Főoldal‎ > ‎

Közlemények


2017. évi szakmai beszámoló

2016. második felében közösen elhatároztuk, hogy közösségünk önálló egyesületként kívánja folytatni tevékenységét. Az ezt követő szakmai munka eredményeként 2016. októberében létrehoztuk az egyesületi alapszabályt, majd a Budapest Környéki Törvényszék 2016. december 15-i végzésével bejegyezte egyesületünket. A bejegyzés január elején emelkedett jogerőre.

A működés első évére kitűzött alapvető céljaink voltak:
- a stabil működéshez szükséges taglétszám elérése
- kiegyensúlyozott költségvetési gazdálkodás
- a szakosztályi működés során kialakított programtervezési rend működtetése
- összetartozásunkat kifejező arculat kialakítása.

A kitűzött célok elérése sikerült.

Taglétszámunk az első elnökségi határozattal elfogadott belépési kérelmek után 2017. januárban 41 fő volt. 2017. végén a létszám 47 fő, aktuálisan pedig 56 fő. Ez az egyesület működéséhez megfelelőnek tekinthető.

Arculati elemként új logót terveztettünk, melyet az egyesület grátisz kapott meg a Koppány Design-tól. Év végén a logónkat ábrázoló fém jelvényt készíttettünk.

A költségvetés lehetővé tette, hogy olyan eszközöket szerezzünk be, melyek a programok lebonyolításánál segítségünkre vannak. Vásároltunk egy 40 l-es üstöt fedővel, hogy a főzés nagyobb létszám esetén is lehetséges legyen, beszereztünk egy tölthető turista gázpalackot és egy szélterelő lemezt.

Az egyesület tartalommal való megtöltését a folyamatosan megrendezett programjaink biztosították. A rendszeres egy napos túrák mellett az alábbi jelentősebb programok kerültek lebonyolításra:

-    utószilveszter a Pénzásási Turistaházban a Börzsönyben
-    két napos téli csúcstúra a Schneebergre sátorral
-    hétvége a Somoskői Turistaházban, a Medves vidékén
-    két napos evezés a Rábán
-    evezős programok a Szigetközben nyáron egy héten át, illetve még két alkalommal
-    két napos kerékpártúra az Ipoly völgyében
-    piknik és közgyűlés Csévharaszton
-    túra a Magas-Tátrában
-    hosszú hétvégés túraprogram a Szlovák-Paradicsomban (az év legaktívabb programja a résztvevők számát tekintve)
-    decemberi évzáró ünnepség, legaktívabb tagtársaink megjutalmazása

Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a 2018. januárban tartott pótszilveszteri programunkon összesen 46 fő vett részt, mely az egyesület eddigi működésének rekordja.

Lényeges eredmény, hogy közös munkával 2018-ra az egész évet lefedő programtervet állítottunk össze, mely a nagyobb lélegzetvételű programokat tartalmazza. Ez egészül ki a szokásos negyedéves tervezési rend szerint az egy napos túrákkal. 2019-re az idei tapasztalatok alapján tartjuk meg, vagy módosítjuk ezt a rendszert. Szintén változást vezettünk be 2017. végén azzal, hogy a szállásfoglalásokba bevontuk az egyesület kasszáját is. A programok önköltséges jellege továbbra is megmarad.

Néhány számszerű adat:
A 2017-es évben 24 túrarendezvényünk volt, melyeken a tagok 200, vendégek pedig 96 túranapot töltöttek el. A tagság önálló túratevékenység terén is magas aktivitást mutatott: az egyesületen belül rendezett túrákon túl tagságunk további 124 önállóan, vagy mások által szervezett túraeseményben volt érintett.

Az egyesület tagjai közül többen vettek részt szakmai képzéseken. Ennek eredményeként
-    egy bronzjelvényes gyalogos túravezetői
-    egy bronzjelvényes síkvízi túravezetői
-    egy bronzjelvényes kerékpáros túravezetői
-    egy ezüstjelvényes gyalogos túravezetői
-    egy jelzésfestő vezetői
képesítéssel bővült az egyesület szakmai potenciálja.

2018-as évre az egyesület működésének főbb célkitűzései:
-    a létszám stabilizálása
-    a programokban a 2017-ben elért színvonal megtartása, az éves programterv megvalósítása
-    túramozgalom létrehozása a Dunakanyarban
-    feltérképezni annak lehetőségét, hogy az egyesület hogyan tud bekapcsolódni a jelzésfestési munkákba
-    2018. november végére a 2019-es programterv összeállítása
                                                                                                              

Járvás Tamás
egyesületi elnök


2018. I. negyedév

Kedves Egyesületi Tagok!


Valamivel több, mint egy év telt el azóta, hogy közösen elhatároztuk: közösségünk az Ápisz Sportegyesültből kiválva önállóan folytatja tevékenységét és megalapítottuk a Gyopár Természetjáró Egyesületet. Sok fontos dolog történt ebben az első évben. Nem csak arról van szó, hogy meg tudtunk állni a saját lábunkon, de az önállóság lehetőségei inspiráltak is mindannyiunkat. Sok-sok új ötlet került elő, a tagok közötti intenzív párbeszéd és aktív szervezőmunka zajlott. Valahogy mindenki jobban magáénak érezte a feladatokat, és a közös munka valamint az ennek eredményeként létrejövő programok igazi közösséggé kovácsoltak minket. Sokszínű és színvonalas programokat bonyolítottunk, az egyesület vonzóvá vált olyanok számára is, akik eddig önállóan turistáskodtak, vagy éppen velünk szeretnének megismerkedni a természetjárással. Büszke vagyok rátok! Örülök, hogy egy ilyen közösség tagja lehetek!

Az évzáróra az összetartozás jelképeként jelvényt készíttettünk, melyet minden tagunk részére biztosítunk. Viseljétek a túráink és egyéb programjaink, vagy akár önálló természetjárás alkalmával!

Egyévnyi munka után talán érdemes kicsit megállni, és visszagondolni a közösen teremtett értékekre. Nem kívánom sorolni őket, hiszen folyamatosan tájékoztatást adunk az aktualitásokról, mindössze a 2018-as évre elkészített programtervet emelném ki, mely már elérhető a füzetben és a weblapon is. A terv a nagyobb lélegzetvételű programokat tartalmazza, és ez egészül majd ki az eddigi negyedéves tervezési rendben az egy napos programokkal. (A naptár ITT megtekinthető online, és lap aljáról a nagyobb programokat tartalmazó összegzés le is tölthető.)

Végezetül az egyesületi pontverseny eredményéről szeretnék hírt adni. A kiegyenlítettebb eredmény miatt a pontozási rendet annyiban változtattuk meg, hogy minden egyesület által szervezett rendezvényen való részvétel egységesen egy pontot ért, tekintet nélkül annak időtartamára.

I. helyezettek holtversenyben: Dr. Korda Judit és Járvás Máté Kerecsen 9-9 ponttal.
II. helyezett: Járvás András Vázsony 7 ponttal.
III. helyezett: Szabó Imre 6 ponttal.

Gratulálok a díjazottaknak!

2018-ban is kellemes természeti élményeket, és sok közös programot kívánok mindenkinek!

Járvás Tamás
egyesületi elnök2017. IV. negyedév

Kedves Egyesületi Tagok!

Örömmel számolok be róla, hogy a legutóbbi programfüzet kiadása óta a szokásos egyesületi aktivitásnak megfelelően zajlottak a programok. Volt evezés a Szigetközben, bringatúra az Ipoly völgyében és több OKT szakasz bejárás egy napos túrák keretében. Májusban szervezési nehézségek miatt elhalasztásra került egy Börzsönybe kiírt, két napos sátoros vándortúra, melyet augusztusban ismét meghirdettünk. Talán nem volt a legszerencsésebb az időpontválasztás, mert a túra ezúttal érdeklődés hiányában maradt el. Jövőre ismét beiktatjuk a programba, mert a visszajelzések szerint lenne igény rá, csak a körülmények nem voltak a legkedvezőbbek.

Sajnos a honlap „élménybeszámolók” menüpontja megint elmaradásban van, de lehetőség szerint sort kerítünk az aktualizálására.

Az elmúlt időszak legfontosabb eseménye a 2017. szeptember 09-én a Pótharaszti sétaerdő pihenőhelyén megtartott piknik és közgyűlés volt. 18 egyesületi tag jelent meg, valamint 10 fő adott meghatalmazást képviseletre, így a közgyűlés határozatképes volt. A két tárgyalt napirendi pont a 2017. évi költségvetési terv, valamint elnökség eddigi munkájáról szóló beszámoló elfogadása volt. Mindkettőt ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el a közgyűlés. A készült jegyzőkönyv és a költségvetési terv a tagok részére a klubnapokon megtekinthető.

A hivatalos program után folytatott kötetlen beszélgetésben több lényeges kérdést érintettünk, és jelenlevők aktív közreműködésével alakítottuk ki a további működésünk főbb irányait, feladatait.

-    A szokásainknak megfelelően december megtartjuk az egyesületi évzárót, melyről a programok között olvashattok.
-    A 2017. januárjában megrendezésre kerülő utószilveszter mintájára 2018. januárjában is tartunk egy hétvégi programot. Részletek szintén a programok között.
-    Az egyesület törvényes működésének része, hogy minden évben májusig közgyűlésen kell elfogadni az előző év pénzügyi és szakmai beszámolóját. Azt az álláspontot alakítottuk ki, hogy rendezzünk áprilisban egy turistaházas hétvégét, és ennek keretében tartsuk meg a közgyűlést. Az elnökség feladata olyan házat keresni, melynek megközelítése nem jelent nagy nehézséget azok számára sem, akik csak a közgyűlésre jönnének, nem az egész hétvégére.
-    Megállapodtunk abban is, hogy a tavaszi közgyűlés mellett a szeptemberi piknik is fix programként megmarad, és annak jövőre is ideális helyszíne a Pótharaszti sétaerdő pihenője.
-    Tagsági kezdeményezésre felmerült egy 9 napos erdélyi kirándulás megszervezése 2018. év nyarára. Ez nagy feladat. Igényfelmérést fogunk végezni, és csak akkor kezdünk neki a szervezésnek, ha kellő létszámban számíthatunk résztvevőkre. Az elnökség feladata egy előzetes programvázlat, és nagyságrendet tükröző költségvetés készítésének koordinálása, valamint az igényfelmérés.
-    Elhatároztuk, hogy éves programtervet fogunk készíteni a nagyobb lélegzetvételű programok megjelölésével, így mindenki tud az időpontokhoz igazodni, ha részt akar venni. Meg fogunk jelölni olyan fix programokat is, melyeket évről évre ugyanabban az időpontban tartunk meg. A negyedéves részletes programtervezési ciklust továbbra is működtetjük. A 2018-as program összeállításával kapcsolatos megbeszélés a november 9-i klubnapon.
-    Felmerült a nyomatatott füzet létjogosultsága, hiszen az interneten folyamatosan elérhetőek az aktuális programok, és a programfüzet elkészíttetése a költségvetés állandó tétele. Úgy döntöttünk, hogy 2018-tól papír alapon saját magunk készítjük el a füzetet. Ez bizonyára egy egyszerűbb formát jelent majd, a költségeket viszont jelentősen csökkenthetjük.
-    Felvetettem, hogy vásároljunk-e egy olyan közösségi sátrat, mely rossz időjárás esetén is lehetőséget nyújt egyes programok lebonyolítására. Abban maradtunk, hogy alaposabban körbejárjuk a kérdést, felmérjük ennek szükségességét és a várható igénybevételt. Egyelőre nem vásárolunk.
-    Szóba került, hogy az egyesületünk vállaljon-e turista útjelzés festést. A jelenlévők közül többen jelezték, hogy tevőlegesen is részt vennének ebben. A szükséges szakmai képesítés is megvan egyesületen belül, a felszerelés vásárlásához pedig rendelkezünk kellő anyagi eszközökkel. Egy ilyen munka elvégzésétől nem csak kiadás, hanem bevétel is várható, mivel az MTSZ pályázati rendszerben támogatja. Az elnökség feladata szakmai konzultáció folytatása a budapesti szövetséggel ebben a kérdésben.
-    Tolmácsoltam, hogy 2018. évben Vajda István, korábbi vezető szeretne egy bográcsozás keretében vendégül látni minket Tiszafüreden. Hogy eleget tehessünk a meghívásnak Istvánnal történő egyeztetést követően egy több napos programot fogunk szervezni a Tisza-tó környékére (kerékpározás, evezés). Ha aktuálissá válik a dolog, a részletekről tájékoztatást adunk.
-    Igény mutatkozott a magashegyi programok számának emelésére. Az éves tervezésnél ezt szem előtt tartjuk.
-    Szintén igény jelentkezett az eddig nem látogatott országrészeket felkereső hosszabb programok szervezésére. Az elnökség támogatja az ilyen irányú kezdeményezéseket, és várja a konkrét ötleteket. A megvalósítást szervezőmunkával is segíteni fogjuk. Konkréten felmerült a Bükk, az Aggteleki-karszt és Somoskő.
-    Az élénk érdeklődésre tekintettel a jövőben a szállásfoglalással együtt járó programok jelentkeztetését meghatározott rendszerben végezzük: A szálláson helyek biztosítása a jelentkezés sorrendjében történik. Jelentkezési határidőig csak a tagok és családtagjaik jelentkezését fogadjuk el. A vendégeket csak az ezt követően fennmaradt helyekre jegyezzük elő, és a jelentkezésük sorrendjében biztosítunk részükre szálláshelyet. A jelentkezési határidőt lehetőleg úgy fogjuk megjelölni, hogy a szállás még fizetési kötelezettség nélkül visszamondható legyen. Ez egyrészt biztosítja, hogy a tagok előnyt élvezzenek, másrészt pedig érdeklődés hiányában sem kerülünk anyagilag hátrányos helyzetbe.

Köszönöm, hogy a terjedelmesre sikerült tájékoztatót elolvastátok!

Kellemes természeti élményeket, és sok közös programot kívánok mindenkinek!

Járvás Tamás
egyesületi elnök
2017. III. negyedév
Kedves Tagság!

Mögöttünk az első félév, a megalakulás körüli feladatok helyét lassan átvette az egyesület céljainak megvalósítása. Folyamatosan szervezzük a programokat, a tagság részéről érkeznek az igények, ötletek. De nem csak megvalósítandó programokhoz kapunk iránymutatás, hanem a szervezésen és a lebonyolításban lehet számítani rátok! Köszönjük!

Ez a támogató közeg a túravezetőket is vállalkozó szelleművé teszi! Ennek köszönhető, többek között, hogy április végén Somoskőre látogattunk. Itt két túrát tartalmazó, rendkívül érdekes programon vettünk rész. Ismét gondoltunk arra is, hogy a nagyobb túrák mellett egyéb lehetőségek is legyenek a családosoknak. A környék minden résztvevőnek tetszett, biztosan szervezünk majd erre a vidékre más alkalommal is programot. Jó szívvel ajánlom, hogy akik ezt a lehetőséget kihagyták, legközelebb tartsanak velünk! (A füzetben található fotók ezen a programon készültek.)

Sajnos a klubnapok rendszerében ismét változást kell eszközölni. Továbbra is marad a minden hónap a második csütörtök, de csak későbbi időpontban,17:15-tól tudjuk biztosítani, hogy valóban megtalálhatóak legyünk a Curia utcában. Aki itt megjelenik, annak az ügyintézését akkor is lebonyolítjuk, ha emiatt tovább kell maradnunk. A kényelmetlen változást a vezetőség munkahelyi elfoglaltsága tette indokolttá. A klubnapokban nyáron (július – augusztus) szünetet tartunk!

Megalakuláskor célul tűztük ki az egyes természetjáró- és túrázási módok közötti átjárás erősítését. Terveink szerint még ebben az évben meghirdetünk egy túramozgalmat, mely a gyalogtúrázás mellett kerékpározásra és vizitúrázásra ösztönzi résztvevőit.

Elkészültek az MTSZ tagsági kártyák, amik a klubnapokon átvehetőek. Az első alkalommal matricával érvényesített kártyákat kaptunk, de a később felvételt nyert tagjaink nevére már 2017-es plasztikkártyák készültek. Akinek szüksége van rá, az jöjjön érte, esetleg egyeztessen egy túravezetővel, hogy túrán át tudja-e tőle is venni!

Sajnos az elmúlt időszakban előfordult, hogy elmaradt néhány program. Részint rajtunk kívül álló okok álltak a lemondás mögött, részint a túravezetők személyes nehézségei. Sajnos a helyettesítést sem tudtuk minden esetben megoldani. Az elmaradt programok későbbi időpontban lehetőség szerint ismét meghirdetésre kerülnek. Innen is kívánom Boglár Krisztának, hogy mielőbb épüljön fel térdsérüléséből! Színvonalas túravezetői munkájára továbbra is számítunk!

Nagy öröm: megvan az egyesület új logója! A füzeten már ezt látjátok. Köszönjük a KOPPÁNY DESIGN-nak, hogy természetbaráti szívességből, térítés nélkül elkészítette! Az egyéb arculati kellékeink megtervezésén dolgozunk.

Felmerült annak igénye, hogy Erdélybe szervezzünk túrát. Természetesen a távolság miatt csak nagyobb lélegzetvételű programról lehet szó. Az idénre megálmodott október 23-i hétvége sajnos nem jön össze, de tervezzük, hogy jövőre tető alá hozzuk a dolgot. Az október 23-i hétvégét pedig a Szlovák Paradicsomban töltjük. Programelőzetes a füzetben.

Annak érdekében, hogy a nagyobb ívű programok megszervezésére több idő álljon rendelkezésre, megfontoljuk az éves programtervezés lehetőségét. A szeptemberben rendezendő pikniken fogunk erről megbeszélést folytatni. Kérem, hogy akinek gondolatai vannak ezzel kapcsolatban, ossza meg velünk.

A III. negyedéves programokat megtaláljátok a füzetben. A túrakiírásokban igyekszünk minden fontos információt megadni. Ha valamit még a füzet szerkesztésekor nem sikerült véglegesíteni, esetleg további kérdésetek van, érdeklődjetek a túravezetőnél.

A pikniket Csévharaszton tartjuk. Nem tervezünk ezúttal nagyobb, túra jellegű külön programot, inkább a beszélgetésé legyen a főszerep! A bográcsban a Somoskőn nagy sikert aratott recept szerint készül majd gulyás.

Kérlek, figyeljetek oda a programok jelentkezési határidejére! A szervezési munkák / szállásfoglalás miatt kénytelenek vagyunk korai időpontokat megjelölni.

--a nyomtatott füzet elkészülte utáni információ--
*
Pünkösd hétvégéje nem telt eseménytelenül, egyesületünk új túravezetőkkel gazdagodott! Pulisch József bronzjelvényes gyalogos túravezetői, Gólya István bronzjelvényes síkvízi túravezetői képesítést szerzett. Gratulálok! Számítunk az új túravezetők munkájára az egyesületi programok bonyolításánál.

Ezen a hétvégén jómagam is "rajthoz álltam" néhány természetjáró vizsgán: ezüstjelvényes gyalogos túravezetői, bronzjelvényes kerékpáros túravezetői és jelzésfestő vezetői képesítéseket szereztem.
*

Jó túrákat, kellemes természeti élményeket kívánok mindenkinek!

Járvás Tamás, egyesületi elnök2017. II. negyedév

Kedves Tagság!


Az egyesület ismét önálló életének első negyedévében jelentős események történtek! Felvételt nyertünk a Magyar Természetjáró Szövetségbe illetve Budapesti Természetbarát Sportszövetségbe. Az egyesületünk ezirányú tagdíjfizetései rendezve vannak. Ezzel minden tagunk tejes jogú tagja a Magyar Természetjáró Szövetségnek, és megilletik az ezzel járó kedvezmények. Az Erzsébetváros Természetbarát Sportszövetséghez is felvételi kérelemmel fordultunk, az ottani ügyintézés kicsit bonyolultabb, de feltételezhetően ott is elfogadja a közgyűlés a jelentkezésünket még márciusban. Gőzerővel folyt a régi szakosztályi tagok felvétele, és jónéhány új jelentkezővel is bővült az egyesületi létszám. Jelenleg 45 fős a tagság.

Az elnökség visszanyúlva a régebbi hagyományokhoz olyan egyesületi pontversenyt hozott létre, mely a közösségi programjainkon való részvételt értékeli. A szabályokat megtaláljátok alább.

Az internetes elérésünk egyszerűsödött: a www.gyopartura.hu címen keresztül is megtalálhatóak vagyunk.

Az alakulás utáni munkákkal párhuzamosan a természetjáró programok is zajlottak. Volt egész hétvégés turistaházas program és jónéhány egynapos túra is. Egyesületünk néhány tagja részt vett egy két napos, sátoros magashegyi programon is, melynek során a 2076 m-es Schneeberg csúcskeresztjét kerestük fel. Szerencsére az internetes technikai problémákat leküzdöttük, a beszámolókat megtaláljátok a honlapunk élménybeszámolók rovatában.

A második negyedév során az egynapos túrák mellett lehet válogatni az egész hétvégés turistaházas, vízi és gyalogos vándortúrás lehetőségekből is. A programfüzetbe bekerült a harmadik negyedév elejére tervezett egy-egy evezős és kerékpáros program előzetese is. Kérem, hogy a jelentkezési határidőket tartsátok!

Változtatásokat vezetünk be a klubnapok rendjében. Ezentúl minden hónap második csütörtökén leszünk bent a Curia utcában 16:30 és 18:00 óra között, mert a kéthetenkénti jelenlét a tapasztalataink szerint nem indokolt. Ezzel együtt rugalmasan igyekszünk megoldani minden ügyintézési feladatot. Keressétek a vezetőséget ilyen ügyekben is!

Az Magyar Természetjáró Szövetségtől kapott tájékoztató szerint új egyesületként tagságunk részére gyártani fognak MTSZ tagsági kártyákat, de erre kb. májusban fog sor kerülni. Addig matricát biztosítanak, amit a tavaly, még Ápiszos tagként kapott zöld plasztikkártyáinkra ragaszthatunk. Egyelőre ezeket nem kaptam kézhez.


Az MTSZ által kiadott TEKA kártyához kedvezményesen 1500.- Ft-os áron lehet hozzájutni. A vásárlásnál jelezni kell, hogy mely egyesületnek vagytok tagja, és elmondani, hogy új egyesületként még nem kaptunk MTSZ tagkártyát.

Többen érdeklődtetek a természetjáró minősítési rendszerről, lejjebb olvashattok leírást erről is.

Az első negyedévben két alkalommal is változtatni kellett a kiírt túrák időpontján objektív okok miatt. Azért, hogy egy ilyen változás senkit ne hozzon kellemetlen helyzetbe, minden alkalommal jelezzétek a túravezetőnek a programokon való részvételi szándékot! Köszönjük!

Jó túrákat, kellemes természeti élményeket kívánok mindenkinek!

Járvás Tamás, egyesületi elnök
2017. I. negyedév

Kedves egyesületi tagok!

A honlap teljes körű üzemeltetése továbbra is akadályokba ütközik. Az aktuális információkat mindig naprakészen olvashatjátok, de a túraesemények beszámolói nincsenek frissítve. Amint idő jut rá, orvosolni fogjuk a problémát, vagy más lehetőséget keresünk a fotók, beszámolók közzétételére.

Komoly előrelépések történtek abban, hogy a közösségünk önálló egyesületként működhessen. Aláírtuk az egyesületi alapszabályt, és október 18-án megindítottuk a bejegyzési eljárást. Sajnos első nekifutásra a bíróság nem találta hibátlannak a beadott papírokat. Szerencsére csak formai hiányosságokat kellett pótolnunk, melyet a lehető leghamarabb megtettünk. Jelen sorok írásakor várjuk a bíróság követező jelzését. Ez reményeink szerint a bejegyzésről fog szólni. (Időközben 2016. dec. 15.-én bejegyezték az egyesületet.)

Azok kedvéért, akik az alapszabályt még nem olvasták:
Az egyesület elnöke: Járvás Tamás, alelnöke: Pulisch József, elnökségi tag: Kispál Zoltán.

A vezetőséggel folytatott előzetes megbeszélések során úgy döntöttünk, hogy a természetjáró szervezetekben betöltött tagságainkat egyesületként is kérni fogjuk. (Erzsébetváros Természetbarát Sportszövetség, Budapesti Természetbarát Sportszövetség, Magyar Természetjáró Szövetség). Ez biztosítja a tagoknak a természetjáró minősítések lehetőségét, az MTSZ tagsági kártyát valamint egyesületünknek a Curia utcai helyiség használatát.

Az egyesület bejegyzését követően a vezetőség elvégzi a működés beindításának feladatait: a fenti tagságok kérvényezése, bankszámla nyitás, számlatömb beszerzése. Remélhetőleg a tagság a szervezeti változást zökkenőmentesen fogja megélni. A programjaink a korábbiakhoz hasonlóan kiírásra kerültek, a túrák az eddigiek szerint zajlanak.

Adminisztratív feladat, el kell végezni: akik alapító tagként nem szerepelnek az egyesület tagjai között, a formanyomtatványként rendelkezésre álló belépési nyilatkozat kitöltésével kezdeményezhetik az egyesületi tagságukat. Az új tagok felvételről az elnökség dönt, azonban a korábbi szakosztályi tagok esetében a nyilatkozatokat automatikusan elfogadjuk, és velük tagsági viszonyt létesítünk. A nyilatkozatok az évzáró ünnepségtől kezdődően rendelkezésre állnak.

Tagdíj: Az alapszabályban egységesen 3000.- Ft tagdíjat állapítottunk meg naptári évenként, mely előre minimum fél éves időszakra fizethető. Az első tagdíjköteles időszak 2017. első féléve.
A szakosztály kasszájában lévő pénz sorsáról a tagság dönt. Célszerű ezt az új egyesületnek adományként felajánlani a meglévő használati tárgyainkkal együtt, hogy továbbra is a tagságot szolgálják.

Ügyeleti rend: mióta átvettem a szakosztály vezetését több alkalommal adódott úgy, hogy a kitűzött ügyeleti időpontot nem tudtuk tartani. Sajnos ez a probléma várhatóan a jövőben is fennáll. Arra kérlek benneteket, hogy amennyiben személyes ügyintézésre van szükség, érdeklődjetek róla, hogy az adott ügyeleti nap a szokott módon zajlik-e majd. Így elkerülhetőek a kellemetlenségek. Annak a lehetősége is felvetődik a későbbiekben, hogy az ügyeleteket csak havi rendszerességgel tartsuk. Megfelelő munkaszervezéssel így is biztosítható a zökkenőmentes működés.

Túraverseny: Felmerült annak kérdése, hogy a szakosztályi verseny a jelen formájában működjön-e tovább. Alapvető érv ellene, hogy nem minden tagtársunk ad le túrajelentéseket, így a teljesítmények sem pontosan mutathatóak ki az adminisztrációból. Átgondoljuk. Szeretném viszont felhívni a figyelmeteket arra, hogy az önállóvá válással lehetőségünk van rá, hogy tevékenységünkkel megjelenjünk haza természetjáró közösségek palettáján. Külső szemlélő számára az adminisztráció lehet az egyik fő szempontja a megítélésünknek. Ha a későbbiekben pályázni szeretnénk támogatásokra, ennek is lehet jelentősége. A túravezetőkön kívül senkit nem kötelezünk arra, hogy végezzen adminisztrációt, hiszen a természetet szeretjük járni, nem pedig papírokat írogatni róla, de minden segítséget magadunk annak, aki a túranapló vezetés és a túrajelentés írás „rögös útjára” lép.

Örömmel számolok be arról, hogy a hozzám érkezett visszajelezések szerint közösségünk megítélése igen jó a minket megismerők körében. Azok a vendég turisták, akik részt vettek valamely programunkon, jól érezték magukat és érdeklődést mutattak a későbbi szervezések iránt is.

Szintén nagy öröm, hogy lezajlott az első magashegyi túránk. A résztvevők remekül érezték magukat, ezért az ilyen jellegű programok is rendszeresen szerepelni fognak a lehetőségek között. Túl vagyunk néhány több napos, hazai túraterületen lebonyolított programon is, itt vegyes sikerekről számolhatok be. Ezeket a programokat bizonyos pontokon még „hangolni kell” a közösségi igényekhez. Mindenesetre a rendszeres turistaház látogatások népszerűsége töretlen, ilyen típusú programok szintén visszatérően szervezésre kerülnek majd.

Közösségünk több tagja érdeklődik a természetjárás többféle formája, „jármódja” iránt. A megtartott első magashegyi program után büszkén mondhatjuk el magunkról, hogy a gyalogos túrázás mellett jelen vagyunk a síkvízi túrázás, a túrakerékpározás és a magashegyi túrázás világában is. A sokoldalúság a túrázásban is erény, ezért tervbe vettük egy olyan túramozgalom létrehozását, mely a hazánkban legkönnyebben elérhető három jármód: gyalogos, kerékpáros és síkvízi túrázás végzésével teljesíthető. Ha van köztetek olyan, aki szeretne a túramozgalom kidolgozásában részt venni, szívesen vesszük a jelentkezését.

Jó túrákat, kellemes természeti élményeket, boldog karácsonyt és nem utolsó sorban mosolygós új évet kívánok mindenkinek! 2017 lesz az ismét önállóvá váló „Gyopár” első esztendeje!Járvás Tamás, egyesületi elnök


2016. IV. negyedév


Kedves szakosztályi tagok!

Sajnos a nyár folyamán nem nagyon volt időm a szakosztályi honlapot időszerűen frissíteni, de igyekszem az elmúlt események beszámolóit is mielőbb elkészíteni és feltölteni. Olvassátok, ha van időtök!

2016. végének közeledtével megtartjuk a szokásos évzárót december 15-én. Úgy tervezzük, hogy a tavalyihoz hasonlóan a Curia utcában leszünk. Kérlek benneteket, hogy jelezzétek a részvételi szándékot (legkésőbb december 08-ig), hogy ennek megfelelően tudjunk készülni. Mindenki megjelenésére számítunk! Aki esetleg segítséget szeretne nyújtani a rendezésben, kérem, jelentkezzen december 01-ig. Örömmel veszem az ilyen irányú ajánlkozásokat.
Az évzáró ünnepséget követően 2016-ban már nem lesz csütörtöki klubnap, szünetet tartunk. 2017. első klubnapja: január 5.

A 2017-es évre a tagdíj befizetésének határideje: 2017. január 31.

A programfüzetek átadása miatt kérlek, hogy a negyedévek fordulójánál gyertek be valamelyik klubnapra! Aki nem jelentkezik, annak kipostázzuk a füzetét, de ennek a költsége aránytalanul terheli a szakosztályi kasszát.


Örömmel számolok be róla, hogy az év eleje óta a tagság létszáma bővült. Külön említést érdemel, hogy új tagjaink között kisgyermekes szülők is vannak, akik családostul vesznek részt programjainkon. Remélem, hogy az idő előrehaladtával sok ismeretség jön létre az új és a régi tagok közt! Gyertek el mind több programra, hogy találkozhassatok!


A programok színesebbé válásával és a látogatottságuk emelkedésével felmerül annak igénye, hogy valamilyen formában ismét értékeljük a programok rendszeres résztvevőinek közösségépítő tevékenységét. A következő évtől ismét jutalmazzuk azokat a tagokat, akik a legtöbb rendezvényünkön jelen vannak. Célja ennek az is, hogy kihangsúlyozzuk: nem csupán egyéni turisták vagyunk, hanem egymás társaságát kereső, szervezett természetjárók közössége.
Mivel a mostani pontozás egészséges versenyszellemet teremtett a természetjárás sportosabb formáit kedvelők között, véleményem szerint ezt is érdemes megtartanunk.
Végül szeretném még felhívni a figyelmeteket arra az utószilveszteri programelőzetesre, melyről a honlapon és a füzetben is olvashatok.

Jó túrákat, kellemes természeti élményeket kívánok mindenkinek!

Járvás Tamás, szakosztályvezető2016. III. negyedév

Tisztelt GYOPÁR TERMÉSZETJÁRÓ SZAKOSZTÁLY!

Kedves tagság!
Kötelességemnek tartom a kedves tagság felé, hogy rövid tájékoztatást adjak a 2016. április 14-én megtartott beszámoló és választó taggyűlésről. A taggyűlés szabályszerűen meg volt hirdetve. A tagság határozatképes volt. A napirendeket a tagság megszavazta.
Napirendek: 2015-év munkája, eredményei, további, munkák. Szakosztály vezetői lemondás, javaslat az új vezetőre, elfogadás. Javaslat a tisztségekre.

KEDVES TÚRATÁRSAIM!
Engedjétek meg hogy sportemberhez, és vezetőhöz méltóan elköszönjek, közel 60 éves sport pályafutásom végén. Ebből több mint 20 évet a természetjárással, és l7 évet a szakosztály vezetéssel foglalkoztam. A Gyopárt, mint szakosztályt újra szervezve, végig elismeréssel, országosan sok ezer természetjáró ember szimpátiáját vívta ki. Általában tagságunk létszáma 50 fő körül tevékenykedett, a 9 db saját túramozgalom elérte az ezer fő teljesítőt.
Tagságunk negyedéves túratervek szerint dolgozott. A különböző háziversenyek és azok díjazása mindig nagyon népszerűek voltak. Mind ezek mellett a jövő építése, a fiatalok bevonása a sportba fő feladatunk volt.
Tisztelt tagság, kedves barátaim, engedjétek meg, hogy megköszönjem támogatóim, túratársaim sok éves odaadó munkáját, mert csak közös erővel jöhetett létre az eredményes munka. Külön köszönöm a túravezetők fáradságos szervező munkáját. Azzal a jó kívánsággal köszönök el TŐLETEK, HOGY KÍSÉRJE TÚRÁITOKAT MINDIG JÓ SZERENCSE, EGÉSZSÉGETEK LEGYEN KIVÁLÓ, SZERESSÉTEK A SPORTOT ÉS EGYMÁST!

Üdvözlettel: Lipcsey Vajda IstvánEMLÉKÜL
Zöldellő rét, tavaszi virágok
Rügyező fák, zenélő lombok
Ahol a madarak énekelnek csivitelnek
Ott van az én lelkem veletek.

LVIKÖSZÖNTŐ


Kedves Szakosztályi Tagok!
A 2016. április 14-én megtartott taggyűlésen a jelen lévők Lipcsey Vajda István lemondása után engem választottak meg a szakosztály vezetésére a továbbiakban. Köszönöm a bizalmat, igyekszem megfelelni a feladatnak.

Megköszönöm Istvánnak és Gyöngyinek azt a több éven át tartó munkát, mellyel a tagság számára lehetővé tették a szervezett természetjárást, végezték a szakosztályunk adminisztrációs és egyéb ügyeit, segítettek talpon maradni abban a nehéz időszakban, melyben a szervezett természetjárás hosszú ideig leledzett. Ezeket a nehézségeket tagként talán nem is annyira vettétek / vettük észre, hiszen nálunk mindig volt lehetőség természetjáró minősítést szerezni, működtek a túramozgalmaink, valamint az adminisztrációs és szervezési háttér, ami összetartotta a tagságot.
2016. május végéig lezajlott a szakosztály irányítását kitevő feladatok és az anyagi eszközök átadása. István felajánlotta, hogy ebben az évben aktív segítséget nyújt a működéshez. Én ezt elfogadtam, így tiszteletbeli szakosztályvezetőként továbbra is számítunk közreműködésére és tanácsaira. A működéssel kapcsolatban pedig kifejezetten igényeljük a véleményét. Nem csak ez évben, hanem a későbbiekben is.

A célom, hogy az eddig megszokott színvonalon működve, de némiképp megújulva irányítsam a szakosztályt.

A különböző feladatokat szétosztottuk azok között, akik ezt vállalták:
Boglár Krisztina: szakosztályi túranapló vezetése, ehhez kapcsolódóan a háziverseny nyilvántartása, túrák szervezése.
Bontovics Erzsébet: túramozgalmak gondozása.
Nagy Péter: túrák szervezése.
Palkó Emese: levelezőlista, facebook oldal és tagnyilvántartás elektronikus kezelése, tagdíjbefizetések és tagsági kártyák rendben tartása, túrák szervezése.
Pulisch József: pénztár felügyelete, szakmai irányítás e téren.
Én magam a szakosztály képviseletét, a túratervek előzetes ellenőrzését, koordinálását, a honlap kezelését, túrák szervezését végzem.

Az a kérésem a tagság felé, hogy legyetek aktívak, vállaljatok részt a közösségi feladatokban. Ha sokan végezzük a munkát, kevés jut fejenként.

Feladatomnak tekintem, hogy a régebbi tagok igényeinek megfelelő, kisebb fizikai megerőltetést jelentő programokat továbbra is szervezzünk, ugyanakkor nagyobb lélegzetvételű túrák szintén szerepeljenek a lehetőségek között. Ezzel együtt pedig megjelennek a több napos túrák, valamint a gyalogos mellett az egyéb szakágak (főként síkvízi- és kerékpáros túrák) felé is nyitunk. Szeretném elérni, hogy a szakosztályi programok alkalmanként Budapesttől távolabbi túraterepeken is
szerveződjenek.

A létszámunk az utóbbi időben bővült, az ennek irányában végzett munkát tovább kívánom vinni. Elképzelésem szerint az optimális taglétszám kialakításához még lehetőségünk van bővíteni, de semmiképp nem szeretnék túl nagy tömegbázist. Ideálisnak azt tartanám, ha a tagok nagy része még személyesen ismerné egymást és megmaradna a „családias légkör”.

Középtávon célom, hogy szakosztályunk a természeti értékek és a turista létesítmények gondozásából is vegye ki részét. A jövőben munkatúrák szervezésével (évi 1-2 alkalom) szeretném
ezt elérni. Ez egyelőre a tervezés fázisában van.

Továbbra is működtetjük a háziversenyt a néhány éve bevezetett formában, ami a természetjárás sportértékét helyezi előtérbe. Ugyanakkor érdemesnek tartom elgondolkodni azon, hogy a tagság frissülésével ismét értékeljük a szakosztályi programok aktív látogatóit is.

Anyagi téren nem lesz változás a tekintetben, hogy a programokon mindenkinek a saját részvétele költségeit viselnie kell (utazás, szállás, felszerelés bérlése). A tagdíjak arra elegendőek, hogy a működési költségeket fedezzék, a programok anyagi támogatására nincs lehetőségünk pénzt fordítani. Ez alól az évente megrendezésre kerülő piknik, kivételt képez.

A szakosztályi programfüzet továbbra is megmarad papír alapú formában, de a tartalmát a honlapra is feltöltöm, hogy ott is elérhető legyen. Külön figyelmet fogok fordítani arra, hogy azokat se érje
hátrány az információk terén, akik nem használják az internetet.

A tagság részéről aktív kommunikációra számítok mind az egyes programok, mind a szakosztály működtetése kapcsán. Mondjátok el mi jó, min kellene változtatni, és milyen programok szervezésére lenne igény. Azt tartom szem előtt, hogy ennek a szerveződésnek a közösség érdekében, annak mindenkori igényit kiszolgálva kell működnie.

Járvás Tamás szakosztályvezető

KEDVEZMÉNYT ADÓ KÁRTYAA Magyar Természetjáró Szövetség kedvezményt adó kártyát vezetett be „TERMÉSZETJÁRÓ KÁRTYA” (röviden: TEKA) néven. A TEKA-val 20% kedvezmény jár az alap menetjegyárakból a MÁV-START és a GYSEV Zrt. magyarországi szolgáltatási területén. Egységesen 20% kedvezmény érhető el az összes nemzeti park szolgáltatásaiból, 5, 10, 20% kedvezmény az állami erdőgazdaságok szolgáltatásaiból és szállásdíjaiból, 10, 20 vagy akár 50% kedvezmény a belépődíjakból és 100 kedvezményadó ponton ingyenesen használható vele a kerékpáros műszaki elsősegélycsomag. Előkészületben vannak még különféle kedvezmények a MOL töltőállomásain, és további partnerek csatlakozásával folyamatosan bővül az elérhető megtakarítások köre.
A TEKA kedvezménykártya ára érvényes MTSZ Tagsági Kártyával: 2500 Ft.

A kártya igényelhető lesz a http://termeszetjarokartya.hu/index.html oldalon.

Az online igénylés elindulásáig a kedvezménykártyát egy, az adatkezeléshez hozzájáruló nyilatkozat kitöltésével és a kártya díjának készpénzben történő megfizetésével az MTSZ központjában (1075 Budapest, Károly körút 11. 7. emelet, Európa Center irodaház) lehet intézni ügyfélfogadási időben, hétköznapokon 9-től 16 óráig.

Sajnos az MTSZ tagsági kártyák rajtunk kívül álló okok miatt még nem készültek el mindenki részére. Akinek nem volt 2015-ben MTSZ kártyája, és TEKA kártyát szeretne, az lépjen kapcsolatba a szakosztályvezetővel.

Évforduló

Dr. Téry Ödön

(Óbéba, /ma Románia, Temes megye/ 1856. július 4.
– Budapest, 1917. szeptember 11.)

A magyar turistamozgalom egyik megalapítója.
1879. április 5-én nyert orvostudori oklevelet, szakmai munkásságát az egészségügy területén végezte. Mi, mai természetjárók azonban a magyar turistamozgalom egyik megalapítójaként és aktív szervezőjeként emlékezünk rá legszívesebben.
1875 óta aktív tagja a Magyaroszsági Kárpát Egyesületnek, nevéhez fűződik az MKE Szittnya Osztályának megalakítása 1882-ben. Turistaként jelentős eredményeket tudhatott magáénak a Tátrában tett túrái során.
Selmecbányáról Budapestre költözése után 1888. szeptember 24-én, egy kirándulás alkalmával a pilisszentkereszti Klastromkútnál Dr. Thirring Gusztáv, fővárosi statisztikai hivatalnokkal, Dr. Ballagi Aladár, egyetemi tanárral, Mattyók Bence, járásbíróval, Prokop Géza, közalapítványi erdésszel és Budaváry János, pilisszentkereszti plébánossal közösen elhatározták, hogy Budapesten a turistaság népszerűsítésére önálló szervezetett hoznak létre (a korábbi szerveződések nem tudtak erőre kapni, elhaltak). 1888. december 28-án 273 taggal megalakult az MKE Budapesti Osztálya.

1889. február közepén megjelentették a Turisták Lapját. (Ezután a lap 1892-től 1944-ig Budapesten havonta megjelent, 21 éven át Téry szerkesztette). Már az első évben 124 km utat jeleztek a Pilis hegységben, majd a jelzet utakat hamarosan 250 km hosszara növelték. Kiadták Budapest turista térképét.

Az MKE Budapesti Osztály önállósult és 1891. szeptember 29-én megalakult az önálló Magyar Turista Egyesület, melynek Téry ügyvezető alelnöke lett. Óriási energiával fogott az új egyesület fejlesztéséhez és kitartó munkájának lett az eredménye az 1898. június 5-én felavatott első (fa) menedékház a Dobogókőn. Aktív vezetői- és szervezőmunkája sokban hozzájárult a turistasport széleskörű térhódításához.

Emlékezete
Számos turisztikai hely őrzi a nevét, például a Tátrában a Téry-csúcs, a Téry-horhos vagy a Téry-kuloár, a Pilisben pedig a Téry út. Dobogókőn tiszteletére emlékművet állítottak. Szülőfalujában, Óbébán 2006-ban avatták fel mellszobrát. Szintén a Tátrában a Téry-menedékházat 1899. augusztus 21-én nyitottak meg, mint Magyarország legmagasabban fekvő (2016 m) menedékházát.

2016. születésének 160.-ik, 2017. halálának 100.-ik évfordulója. Emléke előtt tisztelegve szervezünk túrát a Magas-Tátrába 2016. szeptember 10. – 11.-én.

A túra során felkeressük a Téry-menedékházat, majd átkelünk a Vöröstorony-hágón.


Comments