAMK kirjasto- ja tietopalvelujen blogin artikkeli ja Lintukodon Agoran artikkeli kannattaa lukea.

Listan aiheilla et myöskään toki pääse hakutuloksissa takuulla ensimmäiselle sivulle, mutta näillä ja terveen järjen käytöllä voit varmistaa että siihen on mahdollisimman hyvät edellytykset.

Tekninen hakukoneoptimointi

 • Tarkista että sivujesi Title-elementit sisältävät olennaisen tiedon, esimerkiksi sivupolun: Helkama / Polkupyörät / Urheiluvälineet / Urheilukauppa.com . Title-elementin alulla on yleisesti uskottu olevan enemmän painoarvoa. Eli sijoita tärkein (tarkin) tieto alkuun.
 • Varmista että hakurobotit pääsevät kaikille sivuillesi. Käytännössä tämä on useimmiten kunnossa, mutta esimerkiksi popup-ikkunoihin avautuvat tuotesivut jäävät usein indeksoitumatta koska ne avataan JavaScript -koodilla jota robotti ei osaa tulkita. Varmista siis että kaikille sivuille on oikea HTML linkki. Voit myös käyttää sitemaps-sivukarttoja robottien opastamiseen. Lue lisää sitemaps-sivustokartoista.
 • Jos luot uuden sivuston, muista lisätä se Googlen indeksiin. Voit ilmoittaa sivuston osoitteen (URL) Google:lle esimerkiksi MacGyverin Linkkiveitsellä.
 • Käytä sisällössäsi asiaankuuluvia heading-tageja (h1, h2, h3, jne.). H1 tagillä on suurin painoarvo.
 • Sivustosi saa sitä enemmän painoa, mitä enemmän sinne on linkkejä muilta sivustoilta. Jos teet useita sivustoja varmista että niiden välillä on linkkejä toisiinsa.
 • Yritä pääsääntöisesti pitää sivustojen osoitteet pysyvinä (esim. http://www.lehti.fi/artikkeli/123) myös mahdollisten järjestelmäuudistusten yhteydessä. Jos osoitteet kuitenkin muuttuvat, varmista että vanhat osoitteet tekevät pysyvän uudelleenohjauksen (ns. 301 Redirect) jotta vanhoihin osoitteisiin osoittavat linkit pysyvät yhä arvokkaina.
 • Muista että sivuston sisällön tulisi löytyä vain yhdestä osoitteesta. Usein esimerkiksi web-hotellit tarjoavat väliaikaisen testiosoitteen (polkupyoratcom.asiakas.sigmatic.fi) ennenkuin nimipalvelut lähtevät toimimaan. Sivuston lopullinen osoite on siis www.polkupyorat.com. Tarkista että tekninen toimittajasi on huolehtinut että testiosoitteeseen tulevat kävijät ohjataan oikeaan osoitteeseen pysyvällä uudelleenohjauksella (HTTP 301).
 • Huomaa että hakukoneet painottavat myös domainista ja URLista löytyviä sanoja. Esimerkiksi seuraava osoite on melko hyvä: http://www.polkupyorat.com/maastopyorat/helkama/velocity/24-tuumaa/

Sisällön hakukoneoptimointi

 • Mieti rauhassa mitä hakusanoja ihmiset voisivat tiettyä sivua hakiessaan käyttää. Esimerkiksi Helkaman maastopyörää etsiessään ihmiset voisivat käyttää esimerkiksi hakusanoja: helkama, maastopyörä, polkupyörät, jne. Lisäksi kannattaa miettiä että joku voisi taas hakea edullista maastopyörää lapselle. Tällöin on olennaista että sisällöstä löytyy myös tuotteen ominaisuuksia ja kohderyhmää käsitteleviä sanoja.
 • Sesonkiluonteisissa palveluissa (esim. hiihtokeskukset, jne.) kannattaa sisällössä ottaa huomioon myös huippusesongit (esim. mökki juhannus, hiihtoloma laskettelu, jne.). Sesonkiluonteisten palveluiden hakuoptimoinnissa kannattaa ottaa huomioon että muutoksissa menee aikansa. Tällöin kannattaakin harkita maksullisten Adwords-mainosten käyttämistä näkyvyyden varmistamiseksi.
 • Sisällytä sivustolle avainsanoja myös perusmuodossa. Tämän merkitys on tosin laskenut sillä esim. Google osaa nykyään etsiä melko hyvin myös suomenkielen taivutuksia. Perusmuotojen löytyminen ei siis ole enää yhtä tärkeää, mutta kannattaa silti ottaa huomioon.
 • Jos sisältöäsi kopioidaan (luvallisesti) toiselle sivustolle, tulisi sieltä aina olla linkki myös alkuperäiseen lähteeseen. Myös lehdistötiedotteissa tulisi aina olla mahdollisuuksien mukaan HTML-linkki yrityksen sivustolle. Tämä lisää sivustosi painoarvoa ja uskottavuutta hakukoneiden silmissä.

Lue myös Hakukoneoptimoinnin harjoitustöiden kotisivu.

Lopuksi vielä tosi rakkautta: