Bevezető

Játék a Facebook-on


#Szelfizzmúzeumban 

Egy fotózós játék, amellyel arra szeretnénk biztatni mindenkit, hogy minél többet járjanak múzeumba, helytörténeti gyűjteménybe, könyvtárba, leltárba, műemlékekbe.

A játék lényege, hogy készítsetek magatokról egy fényképet a feljebb felsorolt helyszínek valamelyikében, mondjuk a kedvenc tárgyatok előtt, és posztoljátok ide a csoportba a #Szelfizzmúzeumban jelszóval (ezzel megkönnyítve nekünk a számolást). Írjátok meg azt is, hogy melyik múzeumban készült a kép és melyik tárgy volt a kedvencetek. Az nyer, aki 2019. április 30-áig a legtöbb múzeumban készít szelfit/fotót magáról.

Bárki játszhat, történelem szerelmese, történelmi újrajátszó, régész, történész, muzeológus, Mici néni a szomszédból, vadakat terelő juhász. MINDENKI! 

Egy feltétel van csak, hogy egy játékos egy múzeumból csak egyszer jelentkezhet be, tehát ha pl. valaki egy múzeumban dolgozik, az is csak egyszer fotózhatja magát az adott múzeumban. Még akkor is, ha a játékos többször járt benne, esetleg ott dolgozik. Természetesen egy múzeumból többen is bejelentkezhetnek. Készülhet a fotó múzeumban, helytörténeti gyűjteményben, levéltárban, könyvtárban, műemlékben, stb. Készülhet itthon és külföldön is. Ér játszani régebbi fotókkal is. Ha többen vagytok a fotón, akkor mindenkinek jár a pont. Az a lényeg, hogy kapcsolódjon a történelemhez, és ti gyűjtsétek az élményeket, na meg a szelfiket! :)

Aki nem szeretne arccal szerepelni a játékban, az kiválthatja a múzeumban készített fotók (leletek és adatlapjaik) mappájával is, amennyiben feltölti azokat egy Google Photos mappába, és beküldi őket a Hagyomány és Múltidéző adatbázisába. Ő a játékpontja mellé kap pontokat a Belső adatbázisba is. Tehát korábban befotózott múzeumok anyagával is lehet játszani.

A nyertes jutalma egy Hagyomány és Múltidéző torta lesz, melynek ízét a nyertes választja ki.


Keress minket a Facebook-on


Rólunk

A Hagyomány és Múltidéző című történelmi tudástár 2013 januárjában közösségi tudásmegosztáson és -építésen alapulva, néhány lelkes önkéntes munkájával kezdett el működni. 

Az oldalt azzal a céllal hoztuk létre, hogy történelmi hagyományőrző körökön belül segítsük a leleteken alapuló, hiteles történelmi rekonstrukciók készítését, terjedését, terjesztését. A segítség egyrészről a kezdők felé irányul, hogy jobban megismerjék az általuk választott korszakot, és hogy a felszerelésüket (viselet, eszközök, fegyverek) a megfelelő irányba tudják fejleszteni. Másrészről szeretnénk segítséget nyújtani a témával régebb óta foglalkozóknak is, hogy tökéletesíthessék, kiegészíthessék a meglévő felszerelésüket, egyben további rekonstrukciókra biztatjuk őket. 

Célunkat úgy szeretnék elérni, hogy az internetről, könyvtárakból származó információkat, illetve a leletek rekonstruálásából eredő tapasztalatokat összegyűjtjük, és rendszerezve azokat megosztjuk az érdeklődőkkel.

A megvalósításban bárki részt vehet, a beküldött anyagokat a beküldő nevén tesszük közzé. 

Mivel az oldal ingyenes, így a rendszer által biztosított tárhelyen túl nem tudunk további bővítést biztosítani, ezért a feltöltők saját ingyenes tárhelyeikről tölthetik fel a dokumentumokat. A feltöltés lépései megtalálhatóak a feltöltési segédletben. 

A megjelenített tartalmak szerzői jogait nem áll módunkban minden esetben ellenőrizni, ezért mindenki saját felelősségére osztja meg a képeket, ábrázolásokat és leírásokat.

Amennyiben valamely anyaggal kapcsolatban felmerülnek szerzői jogi problémák, azt azonnali hatállyal eltávolítjuk az oldal tartalmai közül. Bár a tartalmakat a legjobb tudásunk szerint töltjük fel, de így is előfordulhatnak pontatlanságok, így az ebből eredő félreértésekért és károkért nem tudunk felelősséget vállalni. 

Az oldal célja, hogy segítsen a kutatásban, illetve a történeti korok tárgyainak, életmódjának megismerésében, de az egyéni kutatómunka és az adott információk értelmezése az érdeklődők feladata és felelőssége.


A tartalmak elérhetősége:

Az adatbázis tartalma 3 része oszlik:

Nyilvános:

Ezen a részen találhatóak azok a linkek, leletek, leírások, amelyek szabadon hozzáférhetőek bárki számára.

Belső: 

Ide olyan tartalmak kerülnek fel, amik nehezen hozzáférhetőek, esetlegesen saját kutatásokból származnak, vagy igen jelentős mértékben könnyítik meg a rekonstrukciót. A belső részen sincs elrejtve az antiochia-i szent kézigránát, csak az kerül fel, amit a tagok feltöltenek vagy beküldenek. Ahhoz, hogy belső tag lehess és hozzáférj ezekhez a tartalmakhoz, 20 pontot kell gyűjteni.

Műhely:

A "kezdők" egy külön felületre, a Műhelybe teszik fel azokat a leírásokat, amelyeken éppen dolgoznak. Innen a beküldött anyagokat a szerkesztő tagok teszik közzé a nyilvános vagy belső felületen.Hogyan lehetek belső tag, hogyan férhetek hozzá a belső tartalmakhoz?

A belső tartalmakhoz úgy tudsz hozzáférni, ha hozzájárulsz az oldal működéséhez új anyagok beküldésével. Ezzel alapvetően nem a beküldött anyagok értékét jutalmazzuk, hanem a közösségért végzett munkát.

A beküldött anyagokat a szerkesztő tagok teszik közzé. Ők olyan személyek, akiknek teljes hozzáférésük van az oldalhoz. Jogosultak oldalakat feltölteni, törölni, módosítani. Mivel az oldal szerkesztését szabadidőben végzik, ezért előfordulhat, hogy a beküldött anyagokat csak pár nap átfutással tudják közzétenni.

- Egy releváns link 1 pontot ér, mivel ezzel nekünk még dolgozni kell.
- Egy cikk, egy kidolgozott adatlap leletről vagy egy tárgy/viseleti elem ábrázolásáról 2 pontot ér.
- Saját tanulmány, dolgozat 4 pontot ér.
- Egy rekonstrukció is 2 pontot ér, ehhez azonban további kritériumokat kell teljesíteni: egyrészt legyen meg a mintadarabhoz felhasznált lelet vagy ábrázolás, másrészt valamelyik trollokkal kellőképpen ellátott fórumba legyen feltöltve és jóváhagyva.

Az oldal tagolása:

A megjelenített tartalmak több típusból tevődnek össze, ezért ezzel a kis leírással szeretnénk segítséget nyújtani abban, hogy mit hol keress. A tagolással az a célunk, hogy lekövessük a karakterrekonstrukció folyamatát.

Tisztában vagyunk azzal, hogy nem lehet egyetlen fix pontban meghúzni a korszakhatárokat, ezért ezeket a korszakbeosztásokat önkényes jelleggel húztuk meg, és kizárólag a tárgyak, valamit leírások csoportosítására használjuk az egyszerűbb kezelhetőségért.

Anyagi kultúra:

Ezen az aloldalon jelennek meg -  téma szerint rendszerezve - azok az anyagok, cikkek, könyvek, weboldalak, amelyek kutatók, más hagyományőrzők tollából jelentek meg és elérhetőek az interneten. 

Az itt megosztott anyagok lehetnek könyvek, cikkek, blogok vagy a témával foglalkozó weboldalak.

Leletkatalógus:

Ezen az oldalon gyűjtjük össze a leleteket, az áttekinthetőség miatt külön a férfiakra és külön a nőkre vonatkozó viseletdarabokat, valamint a tábori felszereléseket és egyéb kiegészítőket. Lelet szóval illetjük azokat a tárgyakat is, amik nem a földből, régészeti ásatás eredményeként kerültek elő, hanem családi örökségként vagy múzeumban vészelték át a századokat. 

Az itt megosztott anyagok konkrét, kézzel fogható tárgyak, melyekről az adatokat és információkat egységes sablonban közöljük. Ezen leírások alapján lehet elkezdeni a rekonstruálást.

Ábrázolások:

Itt osztjuk meg azon festményeket, metszetek, illusztrációkat, amelyek egy-egy tárgy vagy viselet elkészítéséhez segítséget nyújthat.

Mindennapi élet:

Erre az oldalra gyűjtjük a korszakokkal és népekkel kapcsolatos általános tudnivalókat, rendszerezve a társadalmi, gazdasági, életmódbeli és harcászati tudnivalókat. Minden információt, leírást és jellemzést, ami a leírásokban megmaradt, de nem kézzel fogható lelet vagy tárgy.

Viseletajánlások:

Itt hívjuk fel a figyelmet azon leletekre, amelyeket érdemes felhasználni egy-egy konkrét karakter újraalkotásánál. 

Bizonyos karaktereknél előfordulhatnak hiányosságok, így ha valamilyen párhuzamot használunk, akkor azt jelezzük és indokoljuk is.

Technikák:

Ezen az oldalon tesszük közzé azokat a leírásokat, amik egy-egy tárgy technikai rekonstruálásával foglalkoznak, például bőrművességgel vagy éppen a felhasznált varrástípusokkal.

Elméleti rekonstrukciók:

Ezen az oldalon tesszük közzé az általunk megalkotott tárgyrekonstrukciókat, jelezve, hogy melyik darab milyen lelet vagy ábrázolás alapján készült.

Szótár: 

Egyfajta wiki, inkább enciklopédikus, mint sima leíró tartalommal. Az értelmezést leletek, ábrázolások segítik a szakirodalmi források mellett.