ENLLAÇOS D'INTERÈS A INSTRUCCIONS I SUPORT EN LÍNIA
Benvinguts a guifi.net, la xarxa lliure i ciutadana.
Ja podeu gaudir de l'accés obert per a "convidats" en proves del campanar de la Plaça de la Vila de Sant Feliu.
S'ha habilitat, en mode de proves, un accés obert al supernode del campanar de la Catedral de Sant Feliu de Llobregat, que permet navegar per Internet, com a "convidat", mitja hora al dia.
Des de fa dies s'estaven detectant molts intents de connexions des de portàtils i d'aquesta manera es fa possible que la ciutadania ja pugui començar a disfrutar de la xarxa guifi.net a la ciutat. Es tracta de "guifi.net-AccesObert". Així el podreu identificar:
L'accés és obert i permet navegar per la xarxa 30 minuts al dia, oferint també unes pàgines web d'informació explicativa per fer un pas més i continuar fent, de forma ESTABLE, xarxa lliure i ciutadana de debó.
Al navegar per aquesta xarxa, estàs acceptant la llicència dels Comuns Sensefils
De tota forma RECORDEU que aquest sistema està concebut per tal fer connexions estables des de les llars mitjançant un equips per fer de nodes o clients estables.
Volem convidar-te així a que et sumis a fer xarxa lliure i ciutadana.
Si vols navegar més estona estigues atent a les finestres que t'obrirem donant informació de com fer una connexió estable i permanent a la xarxa amb el supernode "guifi.net-SFLLCamapanarAP1", ...AP2, ...AP3 i ...AP4.
Aquí us informem de com fer-ho...
à Preguntes més freqüents sobre Guifi.net
à guifi.net – Fent Xarxa lliure sense fils
à Equipament bàsic que necessita un usuari de guifi.net (equipament estàndard)
http://www.guifi.net/equipament
à Noms, característiques tècniques i aspecte de les antenes wi-fi
à Unir-se a guifi.net, en tres passos
http://guifi.net/ca/trespassos
à Principis generals del desplegament de guifi.net
à Introducció bàsica als tipus de dispositius de les xarxes wifi.
à Configuració ràpida de nodes per a guifi.net amb l'"unsolclic" (passos a seguir per connectar)
http://guifi.net/ca/connectar_a_guifi
à Què haig de comprar?
à Full de ruta per participar o col·laborar
à Què es pot fer amb xarxes sense fils? Quines són les seves possibilitats?
à Amb guifi.net tinc internet gratis?
à Però això…. és legal?
à Com connectar una comunitat de veïns a la troncal de guifi.net
http://guifi.net/ca/comunitat_veins
à Apuntar-se o contactar amb guifi.net i les llistes de correu
http://guifi.net/ca//llistes_guifi
à Manual bàsic de connexió a guifi.net 1.0 Beta (Editable)
DICCIONARI I TERMINOLOGIA
à Punts d'Accés o Acces Points (“AP”). Típicament uneixen una xarxa de cable ethernet amb una sense fils des d'un punt en concret, proporcionen cobertura via ràdio dins d'un espai determinat i són autònoms en el seu funcionament, no requereixen de cap ordinador. Normalment emeten des d'un canal determinat.
à Clients. Són els adaptadors que permeten connectar un client (un ordinador) a una xarxa wifi sense fils a través d'un punt d'accés. Aquests dispositius ja requereixen estar físicament connectats a un ordinador (ja sigui al seu bus PCI, el port USB, una tarja PCMCIA si es tracta d'un portàtil....). Els clients normalment no connecten entre sí, sinó que ho fan a través del punt d'accés. Amb les normes WiFi es contempla el "roaming", que vol dir que un client típicament comprova tots els canals i la potència de senyal que rep des de cadascun d'ells, de manera que, per exemple, igual que els telèfons mòbils, és capaç de canviar tot solet la seva connexió des d'un punt d'accés cap a un altre si detecta que li proporciona millor qualitat de connexió. Els clients estan pensats perquè un cop connectats a l'ordinador i estigui on estigui, ells solets s’espavilin per cercar si tenen o no cobertura.
à Routers: No sempre però voldrem connectar simplement clients entre sí. En els cassos on es vulguin connectar diferents xarxes, típicament es necessita que algun component faci la funció de determinar quines són les connexions que pertanyen a una altra xarxa, i estant connectats a més d'una, s'encarregui de traspassar els missatges entre elles.
à Enllaços punt a punt o punt a multipunt (“bridges”). Els punts d'accés enllacen amb clients, però no s'enllaçen entre sí. Si el que volem fer es unir, en aquest cas també sense fils, dues xarxes, ens cal fer un "pont" o "bridge". Aquests ponts es fan entre dos punts o de vegades més, però normalment aquests punts són determinats i fixes.
à WDS. És quan agafem més d'un punt d'accès, però treballant com un de sol, de manera que es fan de repetidor entre ells. És útil en la mesura de que permeten estendre la cobertura a més clients amb menys dispositius (es simultanieja la funció de bridge, amb la de punt d'accés). Té però l'inconvenient de que en ocasions duplica el trànsit per la ràdio i conseqüentment disminueix la velocitat i que el nombre de punts d'accés que es poden incorporar en un grup WDS és també limitat.
à “Node”: Entenem node com el lloc des d'on vols unir-te a guifi.net
à “Trasto”: És un genèric de qualsevol aparell que ens serveix per connectar-nos a Internet. Per exemple: un router, un portàtil o una PDA.
à “Supertrasto”: Un “trasto” amb diverses ràdios.
à “Flasejar” la ràdio: Canviar el firmware de la ràdio.
à Firmware: És un programari incrustat en un dispositiu de maquinari, una mena de sistema operatiu de l’aparell.
à “Unsolclic”: Equival a configurar. Una vegada “flasejades” i muntades les ràdios s’han de configurar: http://guifi.net/ca/connectar_a_guifi