Nyilvános‎ > ‎Leletkatalógus‎ > ‎XV. század‎ > ‎Férfi viseletek‎ > ‎Hadi viselet‎ > ‎Fegyverek‎ > ‎Kések‎ > ‎

Kés (Szuhogy-Csorbakő)

Lelet: kés

Nép: magyar

Megtalálás helye: Csorbakői vár, Szuhogy, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Magyarország

Kora: XV. század vége -XVI. század eleje

Jelenlegi helye: Herman Ottó Múzeum, Miskolc, Magyarország

Anyaga: vas

Leírás: Széles, lapos nyéllapja egészben, pengéje töredékben maradt meg. A nyél elején bordázott és sraffozott díszítésű rézgyűrű, középen egy szegeccsel felerősítve. A nyéllapon négy szeglyuk, kettőben rézszegecsek, a végén szilvamag alakú réz késnyél-vég.
Méretek: a tárgy h.: 162 mm, a nyél h.: 99 mm, a penge sz.: 14,5 mm, a nyél sz.: 16 mm, a szilvamag alakú késnyél-vég h.: 18 mm, sz.: 10,5 mm.
Késünk a B1 csoportba tartozik, ahol a teljes hossz 21 cm körüli, a nyél hossza pedig 8-10 cm. Mivel leletünk töredékben is több, mint 16 cm, így eredetileg 20 cm feletti hossza lehetett, emellett pedig majd 10 cm-es nyele is ide sorolja. A B1-típusra jellemző, hogy gyűrűvel díszítették a nyél elején, illetve verettél a végén, mint azt láthattuk leletünkön is. A nyélvég kialakítására érdemes kitérni. A nyéllapból egy keskeny és rövid tüske indul ki, amelyre ráhúzták a szilvamag alakú késnyél-véget. Ez a forma a Bl és B3 típusokra jellemző. Ez a díszítés és technológiai kivitelezés megegyezik az ausztriai Steyrben készített késekkel. Késünk párhuzamát találták a középkori Nagykeszi falvából a pilisi ciszter apátságban, ahol azonos kivitelezésű kést láthatunk, és innen ismerjük a nyél elejére erősített rézgyűrű feltűnően pontos analógiáját is. A B1 típusú késeket Sarvalyon a 15. században használták, de a 16. század elején is hoztak még ide ilyen kést, Nagykesziben pedig a 15. század második fele, 16. század elejei rétegből került elő. Ezen tág időhatárok azt jelölik, hogy ez a típus sokáig igen kedvelt és keresett volt a magyar piacon. Késünket tehát hasonló korszakra datálhatjuk és minden bizonnyal steyri tömegárunak tarthatjuk.

Beküldte: Sdkfz251

Forrás:
Szörényi Gábor András: A szuhogy-csorbakői vár kutatása. In: A Herman Ottó Múzeum Évkönyve 43. Miskolc, Herman Ottó Múzeum, 2004. 231-320. o.