GYERMEKREUMATOLÓGIA
információs oldal a gyermekkori autoimmun betegségekről

Időpont kérése a gyermekreumatológiai rendelésre

Időpont kérése itt

 

Tűzoltó utca

II. sz. Gyerekklinika

 

A Gyermekreumatológia Részleg hírei

Hírek

 

Beszámolók nemzetközi kongresszusokról

Kongresszusi beszámolók

 

Beszámolók hazai kongresszusokról

Hazai kongresszusok

 

Betegtájékoztatók

Betegtájékoztatók

 

Juvenilis idiopathias arthritis

Juvenilis idiopathias arthritis, JIA

 

JIA terápiája

Juvenilis idiopathias arthritis terápiás stratégiája

 

JIA- lokális szteroid kezelés

Ízületi punctio

 

JIA - biológiai terápiák

JIA - biológiai terápiák 

 

 Uveitis

Uveitis

 

Juvenilis dermatomyositis

Juvenilis dermatomyositis

 

Lokalizált scleroderma

Lokalizált scleroderma

 

Juvenilis szisztémás sclerosis

Juvenilis szisztémás scleroderma

 

Gyógytorna

Gyógytorna

 

Az autoimmun (reumatikus) betegségek során a szervezet védekezőrendszere a saját szervek ellen fordul, így a különböző szövetekben (pl. az ízületekben, a bőrben, az izomban, a vesében, az agyban) kórokozó jelenléte nélkül gyulladás alakul ki, amely súlyos károsodáshoz vezethet. A autoimmun betegségeket szervspecifikus (lokalizált) és szisztémás betegségekre osztjuk. Hagyományosan a gyermekreumatológia tárgyalja a szisztémás autoimmun betegségeket, a különböző vasculitiseket és az autoinflammatios szindrómákat, köztük a különböző periódikus láz szindrómákat. A legfontosabb szisztémás autoimmun betegségek a juvenilis idiopathias arthritisek (oligoarthritis, polyarthritis, szisztémás kezdetű arthritis, juvenilis spondylarthropathiak, psoriasishoz és a gyulladásos bélbetegségekhez csatlakozó arthritisek) a szisztémás lupus erythematodes, a juvenilis dermatomyositis, a szisztémás és a lokalizált scleroderma.

 

A gyermekreumatológiai betegségek tünetei sokszínűek lehetnek. A gyermekkorban jelentkező reumatológiai betegségek átlalános tüneteiről itt olvashat részletesebben.

 

Általánosan elterjedt tévhit, hogy a gyermekkori reumatológiai betegségek ritkák. Ezzel szemben a valóság az, hogy a juvenilis idiopathias arthritis (JIA) miatt kialakult krónikus arthritis prevalenciája 1-2 / 1.000 gyermek (16 éves kor alatt). Azonban még ez az általánosan elfogadott adat is alábecsülheti a valódi előfordulási gyakoriságot. Manners és munkatársai a JIA előfprdulási gyakoriságát 4 / 1.000-nek találták (!). Hazánkban valamivel meghaladja a 2,0 milliót a 18 évesnél fiatalabb gyermekek száma. Közülük 1.755.346 gyermek életkora kevesebb mint 16 év (Szociális Ágazati Információs Rendszer, demográfiai adatok, KSH, 2008). A fenti adatok alapján tehát legalább 1.700 – 2.000, de a valóságban vélhetően akár 5 - 8.000 krónikus arthritisben szenvedő kiskorú gyermekkel számolhatunk.