Istorijat

Na području današnje Zvezdare postojalo je nekoliko fudbalskih klubova: "Oplenac", "Podunavac" i "Banat". Sve su to bili klubovi bez zvaničnih uprava koji su se takmičili između sebe radi zadovoljstva. Posle jedne takve utakmice u kojoj je "Oplenac" pobedio "Banat" rezultatom 5:3, pao je predlog da se klubovi spoje, jer su iz istog kraja i da bi novi klub mogao lakše da se registruje. Još jedan razlog za spajanje je taj što je "Banat" raspolagao kompletnom opremom, dok je "Oplenac" imao bolji tim. Nakon zajedničke skupštine odlučeno je da se klub zove "Banat" jer je već imao opremu pod tim imenom. Klub je kratko vreme nosio to ime, a u međuvremenu su se pojavili i članovi "Podunavca" kao i neki drugi koji su hteli da se priključe.

Ključni momenat, 6. oktobra 1937. godine izneo je dotadašnji član uprave Lekić koji je rekao da se kod njega nalazi kompletna oprema nekadašnjeg kluba koji je od 1921. do 1935. godine postojao u beogradskom naselju Mostar. Kako se klub zvao "Hajduk", prihvaćeno je da klub, ukoliko dobije svu tu opremu nosi ime FK "Hajduk".

U to vreme u gradu je bilo još nekoliko klubova koji kao FK "Hajduk" nisu imali mogućnost da se takmiče u Beogradskom loptačkom podsavezu, pa su međusobno organizovali turnire kako bi dodatno vršili pritisak na Beogradski loptački podsavez. To  je urodilo plodom tako da su svi klubovi bili registrovani, do polovine 1940. godine, a FK "Hajduk" pred kraj 1938. godine. U nedovršenom prvenstvu u sezoni 1940/41. zauzeo je prvo mesto u IV razredu grupa "Morava". Sa početkom II svetskog rata prestaje aktivnost kluba.

Posle mnogo peripetija obnovljen je 1951. godine i do danas je postigao niz zapaženih rezultata od kojih je najveći u sezoni 1953/54. učestvovanje u završnom takmičenju Kupa Jugoslavije za područje FSS. U sezoni 1967/68. osvaja treće mesto u beogradskom rangu, ali usled reorganizacije u Drugoj ligi ipak se plasira u Srpsku ligu.

Klub je u dva navrata nastupao u najacem rangu takmicenja (Super liga Srbije). Prvi put u sezoni 1999/2000 ali je odmah ispao. Drugi put u sezoni 2004/2005. Navijacka grupa Hajduka sa Liona zove se Brigadirs.

https://sites.google.com/site/hajdukbeograd/about-the-team/istorijat/Stadion%20Hajduk%20BG%20foto%20Marcel%20Hartmann%2001.JPG

Comments