Grožis‎ > ‎

Kosmetikos sudėtis

Renkama informacija apie kosmetikos ir higieninių priemonių sudėtį.
Šaltiniai: www.imunitetas.lt , http://www.cosmeticsinfo.org

Rekomenduojami konservantai:

Alijošius
Citrinos sėklų ekstraktas
Česnakas
Gervuogių ekstraktas
Kiparisas
Eukaliptas
Levanda
Arbatmedis (Leptospermum scoparium)
Melija (Melia azediracta)
Propolis (bičių klijai)
Rožė
Rozmarinas
Šalavijas
Sandalmedis
Arbatmedis (Tea)
Čiobrelis
Vijoklio žievė
Hamamelis (Hamamelis virginiana)
Strugūnis (Yerba mansa)
Juka

Venkite šių konservantų:

Banzoic acid
BHT (butylated hydroxytoulene)
Butylparaben
C12-C15 alkyl benzoate
Diazolidinyl urea
Disodium EDTA
DMDM hydantoin
EDTA
Ethylparaben
Formaldehyde
Isobutylparaben
Methylchloroisothiazolinone
Methylisothiazolinone
Methylparaben
Phenoxyethanol
Propylparaben
Quaternium 15
Salycil acid
Sodium benzoate
Sorbic acid
Tetrasodium EDTA

Turėtume vengti jų kasdien naudojamoje kosmetikoje.

1. Parabenai, Paraben (Metyl, Butyl, Propyl, Isobutyl)
Naudojama beveik visose plaukų bei odos priežiūros produktuose.
Tikslas: tai konservantas, kuris naudojamas produkto galiojimo laikui prailginti.
Nepageidaujamas poveikis: gali būti daugelio alerginių reakcijų ir odos išbėrimų priežastimi. Jie yra mutogenai ir imituoja moteriškųjų hormonų veiksmus, pažeidžia endokrininę sistemą, yra toksiški. Parabenai turi savybę įsisiurbti į giliausius odos sluoksnius, absorbuotis kraujotakos sistemoje bei susikaupti organizmo audiniuose. Taip šios medžiagos gali pasiekti paaukštintą koncentraciją ir pastebimai gadinti imuninę sistemą, kas gali įtakoti įvairių ligų bei anomalijų atsiradimą. Be to, šios medžiagos per motinos organizmą yra perduodamos palikuonims (parebenai surasti ir motinos piene).

2. Propileno glikolius, Propylene Glycol
Dažniausiai naudojamas tonikuose, veido, akių ir kūno kremuose.
Tikslas: odos drėkintojas ir priedų skystintojas kosmetikos gamyboje, taip pat naudojamas antifrizų, stabdžių skysčių bei lakų gamyboje.
Nepageidaujamas poveikis: toksiškas, sukelia kepenų anomalijas, (testuoti su gyvūnais), turi ypač mažą, molekuliarinį svorį, dėl to lengvai patenka į audinius. Išsiurbia drėgmę, dėl ko sausėja oda. Žinomas kaip galimas alergijos, dilgėlinės ar egzemos sukėlėjas. Propileno glikolio vietoje patariama naudoti augalų gliceriną.

3. Mineralinis aliejus, Mineral Oil (Paraffinum Liquidum)
Naudojamas visų tipų kremuose masažiniuose aliejuose, tai yra pagrindinė „vaikų aliejaus” medžiaga.
Tikslas: odos minkštinimas, riebinimas.
Nepageidautas poveikis: pigus naftos subproduktas, kuris padengia odą „nekvėpuojančiu” sluoksniu, sudaro komedonus (juoduosius taškus, uždegimus). Gali turėti poli- cikliškiuosius aromatizuotus angliavandenius (PHA), taip pat yra kancerogenai ir mutagenai. Kosmetikoje dažniausiai naudojamas dėl pigumo, lyginant su aukštos vertės augalų aliejais.

4. Trietanolaminas, Dietanolaminas, Triethanolamine (TEA), Diethanolamine (DEA)
Naudojamas įvairiuose kremuose, dezodorantuose, šampūnuose
Tikslas: putojanti medžiaga ir kosmetikos skystintojas gamyboje
Nepageidaujamas poveikis: gali būti įvairių alerginių reakcijų priežastimi, dirginti, sausinti odą bei plaukus. Dažnai kosmetikos produktuose taip pat naudojamas Isopropyl Mystrate (aliejaus tipo minkštinanti medžiaga), kuris sujungtas su TEA arba DEA formuoja vėžį sukeliančius kancerogeninius cheminius junginius - nitrosaminus.

5. BHT (Butylated Hydroxythaluene)
Naudojamas kremuose bei dezodorantuose
Tikslas: antioksidantas, kas pailgina kosmetikos galiojimo laiką
Nepageidaujamas poveikis: sintetinis antioksidantas, kuris sukelia alergines reakcijas. Vietoj BHT patariama naudoti natūralius antioksidantus, pav. E, C vitaminus ir kitus.

6. Phenoxyethanol
Naudojamas įvairiuose kremuose.
Tikslas: konservantas.
Nepageidaujamas poveikis: kancerogenas, mutagenas ir toksinis.

Straipsniui parengti naudoti šaltiniai:
Vance, J., The Cosmetic Consequence
Michalun, N., Michalun, V., Skin Care and Cosmetic Ingredients Dictionary
Wenninger, J., International Cosmetic Ingredient Dictionary and Handbook, 8th Ed.
A. Hampton, http://www.aubrey-organics.com/about/treat_10synth.cfm

Keletas patarimų, kaip išsirinkti kosmetiką?

* Venkite produktų, kuriuose yra sintetinių kvapiųjų ir dažančių bei antibakterinių medžiagų.
* Nepirkite kosmetikos, jeigu nėra informacijos apie jos sudedamąsias dalis ar instrukcijos, kaip ją saugiai naudoti. Jeigu ši informacija netelpa ant gaminio, ji privalo būti pridėta atskirai. Tuomet ant gaminio rasite šį ženklą.
* Rinkitės kosmetiką ir higienos priemones, pagamintas iš natūralių medžiagų, žolelių ekstraktų, naudokite homeopatinius preparatus. Tačiau būkite atsargūs - “natūrali” kosmetika nebūtinai reiškia saugi ar iš tikrųjų natūrali! Dažnai gaminiuose, reklamuojamuose kaip “natūralūs”, “žolelių pagrindu”, “organinės kilmės”, tėra tik keletas natūralių komponentų, kurie paprasčiausiai paskęsta pavojingoje sintetikoje. Labiausiai mūsų ir kaimyninėse šalyse yra paplitusi firmų “Lavera”, “Weleda” natūrali kosmetika, taip pat galite rasti ir „Green people“ natūralios kosmetikos. Svečiuodamiesi, kitose Europos šalyse ieškokite Aroma Bella®, Earth's Beauty®, Hemp Organics™, Living Nature, Miessence™, Nvey Eco, Organic Excellence®, Cosmetics Without Synthetics™ kosmetikos.
* Pirkite Europos Sąjungoje pagamintas higienos priemones ir kosmetiką – čia keliami griežtesni reikalavimai ingredientams. Pavyzdžiui, Europos Sąjungoje yra draudžiama kosmetikoje naudoti ar ribojama apie 1000 medžiagų, tuo tarpu JAV tik kelios dešimtys! Kai kurių gamintojų skirtingoms rinkoms gaminamų produktų sudėtis skiriasi, nors prekinis ženklas yra tas pats.
Rodomi 33 elementai
IngridientasPavojingas/nepavojingasAprašymas
Rūšiuoti 
 
Rūšiuoti 
 
Rūšiuoti 
 
IngridientasPavojingas/nepavojingasAprašymas
Aqua arba Aqua purificata Ne Disciliuotas vanduo 
Dimethicone, cyclomethicone arba kiti, su panašia galūne Taip Silikonaliejus 
Chamomile Recrutita (Camomile) Extract Ne Ramunėlės 
Persea Gratissima (Avocado) Oil Ne Avokado aliejus 
Parabenai (Metyl, Butyl, Propyl, Isobutyl) Taip Tai konservantas, kuris naudojamas produkto galiojimo laikui prailginti Konservantų, parabenų maksimaliai leistinas kiekis produkte yra 0,5%. gali būti daugelio alerginių reakcijų ir odos išbėrimų priežastimi. Jie yra mutogenai ir imituoja moteriškųjų hormonų veiksmus, pažeidžia endokrininę sistemą, yra toksiški. Parabenai turi savybę įsisiurbti į giliausius odos sluoksnius, absorbuotis kraujotakos sistemoje bei susikaupti organizmo audiniuose. Taip šios medžiagos gali pasiekti paaukštintą koncentraciją ir pastebimai gadinti imuninę sistemą, kas gali įtakoti įvairių ligų bei anomalijų atsiradimą. Be to, šios medžiagos per motinos organizmą yra perduodamos palikuonims (parebenai surasti ir motinos piene).  
Augalų glicerinas Ne  
Mineralinis aliejus, Mineral Oil (Paraffinum Liquidum) Taip Naudojamas visų tipų kremuose masažiniuose aliejuose, tai yra pagrindinė „vaikų aliejaus” medžiaga. Tikslas: odos minkštinimas, riebinimas. Nepageidautas poveikis: pigus naftos subproduktas, kuris padengia odą „nekvėpuojančiu” sluoksniu, sudaro komedonus (juoduosius taškus, uždegimus). Gali turėti poli- cikliškiuosius aromatizuotus angliavandenius (PHA), taip pat yra kancerogenai ir mutagenai. Kosmetikoje dažniausiai naudojamas dėl pigumo, lyginant su aukštos vertės augalų aliejais 
Trietanolaminas, Dietanolaminas, Triethanolamine (TEA), Diethanolamine (DEA) Taip Naudojamas įvairiuose kremuose, dezodorantuose, šampūnuose Tikslas: putojanti medžiaga ir kosmetikos skystintojas gamyboje Nepageidaujamas poveikis: gali būti įvairių alerginių reakcijų priežastimi, dirginti, sausinti odą bei plaukus. Dažnai kosmetikos produktuose taip pat naudojamas Isopropyl Mystrate (aliejaus tipo minkštinanti medžiaga), kuris sujungtas su TEA arba DEA formuoja vėžį sukeliančius kancerogeninius cheminius junginius - nitrosaminus.  
Diazolidinyl urea Taip Galima alergija 
EDTA (pavyzdžiui, natrio EDTA – sodium EDTA) Taip Gali pakenkti odai, gleivinei ir yra pavojingi aplinkai. Jie neyra ir jungiasi su sunkiaisiais metalais, tokiu būdu grįždami į mitybos grandinę. 
Benzoinė rūgštis Taip Konservantas ir skiediklis, turi kancerogeninius fermentų žiedus ir toluolą, kurie laikomi hormonų sistemą griaunančiomis medžiagomis ir įgimtų defektų sukėlėjais. Benzoinė rūgštis dirgina kvėpavimo takus, akis ir odą. 
Ftalatai Taip dažniausiai nėra minimi etiketėje ir slepiasi po kvapiosiomis medžiagomis. Būtent dėl ftalatų lengviau į odą įsigeria kremas, suminkštėja oda, ilgiau išlieka gaivus kvapas. Ftalatai yra gausiausiai naudojamas ir labiausiai paplitęs žmogaus pagamintas teršalas. Jie neigiamai veikia vyrų reprodukcinę sistemą, kenkia kepenims, trikdo medžiagų apykaitą, silpnina imuninę sistemą, vaikams gali sukelti astmą.  
ß-fenilendiaminas (etiketėje nurodoma PPD, p-fenilenediaminas) Taip Naudojamas tamsiuose plaukų dažuose ir juodoje chna laikinoms tatuiruotėms. ß-fenilendiaminas lengvai prasiskverbia per odą, gali sukelti alergijas ir vėžį bei apsigimimus.  
Propileno gliukolis (Propylene Glycol, etiketėje nurodoma ir kaip propan-1,2-diolis, PG) Taip Dažniausiai naudojamas tonikuose, veido, akių ir kūno kremuose. Tikslas: odos drėkintojas ir priedų skystintojas kosmetikos gamyboje, taip pat naudojamas antifrizų, stabdžių skysčių bei lakų gamyboje. Nepageidaujamas poveikis: toksiškas, sukelia kepenų anomalijas, (testuoti su gyvūnais), turi ypač mažą, molekuliarinį svorį, dėl to lengvai patenka į audinius. Išsiurbia drėgmę, dėl ko sausėja oda. Žinomas kaip galimas alergijos, dilgėlinės ar egzemos sukėlėjas. Jis gali sukelti kontaktinį dermatitą, dilgėlinę, taip pat siejamas su centrinės nervų sistemos pažeidimais, slopinimu.  
Natrio laurilsulfatas Taip Naudojamas šampūnuose, dantų pastoje, vonios ir dušo priemonėse kaip nuriebalinanti, putojimą sukelianti medžiaga. Jis dirgina odą, akis ir kvėpavimo takus, gali pažeisti kepenis, plaučius ir imuninę sistemą. Yra įrodymų, kad gali turėti neigiamą poveikį vaisingumui.  
Toluenas (metilenbenzenas) Taip Daro stiprų neigiamą poveikį - didina persileidimų tikimybę, dirgina odą, kvėpavimo takus, gali pakenkti kepenims, didesnėmis koncentracijomis veikia kaip narkotinė medžiaga. 
Ksilenas (dimetilbenzenas) Taip Daro stiprų neigiamą poveikį - didina persileidimų tikimybę, dirgina odą, kvėpavimo takus, gali pakenkti kepenims, didesnėmis koncentracijomis veikia kaip narkotinė medžiaga. 
Formadelhidas Taip Didina persileidimų tikimybę, dirgina odą, kvėpavimo takus, gali pakenkti kepenims, didesnėmis koncentracijomis veikia kaip narkotinė medžiaga, formaldehidas yra žinomas kancerogenas. 
BHT (Butylated Hydroxythaluene) Taip Tikslas: antioksidantas, kas pailgina kosmetikos galiojimo laiką Nepageidaujamas poveikis: sintetinis antioksidantas, kuris sukelia alergines reakcijas. Jis gali sukelti alergijas, įtakoti elgsenos sutrikimus ir reprodukcines problemas, ardo endokrininę sistemą. Beje, jis draudžiamas vaikų maiste!  
Dietanolaminas (DEA) Taip Jie gali slėptis ir po kitomis sudėtinėmis kosmetikos dalimis, pavyzdžiui laurilsulfatu ir kt. DEA ir TEA sukelia odos dirginimą, dėl jų gali susiformuoti vėžinius susirgimus sukeliančios medžiagos – nitrozaminai.  
Trietanolaminas (TEA) Taip Jie gali slėptis ir po kitomis sudėtinėmis kosmetikos dalimis, pavyzdžiui laurilsulfatu ir kt. DEA ir TEA sukelia odos dirginimą, dėl jų gali susiformuoti vėžinius susirgimus sukeliančios medžiagos – nitrozaminai.  
Alfa-hidroksi rūgštys (AHA) arba “vaisių rūgštys”, t.y. glikolio, pieno ir citrinos rūgštys  os lengvai prasiskverbia per odą į organizmą, gali padidinti jautrumą saulei, o taip pagreitinti senėjimą, sukelti vėžį.  
Migdolų aliejų (Almond oil) Ne  
Bentoninas / Magnio aliuminio silikatą (Bentonite/ Magnesium Aluminium Silicate)) Ne Natūraliai išvalytas molis, kurį galima net valgyti 
Cetil-, lauril-, oleil-, stearil- (cetyl, lauryl, oleyl, stearyl) alkoholiai Ne  
Lecitinas (Lecithin) Ne  
Sorbitolis (Sorbitol) Ne  
Taukmedžio aliejus (Shea Butter) Ne  
Kviečių gemalų gliceridai (Wheatgerm Glycerides) Ne  
Ksantamo gumą Ne  
Kvapiosios medžiagos (angl. Perfum, Fragrance)  95% kvapams naudojamų medžiagų yra sintetinės, pagamintos iš naftos. Viename kosmetikos gaminyje gali būti 50-100 kvapiųjų medžiagų, kurios gali dirginti odą ir kvėpavimo takus, sukelti alergiją, astmą; prasiskverbia pro odą, pažeidžia kepenis, inkstus, nervų sistemą; dėl savo ypatingo patvarumo ir savybės biologiškai kauptis randamos gyvūnų riebaliniame audinyje, kraujo lipiduose, motinų piene;toksiškai veikia vandens organizmus, gali sukelti vėžį.Ypač pavojingi muskuso junginiai. 
Sodium Laureth Sulfate, Cocamide MEA, Sodium Dodecylbenzenesulfonate  Sintetinės paviršiaus aktyvios medžiagos. Didina muilo putojamumą. Ne visada yra iki galo biodegraduojančios. Ypač pavojingos žuvims, nes adsorbuojasi žuvų žiaunose, sutrikdo dujų apytaką ir sukelia žūtį.  
CI 11680, CI 14700, CI 77891, CI 74260, CI 59040, CI 61570, CI 47005, CI 42090  Dažančios bei atspalvį suteikiančios medžiagos. Suteikia prekinę išvaizdą muilui, tačiau gali būti odos sudirginimo priežastis 
Rodomi 33 elementai
Comments