Υπεύθυνη Καθηγήτρια για τις εργασίες:

Σταματία Σταμάτη

 

LOGIN 

 

 

Φωτογραφίες του Γυμνασίου μας:

κλικ στο σύνδεσμο, για να δείτε εξωτερικές και εσωτερικές φωτογραφίες του σχολείου μας.

 

 

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΔΡΟΥ

Το σχολείο του Χθες, του Σήμερα, του Αύριο 

 

 

 

 

ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΜΑΣ

 

 

 

Φωτογραφίες των χωριών μας - 1


 

Φωτογραφήσαμε τα αξιοθέατα των χωριών μας, για τα οποία πιστεύουμε ότι αξίζει να τα επισκεφθείτε!

(Β΄ Γυμνασίου, 2007-2008)

ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Στην εικόνα μπροστά φαίνεται το κιόσκι όπου γίνεται η αρτοκλασία και στο βάθος 

φαίνεται η εκκλησία και το κοιμητήριο. Στις 18 Ιανουαρίου τελείται η λειτουργία και την τελευταία Κυριακή του κάθε μήνα τελείται ακόμα μία λειτουργία. Ιδρύθη-κε το 1777  και είναι η αρχαιότερη εκκλησία στον Κέδρο. Μέσα στην εκκλησία φυλάσσονται τα οστά του αγίου Αθανασίου. Πάνω από την είσοδο της εκκλησίας υπάρχει μία εικόνα του αγίου Αθανασίου.

 

 

 

 

ΤΟ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Το εξωκκλήσι βρίσκεται στα σύνορα Κέδρου – Λουτρού. Εκεί που βρίσκεται το εξωκκλήσι υπάρχει ένα πανέμορφο δάσος. Το εκκλησάκι χτίστηκε πριν από λίγα χρόνια. Την ημέρα της γιορτής του Αγίου Νικολάου τελείται λειτουργία και, αμέσως μετά, γίνεται το παλιό πανηγύρι με άφθονο φαγητό και ποτό.

Πριν από πολλά χρόνια υπήρχε σε αυτό το δασάκι μία πόλη. Μία ηλιόλουστη μέρα που όλα φαίνονταν ότι θα κυλήσουν ομαλά έγινε ένας καταστροφικός σεισμός και η πόλη βυθίστηκε στο έδαφος. Από τα ερείπια έμειναν μόνο κάποιες πέτρες. Σήμερα απαγορεύονται οι ανασκαφές σε αυτό το μέρος.

Επίσης, είναι ένας τόπος ξεκούρασης και γαλήνης. Την Καθαρά Δευτέρα και την Πρωτομαγιά οι κάτοικοι του χωριού έρχονται στο δασάκι του Αγίου Νικολάου και το ρίχνουν στο γλέντι. Την Καθαρά Δευτέρα, όποιος θέλει, μπορεί να πετάξει χαρταετό από το βουνό.  

Σε αυτό το σημείο δια-κρίνονται κάποια λείψανα της αρχαίας πόλης, που πιθανόν να βγήκαν στην επιφάνεια από κάποιες ανασκαφές. Το όνομά της ήταν Όρθη και βασιλιάς της ήταν ο Βύζας, το όνομα του οποίου έχει δοθεί σε μια βρύση που βρίσκεται εκεί. Έχουν ανακαλυφθεί αρκετά ευρήματα, τα οποία φυλάσσονται στο μουσείο που στεγάζεται, προς το παρόν, στο χώρο του Δημαρχείου.

 

 

 

ΤΟ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

Το εξωκκλήσι βρίσκεται σε ένα λόφο δίπλα στο χωριό. Γύρω – γύρω από το εξωκ-κλήσι υπάρχουν μεγάλα και όμορφα πεύκα και κυπαρίσσια. Η εκκλησία είναι παλιά και πίσω της υπάρχουν καινούργια υπόστεγα, για να γίνεται η αρτοκλασία. Υπάρ-χουν τρεις δρόμοι, για να ανεβεί κάποιος στο βουνό. Επίσης, είναι ένα ωραίο μέρος για ηρεμία και ξεκούραση. Κάθε χρόνο, στις 20 Ιουλίου, τελείται λειτουργία προς τιμήν του Προφήτη Ηλία.

 

 

 

ΓΕΦΥΡΑ

Αυτή η γέφυρα βρίσκεται στη νότια πλευρά του χωριού και συνδέει τον Κέδρο με τα υπόλοιπα χωριά (Βαθύλακκος, Ρεντίνα, Φουρνά κ.λπ.).

 

 

ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΔΕΛΤΑ

Στην εικόνα φαίνεται το πάρκο του Δέλτα, το οποίο πάρκο έχει μία πανέμορφη παι-δική χαρά με κούνιες. Όποιος θέλει, μπορεί το καλοκαίρι να απολαύσει τη σκιά που δημιουργούν τα πανέμορφα πλατάνια. Δίπλα στο δρόμο, διακρίνεται το τοπικό γήπεδο του Κέδρου. Στο βάθος δεξιά, υπάρχει η γέφυρα, η οποία συνδέει τον Κέ-δρο με την Ανάβρα. Όπως φαίνεται, δίπλα στο γήπεδο κυλάει ο ποταμός Ονόχωνος ή Γουμαροπνίχτης, από τον οποίο πέρασε ο Πέρσης στρατηγός Μαρδόνιος, το 480-479 π.Χ., όταν πολεμούσε τους αρχαίους Έλληνες. Τα ζώα του περσικού στρατού πνίγηκαν στο ποτάμι, επειδή είχε βρέξει προηγουμένως.Την κατοπινή ονομασία "Γομαροπνίχτης" την πήρε, γιατί οι άνθρωποι περνούσαν από το ποτάμι μαζί με τα γαϊδούρια τους και τα ορμητικά νερά τα έπνιγαν.

 

 

Ο ΠΑΛΙΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ

Ο νερόμυλος βρίσκεται 800 μέτρα έξω από το χωριό, όπως ερχόμαστε από την Καρδίτσα. Κάτοχος αυτού είναι όλοι οι Κεδριώτες, αλλά τον χειρίζεται ο Κωνσταντίνος Αλεξίου. Όποιος θέλει, μπορεί να αλέσει καλαμπόκι, σιτάρι και ό,τι άλλο προτιμά. Ο μύλος είναι ανοιχτός όλη την εβδομάδα, εκτός από την Κυριακή, από τις 8:00 π.μ.- 4:00 μ.μ. Από το κτίσμα καταλαβαίνουμε ότι ο μύλος είναι παλιός.

 

 

ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ

Αυτό το τελεφερίκ, το οποίο βρίσκεται κοντά στη γέφυρα στα νότια του χωριού, χρησιμοποιούνταν στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, για να περνάει ο στρατός τα εφόδια, πάνω από τον ποταμό Ονόχωνο. Σήμερα όμως δε χρησιμοποιείται καθόλου.

 

 

 

ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΚΕΔΡΟΥ

Ο Κέδρος έχει πληθυσμό που αριθμεί, περίπου, 720 κατοίκους, σύμφωνα με την  τελευταία απογραφή που έγινε το 2001. Στον Κέδρο εδρεύει ο Δήμος Μενελαϊδας. Υπάρχουν ένα Δημοτικό σχολείο, ένα Γυμνάσιο και ένα Λύκειο, τα οποία αριθμούν περίπου 95 μαθητές και μαθήτριες. Το χωριό διαθέτει για τους επισκέπτες του 2 πάρκα, όπου κάποιος μπορεί να ξεκουραστεί και να απολαύσει έναν καφέ. Το ένα πάρκο βρίσκεται στην αρχή του χωριού και το δεύτερο στο τέλος περίπου του χωριού, - και στα δύο πάρκα υπάρχουν κούνιες και τσουλήθρες. Στην κάτω πλευρά του χωριού βρίσκεται ο περιφερειακός δρόμος, ο οποίος κατασκευάστηκε, για να περνάνε τα φορτηγά και, γενικότερα, τα μεγάλα οχήματα. Δίπλα στον περιφερειακό ρέει ο ποταμός που ονομάζεται Ονόχωνος (Γομαροπνίχτης). Υπάρχουν πολύ ωραία εστιατόρια, όπου μπορεί κανείς να γευτεί τοπικές λιχουδιές. Αν κάποιος προτιμά ένα γλυκό, τα δυο ζαχαροπλαστεία θα τον ικανοποιήσουν. 

 

Ο Κέδρος πρώτα ονομαζόταν Καλαμπρέζι και Χαλαμπρέζι. Καλαμπρέζι, γιατί ο πρώτος οικισμός με το κάστρο στο βουνό Κολοκριά χτίστηκε από Φράγκους κατακτητές που κατάγονταν από την Καλαβρία της Ιταλίας. Με την πάροδο του χρόνου, το "Κ" έγινε "Χ". Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ονομαζόταν Χαλαμπρέζι, γιατί, στον πόλεμο, πήγαν να γράψουν τα ονόματα των κατοίκων, αλλά χάλασε ο στυλός (μπρέζι). Τελικά, πήρε την ονομασία "Κέδρος" από τα ομώνυμα αειθαλή  δέντρα, που υπάρχουν στο βουνό που δεσπόζει πάνω από το χωριό, τον Κατάχλωρο.

Ο ερευνητής τοπικής ιστορίας-λαογραφίας, κ. Γιάννης Γιαννόπουλος, μας αναφέρει τα εξής: Οι Τούρκοι, στην απογραφή του 1454-1455, αναγράφουν το χωριό ως Χαλαμπράζι. Η Κ. Ιμαλψίχ Φατίχ από την Τουρκία, έκανε την απογραφή: ελληνικές οικογένειες 3, τούρκικες οικογένειες 19, Τούρκοι κληρικοί 3 και χήρες 2. Ο Άγγλος μηχανικός που έκανε την αποτύπωση του χάρτη αναγράφει το χωριό ως Χαλαμιρόζ. Επίσης, το μοναστήρι της Λικοσάδας το αναγράφει με το ίδιο όνομα, Χαλαμιρόζ.

 

 

 

 

 

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

 

 

 

 

Φωτογραφίες και κείμενα: Γιάννης Γιαννόπουλος, Μπάμπης Ζάχος, Σάκης Ζησόπουλος, Γρηγόρης Ντουλαβέρης, Λάμπρος Παπαγεωργίου, Φώντας Πολύζος(Β΄ Γυμνασίου, 2007-2008)

Το graffitti του σχολείου επιμελήθηκε ο Μάκης Σπανιάς (Γ΄ Γυμνασίου, 2007-2008). Ευχαριστούμε τον κ. Γιάννη Γιαννόπουλο για την πολύτιμη βοήθειά του.

 

 

 

 

 

 

 

Κατά το σχολικό έτος 2008-2009,

οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου (Μαρίνα Μιχαλοπούλου, Μαρία-Ευρυδίκη Αργυράκη, Μόρφω Μπούκη, Κώστας Παπαδόπουλος) παρουσίασαν τη δική τους εργασία, σε PowerPoint, -συνοδευόμενη από ένα φάκελο με πολλές φωτογραφίες, από τις οποίες επέλεξαν αρκετές για την παρουσίαση- για το χωριό τους.

Δείτε την: Κέδρος

 

 

 

 

 

Σελίδες:  1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Free Counters The following text will not be seen after you upload your website, please keep it in order to retain your counter functionality
Free Trackers
Help