Hajlítható fa megmunkálása


A hajlítható fa (BENDYWOOD®) megmunkálása, hajlítása és enyvezése

ÁLTALÁNOS


A hajlítható fa /Bendywood/ száraz állapotban hajlítható általában 1:10 arányban, ez az arány a hossztoldott hajlítható fa esetében csak kb. 1:20 / pl. 1 cm anyagvastagság = 20 cm hajlítási rádiusz /. Mivel természetes fáról van szó, minden darab eltérő tulajdonsággal rendelkezhet, némelyik nem bírja ezt az arányt, némelyik ennél kisebb rádiuszra is hajlítható. Száraz körülmények között tárolható, de párás, gőzös helyiségben nem.

A szabadalmaztatott technológia szerint gőzölés után hosszában tömörítik a fát, a legnagyobb méret ezen technológia szerint 100x120x2200 mm bükk, 1650 mm tölgy/kőris/juhar esetén. Ennél hosszabb darabokat hossztoldva szállítunk, ez megnöveli a hajlítható radiust.

A legtöbb profil gépi, illetve vágott felülettel kerül szállításra. Ez alól kivétel a nyers hasáb 100x120 mm méretben, mely nyersen a tömörítő gépből kerül ki. Ezen hasábok felülete elszíneződést, némi hullámzást tartalmazhat, ezen hasábok használható mérete min. 80x100 mm.

A különböző profilok különbözőképpen hajlíthatóak. Mindig egyszerűbb a vékonyabb irányba hajlítani, mint minden természetes anyagnál, itt is megvan az anyag természetes tendenciája a hajlíthatósági irányba. Egy szögletes profil a vékonyabb keresztmetszet irányába próbál elhajolni. Kör keresztmetszet esetén viszont bármely irányba hajlítható.

A HAJLÍTHATÓ FA NEM HASZNÁLHATÓ KÜLSŐ TÉRBEN ! NEM VÍZÁLLÓ !

A/ MEGMUNKÁLÁS

 1. Figyeljünk a fa szálirányára, ne dolgozzunk azzal szemben; a hasáb egyengetésénél előbb állapítsuk meg, mely irányban gyalulható a fa.
 2. A hajlítható fa a normál fához hasonlóan vágható és csiszolható. Marás közben szorosan kell vezetni a fát. Ajánlatos ezért a profilt oldalirányba marni, majd ezt követően körfűrésszel levágni a hasábból.
 3. A szerszám lehetőleg kisebb átmérőjű legyen és az átlag keményfához képest 20%-kal nagyobb fordulatszámmal dolgozzunk. A HSS szerszám a célnak jobban megfelel, mint a HM szerszám.
 4. Amennyiben a fanedvesség a 12 %-t meghaladja, a fát előbb szárítsuk le a normál 8-10 %-ra, és csak utána marjuk, mivel a nedves fa könnyen „kiszakad”.
 5. A hajlítható fa rugalmasságánál és hajlékonyságánál fogva nem olyan merev és stabil, mint a hagyományos fa. A hajlítható fa használata közben ezért tartsuk észben, hogy a fa -típusánál fogva- hosszában zsugorodik, amíg a nedvességcsökkenés tart. Ebből adódóan:
  • Tárolásra kerülő fát soha ne szabjunk méretre, kizárólag felhasználás és végleges rögzítés előtt!
  • Ragasztás előtt ellenőrizzük, hogy a nedvességtartalom ne haladja meg a 8-10 %-t (amennyiben a hajlítható fát hajlítás előtt benedvesítjük, hogy különösen kis radiuszra tudjuk hajlítani, először szárítsuk, csak azután enyvezzük, illetve rögzítsük )
  Pl. egy kapaszkodót a hajlítás után a sablonon, vagy fém rögzítőkarokban hagyjuk megszáradni, hogy az esetleges hosszanti zsugorodás még a végleges rögzítés előtt megtörténjen.
 6. Nagy keresztmetszetű hajlítható fa esetén a fa közepén a fanedvesség magasabb lehet, mint a felületen. Ha egy hasábot több darabra szeletelünk, kezdetben a belső darabok nedvesebbek, rugalmasabbak lehetnek. Ha ezeket a darabokat néhány napig raktározzuk, gyorsan kiszáradnak. Fontos megjegyezni, hogy nagy keresztmetszetben nem lehet olyan egyenletesen szárítani, mint kisebb darabokba felvágva. A Bendywood aránylag gyorsan szárítható kisebb darabokra felvágva, ebben a tekintetben kissé eltér a normál fától.

B/ HAJLÍTÁS

A hajlítható fát ne hajlítsuk oda-vissza ismételten , mivel ez gyengítheti a sejtstruktúrát, és törékenyebbé válik.

1. Keskeny keresztmetszetKeskeny profilok (cca 10mm) kézzel hajlíthatóak.
2.Vastag keresztmetszet
Nagyobb keresztmetszethez- mint pl. éllezáró- használhatunk szorítókat, hevedereket, abroncsot, illetve tanácsos egy asztali görgős hajlítógéppel ,vagy a lakatos munkánál használatos csőhajlító géppel történő előhajlítás, mivel ezáltal „tiszta” radiuszokat érhetünk el, és az enyvezést is elősegítjük.


Ez esetben meg kell különböztetnünk:

I.) Kartoncsőbe csomagolt rúdanyag

Ezeket a kartoncsőbe csomagolt rudakat egyszerű hajlítani. Ha nem vesszük ki a csomagolásból, 3 hónapig tárolhatjuk, és ugyanígy hajlítható. Ezen rudak hajlítása a következőképpen történik:
 • Kézzel (2 személy) - ha a korlátátmérő 40-42 mm és legalább 3,6 m hosszú - zsinórral, feszítőgurtnival, ragasztószalaggal a korlátra, vagy a szerelősablonra (állványra) erősítjük. Figyeljünk arra, hogy az állvány/ korlát elég stabil legyen, mivel a fa hajlamos visszarúgni magát, aminek a szerelőállvány ellent kell álljon.
 • Csőhajlító géppel - de csak előhajlításra -, ha a korlátátmérő min.45 mm, vagy rövid a munkadarab ( 3,6 m-ig) , vagy kis keresztmetszetet kell elérni.Gépi hajlítás megtekintése - videoklipA csőhajlító gép használatakor ügyeljünk az alábbiakra:
 1. Csak olyan görgőt használjunk, amely megegyezik a hajlítandó profil méretével (pl. ne használjunk 40 mm görgőt 42 mm profilhoz.
 2. A hajlítható fát nedves ronggyal jól töröljük át hajlítás előtt, így jobban tapad a görgőkre.
 3. Mindig lassan, fokozatosan dolgozzunk ! Nagy keresztmetszet esetén a kívánt radiuszt fokozatosan érjük el úgy, hogy a hajlítási radiuszt fokozatosan szűkítjük, és a hajlítható fát minden új beállításnál kétszer futtassuk előre-hátra. Szánjunk kb. 15-30 percet egy 6 m kapaszkodó hajlítására !
 4. A csőhajlító géppel csak a kívánt radiusz 50 %-ra hajlítsunk /pl. 1,5m végső rádiusz esetén csak kb 3 m-re/ , az utolsó 50 %-ot kézi hajlítással végezzük el. Ha mégis 100%-ban géppel hajlítunk, fennáll a veszélye annak, hogy a kerék fára gyakorolt óriási erőhatása miatt a fa eltörik.

II.) Egyéb REC kézfogó, vagy már 3 hónapnál régebben tárolt rúdanyag

Ha nagyon kis rádiuszt akarunk elérni, vagy nem a kartoncsőbe csomagolt rúdanyaggal, esetleg már 3 hónapnál régebben tárolt anyaggal dolgozunk, fontos a hajlítás előtt a fanedvességet 14-16%-ra megemelni.

Ezt legelőnyösebben a következő un. szendvics- módszerrel érhetjük el:
nylon fólia

karton

távtartó

Bendywood
 • Helyezzük a hajlítható fát két nedves karton közé egy-két napra, egy nylon fóliával letakarva, ami a nedvességet benntartja.
 • Távtartókat helyezzünk a hajlítható fa, és a nedves karton közé, hogy ne érintkezzenek egymással.
 • Ezzel a módszerrel elérjük, hogy a hajlítható fa a nedvességet felveszi a levegőből anélkül, hogy vizes lenne. A hajlítható fát ne tegyük vízbe, és a vizes kartonnal se érintkezzen ! A közvetlen kontaktus nem növeli egyenletesen a nedvességet, és hossztoldott fa esetén a toldások minőségét is rontja

Ha elértük a kívánt nedvességtartalmat,elkezdhetjük a hajlítást, különös tekintettel az A) pontban elmondottakra.

Ha szögletes formát hajlítunk, fontos előtte az éleket kissé lekerekíteni, különben fennáll a törés veszélye.

Hajlítás után a munkadarabot a sablonra erősítjük a szárítás és a formastabilizálás érdekében, mivel az cca 1%-kal hosszában összemegy . Egy 6 m hosszú kapaszkodót pl. provizórikusan a korlátra rögzíthetjük, míg az min. 4 nap után hosszában megszilárdul.

A végszerelésnél vegyük figyelembe, hogy a hajlítható fa hosszában zsugorodik, míg nedvességet ad le, ezért a rögzítési pontoknál középtől kiindulva vigyük fel a hosszlyukfuratokat, és a végére ne tegyünk kötést.

ELÉRHETŐ HAJLÍTÁSI RÁDIUSZ

 • A nem hossztoldott darabok (max 220 cm bükkből, illetve max 165 cm tölgy/kőris/juhar fából) max. 1: 10 arányban hajlíthatók (tehát egy 10 mm vastag anyag 100 mm rádiuszban)
 • Hossztoldott hajlítható fa esetén meg kell különböztetnünk:
 1. Rúdanyag (kézfogó) : a gyártó által kifejlesztett toldásnak köszönhetően ezek a termékek 1:20 arányban hajlíthatóak a vastagságukhoz képest (tehát egy 42 mm rúd 840 mm rádiuszban)
 2. Egyéb profil : ezeknek a normál fogazott (finger joint) toldása van, itt a max. hajlítási rádiusz 1: 40 arány (tehát egy 29 mm vastag REC szelvény cca 1,16 m (1160 mm) rádiuszban hajlítható.

C/ ENYVEZÉS, PÁCOLÁS

 1. A BENDYWOOD felületkezelése olyan , mint a normál keményfáé. Ha víztartalmú ragasztót, pácot, lakkot használunk, fontos hogy a fát ne mártsuk a festékbe/ragasztóba, hanem ecsettel hordjuk fel rá vékony rétegben. A polyurethan bázisú festékek, ragasztók minden esetben használhatóak.
 2. Amennyiben a hajlítható fát hajlítás előtt benedvesítjük, először szárítsuk le (kb. 8-10% fanedvességre), csak azután enyvezzük, fessük.
 3. Amennyiben hajlítható fát hosszában enyveznünk kell, leginkább ferde vágással toldjuk, ahol a ferde vágás hossza min. 3-4-szerese az enyvezendő keresztmetszetnek. Az éllécek kötésénél hasonlóképpen járjunk el !

Rövid összefoglalása a munkamenetnek:

Vékony keresztmetszetű hajlítható fa:

    1. Megmunkálás
    2. Hajlítás kézzel
    3. Pácolás
    4. Rögzítés

Vastag keresztmetszetű hajlítható fa:

    1. Megmunkálás
    2. Nedvesítés 14-16 %-ra (szendvics módszer)
    3. Hajlítás készülékkel, géppel cca 50 %-ra, majd tovább kézzel
    4. Sablonra feszítés, míg meg nem szárad (8-10%)
    5. Szükség esetén újra megmunkálás, fúrás, marás
    6. Pácolás
    7. Rögzítés

Kartoncsőbe csomagolt rúdanyag

 1. Hajlítás:
  • Kézzel: 40-42 mm átmérő, és min. 4 m hossz esetén
  • Csőhajlítóval előhajlítás cca 50 %-ra, majd tovább kézzel, 45 mm-nél nagyobb átmérő, 3,6 m-nél rövidebb hossz, kis rádiusz esetén
 2. Sablonra feszítés, míg meg nem szárad (8-10%)
 3. Szükség esetén újra megmunkálás, fúrás, marás
 4. Pácolás
 5. Rögzítés

Ha mégis inkább szakemberre bízná a korlátrudak hajlítását, cégünk ebben is segítséget nyújt, kérjen tőlünk ajánlatot az alábbi címen !

  info@kentech.hu