γιώργος χατζημιχελάκης βιογραφικό


 

 

 

             


Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1959. Απόφοιτος της Ιωνιδείου Προτύπου Σχολής, ευαισθητοποιήθηκε στη μουσική υπό την διδασκαλία του σημαντικότατου μουσικοπαιδαγωγού και συνθέτη Απόστολου Ζυγούρη. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά με τον Κώστα Κλάββα, βυζαντινή μουσική με τον Κωνσταντίνο Κατσούλη και τον Βασίλη Νόννη, σύνθεση με τον Θόδωρο Αντωνίου, στο Κεντρικό Ωδείο Αθηνών. Επίσης, Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη μελέτη της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής  καθώς και με τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό (κυρίως ως μέλος του συγκροτήματος ΕΡΜΑΙ). Έχει γράψει μουσική για σόλο όργανα, μικρά και μεγάλα σύνολα, συμφωνική μουσική, μουσική για πολλές θεατρικές παραστάσεις και ντοκιμαντέρ.

 

 Έχει δεχτεί παραγγελίες από το Γ’ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, την Εθνική Λυρική Σκηνή, από διάφορα συγκροτήματα και σολίστες και τα περισσότερα έργα του έχουν παιχτεί σε αίθουσες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Από τις σημαντικότερες συνεργασίες του είναι αυτή με την τσιμπελίστα Αγγελίνα Τκάτσεβα για την οποία έχει γράψει πάνω από 30 έργα, εκ των οποίων το Κοντσέρτο Φαντασία για Σαντούρι και Ορχήστρα Εγχόρδων έχει τύχει πολλών εκτελέσεων με διάφορες ελληνικές ή ξένες ορχήστρες και σπουδαίους μαέστρους (Μίλτος Λογιάδης, Σαούλιους Σοντέσκις, Ευγένιος Μπουσκόφ).

 

Επίσης, συνεργάστηκε με τη χορογράφο Μαρία Μ. Χορς και έγραψε μουσική για τις χορογραφίες της στις Τελετές Αφής και τις Τελετές Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας του 2000, 2002, 2004 και 2006, (Παραγγελίες Ολυμπιακής Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας).

 

Έργα του κυκλοφορούν από διεθνείς δισκογραφικές εταιρείες (1ο κουαρτέττο εγχόρδων AGORA MUSICA, Νέι για σόλο φλάουτο Magni), ενώ έχει επιμεληθεί και διευθύνει πολλές δισκογραφικές παραγωγές ερευνητικού περιεχομένου πάνω στην ελληνική δημοτική μουσική.

 

Είναι διδάκτωρ Μουσικολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου τμήμα Μουσικών Σπουδών. Θέμα διδακτορικού: Η Θεωρία και η Πράξη του εξωτερικού μέλους μέσα από τα έντυπα θεωρητικά συγγράμματα του 19ου αιώνα. 

Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και από το 2001 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Πετρούπολης.