Υλικό για διάφορα μαθήματα


Υλικό για την Α' τάξη - Γλωσσα

Μαθαίνω την αλφαβήτα

Εδώ μπορείς να βλέπεις τα γράμματα της αλφαβήτας και να ακούς πώς προφέρονται. Στη συνέχεια παρακολουθείς προσεκτικά πώς γράφονται, δηλ. από πού αρχίζουμε να γράφουμε μια γραμμούλα, ποια θα μπει πρώτη και ποια δεύτερη, πώς φτιάχνουμε τα στρόγγυλα σημεία κτλ. 

Διάλεξε το γράμμα που θέλεις με το ποντίκι και άκουσέ το πώς λέγεται. Δεν μπορεί να κάνεις κάτι σ' αυτό το πρόγραμμα αλλά μπορείς να δοκιμάσεις κι εσύ να γράψεις τα γράμματα στο τετράδιό σου με τον ίδιο τρόπο που σου δείχνει το πρόγραμμα.

Παιχνίδι με τα γράμματα

Σ' αυτό το πρόγραμμα μπορείς να πάρεις το μικρό γράμμα από τη μέση της σελίδας και να το ταιριάξεις στο κεφαλαίο που είναι στις άκρες της σελίδας. Μπορεί όμως να είναι και ανάποδα, δηλ να πάρεις το κεφαλαίο γράμμα από τη μέση και να το ταιριάξεις στο μικρό στην άκρη. Αυτό λέγεται αντιστοίχιση.Δεν μπορείς να κάνεις λάθος γιατί αν βάλεις ένα γράμμα σε λάθος θέση, αυτό γυρίζει ξανά στη μέση της σελίδας.

Αναγραμματισμός (σχημάτισε τη λέξη)

Από τα γράμματα που δίνονται, προσπαθήστε να σχηματίσετε τη λέξη. Πάρτε τα γράμματα με το ποντίκι και βάλτε τα στη σωστή σειρά μέσα στα κουτάκια τους.Αν κάνετε λάθος, το γράμμα γυρίζει πάλι στη θέση του.

Σημ. Για να τρέξετε το πρόγραμμα, θα πρέπει να αποθηκέυσετε το αρχείο στο δίσκο σας να το αποσυμπιέσετε και μετά να τρέξετε το πρόγραμμα που περιέχει.
 

Η απόστροφος

Πότε μπαίνει η απόστροφος; Δείτε σε μια απλή αλλά ευχάριστη παρουσίαση την απόστροφο να μπαίνει στη θέση που πρέπει και θα καταλάβετε το γιατί. 
 

Τονίζω σωστά το που και το πως

Πότε μπαίνει τόνος στο που και στο πως;  Δείτε σε μια απλή αλλά ευχάριστη παρουσίαση τον τόνο να κινείται και να μπαίνει πάνω στις λεξεις όταν χρειάζεται.
 
 
 

Η αλφαβήτα με καρτέλες

Όλα τα γράμματα της αλφαβήτας αλλά και δίψηφα φωνήεντα και σύμφωνα με εικονες. Πατήστε F5 και με κλικ αλλάζετε καρτέλες (όπως σε όλες τις παρουσιάσεις).
 

Υλικό για την Α' τάξη - Μαθηματικά

Μαθαίνω πρόσθεση (υπέρβαση της δεκάδας)

Τα περισσότερα παιδάκια τα καταφέρνουν αρκετά καλά με τις πράξεις που φτάνουν μέχρι το 10. Αρκετά όμως δυσκολεύονται από εκεί και πέρα.
Πώς θα μάθουμε να υπολογίζουμε εύκολα όταν μια πρόσθεση ξεπερνάει το 10;Παρακολουθήστε τα δύο παραδείγματα και θα καταλάβετε. Εδώ δεν υπάρχει κάτι για να κάνετε εσείς αλλά μόλις καταλάβετε πώς γίνεται στα δύο αυτά παραδείγματα, μπορείτε να κάνετε το ίδιο και με άλλους αριθμούς.
 

Πρόσθεση με υπέρβαση της δεκάδας

Κάνε προσθέσεις που ξεπερνούν το 10. Πρώτα θα προσθέσεις το κομμάτι του αριθμού που φτάνει στο 10 και μετά το υπόλοιπο. Μπορείς να το κάνεις με 2 τρόπους. Μόλις ανοίξει το πρόγραμμα, διάλεξε με κλικ π.χ. το "Κλασική διάταξη άσκησης" και στο νέο παράθυρο κάνε κλικ στο "Αρχή" για να σου δοθούν οι αριθμοί. Μόλις γράψεις τους αριθμούς της λύσης, πάτα "Έλεγχος" για να δεις αν είναι σωστά. Για να κλείσεις το πρόγραμμα, πατάς "Επιστροφή" και "Τέλος".
 

 

Προσθέσεις με άθροισμα 10

Βρες τον αριθμμό που χριεάζεται για να φτάσεις στο 10. Μόλις ανοίξει το πρόγραμμα, κάνε κλι στο "Αρχή" και μετά στο "Νέα προσπάθεια" για να σου δοθούν οι αριθμοί. Μόλις γράψεις τους αριθμούς της λύσης, πάτα "Έλεγχος" για να δεις αν είναι σωστά. Για να κλείσεις το πρόγραμμα, πατάς "Επιστροφή" και "Τέλος".
 

Αφαίρεση με μειωτέο το 10

Κάνε εξάσκηση στην αφαίρεση βγάζοντας αριθμούς από το 10.
Μόλις ανοίξει το πρόγραμμα, κάνε κλι στο "Αρχή" και μετά στο "Νέα προσπάθεια" για να σου δοθούν οι αριθμοί. Μόλις γράψεις τους αριθμούς της λύσης, πάτα "Έλεγχος" για να δεις αν είναι σωστά. Για να κλείσεις το πρόγραμμα, πατάς "Επιστροφή" και "Τέλος".
 

 Αφαίρεση με στάση στο 10 (αφαιρέσεις ως το 20)

Κάνε εξάσκηση στην αφαίρεση μέχρι το 20. Θα  προσπαθείς πάντα να κατέβεις πρώτα μέχρι το 10 και μετά να αφαιρέσεις το υπόλοοιπο μέρος του αριθμού.
Μπορείς να το κάνεις με 2 τρόπους. Μόλις ανοίξει το πρόγραμμα, διάλεξε με κλικ π.χ. το "Κλασική διάταξη άσκησης" και στο νέο παράθυρο κάνε κλικ στο "Αρχή" για να σου δοθούν οι αριθμοί. Μόλις γράψεις τους αριθμούς της λύσης, πάτα "Έλεγχος" για να δεις αν είναι σωστά. Για να κλείσεις το πρόγραμμα, πατάς "Επιστροφή" και "Τέλος".
 Ο Γραφούλης και η Γραφούλα στην Πρώτη Τάξη

Μαθηματικά με ένα κλικ!

-Καλώς όρισες!!!
-Ύλη: Προγραμματισμός...
00. 00 Προετοιμασία...Οι ήρωες
01. 00 Οι αριθμοί μέχρι το 5...
01. 01 Προσανατολισμός στο χώρο
01. 02 Γεωμετρικά σχήματα
01. 03 Σύγκριση και ... ποσοτήτων
01. 04 Οι αριθμοί από το 1 έως το 5
01. 05 Αρίθμηση...και γραφή αριθμών
01. 06 Αρίθμηση...και γραφή αριθμών
01. 07 Πρόσθεση...μέχρι το 5
01. 08 Επαναληπτικό μάθημα
02. 00 Πρόσθεση και ...μέχρι το 5
02. 09 Σύγκριση μεγεθών-Ορολογία
02. 10 Οι αριθμοί από το 6 μέχρι το 10
02. 11 Οι αριθμοί από το 6 μέχρι το 10
02. 12 Σύγκριση αριθμών-Τα σύμβολα
02. 13 Πρόσθεση και ...μέχρι το 5
02. 14 Γραφή της πρόσθεσης...
02. 15 Προβλήματα
02. 16 Επαναληπτικό μάθημα
03. 00 Αριθμοί μέχρι το 20...
03. 17 Οι αριθμοί από το 10 έως το 20
03. 18 Αθροίσματα μέχρι το 10
03. 19 Οι τακτικοί αριθμοί
03. 20 Τα νομίσματα μέχρι το 10
03. 21 Προσθετική ανάλυση...
03. 22 Προβλήματα
03. 23 Επαναληπτικό μάθημα
03. 24 1ο Κριτήριο αξιολόγησης
04. 00 Αφαίρεση, χάραξη, μοτίβα...
04. 25 Οι αριθμοί μέχρι το 50
04. 26 Χάραξη γραμμών
04. 27 Μοτίβα
04. 28 Αφαίρεση με αφαιρετέο...
04. 29 Διάκριση των συμβόλων...
04. 30 Αφαίρεση με αφαιρετέο...
04. 31 Το συμπλήρωμα
04. 32 Επαναληπτικό μάθημα
05. 00 Οι αριθμοί μέχρι το 50...
05. 33 Οργάνωση συλλογών...
05. 34 Μονάδες και δεκάδες
05. 35 Αθροίσματα με... όρους
05. 36 Κίνηση σε τετραγωνισμένο...
05. 37 Προβλήματα
05. 38 Επαναληπτικό μάθημα
06. 00 Μονάδες και δεκάδες
06. 39 Μονάδες και δεκάδες
06. 40 Γεωμετρικά σχήματα
06. 41 Ο χρόνος
06. 42 Προσθέσεις με υπέρβαση...
06. 43 Επαναληπτικό μάθημα
07. 00 Χαράξεις και παζλ...
07. 45 Χαράξεις, παζλ και μωσαϊκά
07. 46 Προσθέσεις και αφαιρέσεις
07. 47 Η πρόσθεση και η αφαίρεση...
07. 48 Υπολογισμοί - Επιστροφή...
07. 49 Πρόσθεση και αφαίρεση...
07. 50 Προβλήματα
07. 51 Επαναληπτικό μάθημα
08. 00 Οι αριθμοί μέχρι το 70...
08. 52 Οι αριθμοί μέχρι το 70
08. 53 Εισαγωγή στον πολλαπλ...
08. 54 Μέτρηση μεγεθών
08. 55 Πρόσθεση και αφαίρεση...
08. 56 Εισαγωγή στη συμμετρία
08. 57 Επαναληπτικό μάθημα
09. 00 Οι αριθμοί μέχρι το 100...
09. 58 Οι αριθμοί μέχρι...Χρήμα
09. 59 Πολλαπλασιασμός και ...
09. 60 Βάρος-Λειτουργία ζυγαριάς
09. 61 Χαράξεις σχημάτων-Παζλ...
09. 62 Προβλήματα
09. 63 Επαναληπτικό μάθημα

Υλικό για τη Β' τάξη - Μαθηματικά

Στην αγορά

Μαθαίνεις την αξία των χρημάτων αγοράζοντας διάφορα πράγματα. Στη διάθεσή σου έχεις μόνο χαρτονομίσματα των 10 και των 5 ευρώ και νομίσματα του ενός ευρώ.
 

  Πρόσεξε όμως: ο χρόνος κυλάει όλο και πιο γρήγορα. Στα τελευταία ψώνια θα πρέπει να έχεις μάθει να μετράς πραγματικά πολύ γρήγορα!

Μαθαίνω την προπαίδεια

Μέσα από αυτό το προγραμματάκι μπορείς να εξασκηθείς στην προπαίδεια και να δείς πόσο καλά την ξέρεεις. Κάνε απλά κλικ πάνω στον αριθμό που απαντάει στην ερώτηση.

Αν κάνεις λάθος, το πρόγραμμα θα σε ειδοποιήσει ενώ αν δώσεις τη σωστή απάντηση θα ακούσεις ένα χαρούμενο "γιοαύπιιιι"!

Στη φάρμα

Παιχνίδι για δυνατούς. Υπολόγισε πόσο κάνουν τα πράγματα που αγοράζεις από τη φάρμα και γράψε το αποτέλεσμα. Αν ακούσεις τον κόκορα να κάνει "κικιρίκου", πήγες πολύ καλά, αν ακούσεις όμως το σκύλο να γαβγίζει... μάλλον κάπου έκανες λάθος. 

Μαθαίνω την ώρα

Προσπάθησε να βάλεις τους δείκτες του ρολογιού να δείχνουν την ώρα που γράφει κάτω ακριβώς από το ρολόι. Κάνε πρώτα κλικ πάνω στο δείκτη που θέλεις να μετακινήσεις και μετά πάνω στον αριθμό που θέλεις να τον τοποθετήσεις.

 

 Πρόσθεση με πάτημα στη δεκάδα

Κάνε εξάσκηση στις προσθέσεις. Πρώτα θα προσθέσεις το κομμάτι του αριθμού που φτάνει στην επόμενη 10άδα και μετά το υπόλοιπο. Μόλις ανοίξει το πρόγραμμα, κάνε κλικ στο "Αρχή" και μετά στο "Νέα άσλκηση" για να σου δοθούν οι αριθμοί. Μόλις γράψεις τους αριθμούς της λύσης, πάτα "Έλεγχος" για να δεις αν είναι σωστά. Για να κλείσεις το πρόγραμμα, πατάς "Επιστροφή" και "Τέλος".


Αφαίρεση με πάτημα στη δεκάδα

Κάνε εξάσκηση στις αφαιρέσεις. Πρώτα θα αφαιρέσεις το κομμάτι του αριθμού που φτάνει στην προηγούμενη 10άδα και μετά το υπόλοιπο. Μόλις ανοίξει το πρόγραμμα, κάνε κλικ στο "Αρχή" και μετά στο "Νέα άσλκηση" για να σου δοθούν οι αριθμοί. Μόλις γράψεις τους αριθμούς της λύσης, πάτα "Έλεγχος" για να δεις αν είναι σωστά. Για να κλείσεις το πρόγραμμα, πατάς "Επιστροφή" και "Τέλος".

Υλικό για τη Β' τάξη - Μελέτη

Φτιάξε το υπόμνημα

Πάρε τα σωστά σύμβολα με το ποντίκι και τοποθέτησέ τα στη λέξη που δείχνει τη σημασία τους. Δεν μπορείς να κάνεις λάθος αλλά θα μάθεις παίζοντας να διαβάζεις σωστά τους χάρτες.
 

Υλικό για την Γ' τάξη - Μελέτη

Τα φυτά

Τα είδη των φυτών (πόες, θάμνοι, δέντρα) και τα χαρακτηριστικά που τα κάνουν να ξεχωρίζουν σε μια παρουσίαση. 

Τα μέρη του άνθους

Μια παρουσίαση που μας δείχνει τα μέρη από τα οποία αποτελείται το άνθος αλλά και τα φύλλα και ο καρπός των φυτών.

 Γεωγραφικοί όροι της ξηράς

Έχεις μάθει τι είναι λόφος, ποτάμι, χαράδρα, πεδιάδα κτλ. έτσι;
Σε αυτό το παιχνίδι μπορείς να ελέγξεις πόσο καλά ξέρεις τους γεωγραφικούς όρους της ξηράς. Πάνω δεξιά στην οθόνη θα γράφει έναν γεωγραφικό όρο της ξηράς (π.χ. βουνό, ποτάμι κτλ.) που θα πρέπει να βρεις στην εικόνα και να κάνεις κλικ πάνω του με το ποντίκι.


Αν κάνεις λάθος, το πρόγραμμα σε ειδοποιεί με έναν... δυσάρεστο ήχο και δεν προχωράει στην επόμενη ερώτηση, Έτσι με λίγο ψάξιμο θα μάθεις ακόμα και τους όρους που δε θυμάσαι καλά.
Μόλις βρεις αρκετούς όρους, το ποντίκι "απελευθερώνεται" και περνώντας τον δείκτη του πάνω από κάθε γεωγραφικό όρο της εικόνας, δείχνει κατευθείαν το όνομά του χωρίς να κάνεις κλικ.
Πάλι μαθαίνεις παίζοντας λοιπόν.

Γεωγραφικοί όροι της θάλασσας

Έχεις μάθει τι είναι λιμάνι, κόλπος, νησί, χερσόνησος κτλ. έτσι;
Σε αυτό το παιχνίδι μπορείς να ελέγξεις πόσο καλά ξέρεις τους γεωγραφικούς όρους της θάλασσας. Πάνω δεξιά στην οθόνη θα γράφει έναν γεωγραφικό όρο της θάλασσας (π.χ. νησί, διώρυγα κτλ.) που θα πρέπει να βρεις στην εικόνα και να κάνεις κλικ πάνω του με το ποντίκι.


Αν κάνεις λάθος, το πρόγραμμα σε ειδοποιεί με έναν... δυσάρεστο ήχο και δεν προχωράει στην επόμενη ερώτηση, Έτσι με λίγο ψάξιμο θα μάθεις ακόμα και τους όρους που δε θυμάσαι καλά.
Μόλις βρεις αρκετούς όρους, το ποντίκι "απελευθερώνεται" και περνώντας τον δείκτη του πάνω από κάθε γεωγραφικό όρο της εικόνας, δείχνει κατευθείαν το όνομά του χωρίς να κάνεις κλικ.
Πάλι μαθαίνεις παίζοντας λοιπόν.

Υλικό για την Γ' τάξη - Μαθηματικά

Τα κλάσματα

    Ευχάριστα μαθήματα με εικόνες αλλά ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις καλύτερα τα κλάσματα.
    Μοίρασε σωστά τις πίτσες, γνώρισε και φτιάξε κλασματικές μονάδες αλλά και ισοδύναμα
 
καλάσματα.

 

Σύγκριση κλασμάτων

Τώρα που έμαθες καλά τα κλάσματα με το προηγούμενο μάθημα, μπορείς πια να κάνεις συγκρίσεις. Για δοκίμασε με αυτήν εδώ την άσκηση αν δεις πόσο καλά τα καταφέρνεις. Κάνε κλικ στο σωστό σύμβολο (μεγαλύτερο, μικρότερο ή ίσο) και έλεγξε την απάντησή σου.

Πρόσθεση και αφαίρεση (εξάσκηση στην κάθετη πράξη)

  Αν κάνεις σωστά την πρόσθεση, το τετραγωνάκι που έγραψες την απάντηση θα γίνει πράσινο.

 

   Στο πάνω κενό πλαίσιο κάνεις την πρόσθεση και στο κάτω την αφαίρεση των δύο αριθμών. 

 

   Επειδή οι αριθμοί επιλέγονται τυχαία μπορεί ο πάνω αριθμός να είναι μικρότερος από τον κάτω. Σε αυτή την περίπτωση δεν κάνουμε την αφαίρεση και πατάμε "νέοι αριθμοί" για να συνεχίσουμε.

Τι ώρα είναι;

Κοίταξε προσεκτικά τους δείκτες και γράψε την ώρα με ακρίβεια λεπτού στα παραθυράκια του ρολογιού. Αν τη γράψεις σωστά, τότε θα δεις τον κούκο να βγαίνει και να κελαηδάει και στη συνέχεια θα ακόυσεις μια φωνή να επαναλαμβάνει την ώρα.

 

Οι τέσσερις πράξεις

Κάνε μια γερή προπόνηση στις τέσσερις πράξεςι (πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμό, διαίρεση). Υπολόγισε με το νου και έλεγξε το αποτέλεσμα. 

Μπορείς να διαλέξεις όποιο βαθμό δυσκολίας θέλεις από τους 3 που έχει (εύκολο, μεσαίο, δύσκολο). 

 Πρόσθεση και αφαίρεση δεκαδικών

Αυτή η παρουσίαση θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα τους δεκαδικούς και τον τρόπο που γίνονται οι πράξεις της πρόσθεσης και της αφαίρεσης. 

 

Συμμετρία

Τι ακριβώς είναι η συμμετρία και ο άξονας συμμετρίας θα το καταλάβεις εύκολα μόλις δεις αυτή την προυσίαση με πολλές εικόνες και παραδείγματα. 

Υλικό για την Γ' τάξη - Ιστορία

Η Παλαιολιθική εποχή

Όλη η παλαιολιθική εποχή μέσα από μια παρουσίαση με κείμενα και εικόνες. 
 

Η Νεολιθική εποχή

Όλη η παλαιολιθική εποχή μέσα από μια παρουσίαση με κείμενα και εικόνες.
 

Μυθολογία

Πολλές πληροφορίες για την ελληνική μυθολογία. Πρόσωπα, θεοί, μυθικοί ήρωες, μύθοι κτλ.  Θα βρείτε και κάποια πράγματα παραπέρα από αυτά που αναφέρει το βιβλίο σας.

 Στην αρχή θα πρέπει να περιμένετε λιγάκι για να τελειώσει η "εισαγωγή" με τις βροντές και τις αστραπές και να οδηγηθείτε στο κυρίως πρόγραμμα.

Οι περιπέτειες του Οδυσσέα

Μια πολύ ωραία παρουσίαση με τις περιπέτειες του Οδυσσέα. 

Το ποια ήταν τα μέρη που επισκέφτηκε, κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει με ακρίβεια. Εδώ έχουμε μία από τις προτάσεις για τη διαδρομή που ακολούθησε ο πολυμήχανος ήρωας.

  Κάθε φορά που θα κάνετε κλικ με το ποντίκι πάνω στο χάρτη, τα καράβια (ή το καράβι) του Οδυσσέα προχωράει στον επόμενο σταθμό του.

Κάνοντας κλικ πάνω στο όνομα κάθε περιοχής από αυτές που εμφανίζονται, ανοίγει ο κειμενογράφος με περισσότερες πληροφορίες για το τι συνέβη εκεί πέρα.

Γ΄ Δημοτικού - Ιστορία

 1. ΕΝΟΤΗΤΑ 1 : Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


 2. ΕΝΟΤΗΤΑ 2 : Ο ΗΡΑΚΛΗΣ


 3. ΕΝΟΤΗΤΑ 3 : Ο ΘΗΣΕΑΣ


 4. ΕΝΟΤΗΤΑ 4 : Η ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ


 5. ΕΝΟΤΗΤΑ 5 : Ο ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ


 6. ΕΝΟΤΗΤΑ 6 : ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ


 7. ΕΝΟΤΗΤΑ 7 : Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΛΙΘΟΥ


 8. Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΕΝΟΤΗΤΑ 8 : Α. ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


 9. ΕΝΟΤΗΤΑ 9 : Β. Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


 10. ΕΝΟΤΗΤΑ 10 : Γ. Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


Υλικό για την Δ' τάξη - Ιστορία

 Η ναυμαχία της Σαλαμίνας

Ένα βίντεο με το σχεδιάγραμμα της μάχης και την κίνηση του περσικού και του ελληνκού στόλου.  Η εικόνα συνοδεύεται και από αφήγηση.

Δ΄ Τάξη - Ιστορία

 1. ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ.


 2. ΑΡΧΑΪΚΑ ΧΡΟΝΙΑ.


 3. ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ : 1. ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ.


 4. ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ : 2. Ο « ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ » (5ος ΑΙΩΝΑΣ π.Χ.).


 5. ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ : 3. Ο ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ.


 6. ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ : 4. Η ΘΗΒΑ.


 7. ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ : 5. Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.


 8. ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ : 1. ΟΙ ΔΙΑΔΟΧΟΙ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ.


 9. ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ : 2. ΡΩΜΗ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ.


 10. ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ.


 11. ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.

Υλικό για την Δ' τάξη - Μελέτη

Ήπειρος

Γνωρίστε καλύτερα τον τόπο μας, την Ήπειρο, μέσα από φωτογραφίες και ασκήσεις.

Μάθετε τις πόλεις, τις κωμοπόλεις, τα βουνά και τα ποτάμια της Ηπείρου και ταυτόχρονα ελέγξτε τις γνώσεις σας με κουίζ ερωτήσεων.

Διαμερίσματα και νομοί της Ελλάδας

Μια γρήγορη παρουσίαση με τα γεωγραφικά διαμερίσματα και τους νομούς της Ελλάδας.
 

Υλικό για την Δ' τάξη - Μαθηματικά

Γραμμές και πολύγωνα

Γνωριμία με τις γραμμές και τα πολύγωνα μέσα από μια παρουσίαση χωρίς πολλά λόγια αλλά με πολλά σχήματα. 

Πολλαπλασιασμός (προβλήματα και πράξη)

Σε αυτή την παρουσίαση δίνονται μερικά προβλήματα πολλαπλασιασμού και οι τρόποι που μπορούν να λυθούν. Προς το τέλος της παρουσίασης μπορείς να θυμηθείς ακόμα μια φορά τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε κάθετα την πράξη του πολλαπλασιασμού. 

Ευκλείδια διαίρεση

Είναι η διαίρεση που κάνουμε με το "κουτάκι". Αν ξέχασες πώς γίνεται ακριβώς, αυτή η παρουσίαση θα σου το θυμίσει. Μόλις ανοίξει η παρουσίαση,.  


Yλικό για την Ε' τάξη - Ιστορία

Ο Ιουστινιανός και η Αγία Σοφία

Η ιστορία του νέου βυζαντινού αυτοκράτορα και πολλές πληροφορίες και εικόνες από την Αγία Σοφία. (παρουσίαση)

 

Η άλωση της πόλης από του Οθωμανούς

Κειμενα και εικόνες για την άλωση της Πόλης. Η κατάσταση των δύο αυτοκτατοριών πριν την άλωση, πληροφορίες γαι τους δύο αντιπάλους ηγέτες, το χρονικό της άλωσης αλλά και οι συνέπειές της, 

   Όλη η βυζαντινή ιστορία σε περιλήψεις 

Όλα τα μαθήματα του βιβλίου δοσμένα με σχεδιαγράμματα, μικρά κείμενα και εικόνες που σε βοηθάνε να θυμηθείς καλύτερα αυτά που έμαθες φέτος στην ιστορία. (pdf)

 


1. Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι
2. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μεταμορφώνεται

3. Το Βυζαντινό κράτος, μία δύναμη που μεγαλώνει

4. Το Βυζαντινό κράτος και οι γειτονικοί λαοί

5. Η μεγάλη ακμή του Βυζαντινού κράτους

6. Το Βυζάντιο παρακμάζει και υποκύπτει σε κατακτητές

7. Θέματα από τη Βυζαντινή ιστορία

Yλικό για την Ε' τάξη - Γεωγραφία

1. Οι χάρτες. Ένα εργαλείο για τη μελέτη του κόσμου
2. Το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας

3. Το ανθρωπογενές περιβάλλον της Ελλάδας

4. Ελληνισμός εκτός συνόρων

Μαθαίνω την Ελλάδα (γρήγορη εκμάθηση και άσκηση)

Μικρά προγραμματάκια που θα σε βοηθήσουν να μάθεις την Ελλάδα καλύτερα. Σε κάθε εφαμογή υπάρχει ένα πρόγραμμα εκμάθησης όπου με ένα κλικ πάνω σε κάθε σημείο μαθαίνεις τις πληροφορίες γι' αυτό (όνομα νομού, βουνού, ποταμού ή λίμνης) και στη συνέχεια μία άσκηση όπου μπορείς να ελέγξεις τις γνώσεις σου.

Δοκιμασμένο στην Ε΄ τάξη: Τα παιδιά έμαθαν τα βουνά της Ελλάδας ή τους νομούς σε μία με δύο διδακτικές ώρες, τις λίμνες σε μία. Και το διασκέδασαν μάλιστα.

Νομοί της Ελλάδας Βουνά της Ελλάδας
nomoi_tasis_a.png vouna_tasis_a.png
Ποτάμια της Ελλάδας Λίμνες της Ελλάδας
potamia_tasis_a.png limnes_tasis_a.png
Πρωτεύουσες Πρωτεύσουσες - νομοί (αντιστοίχιση)
protevouses_tasis_a.png protevouses-nomoi_tasis_a.png

Αν θέλετε πολύ περισσότετες πληροφορίες για τη γεωγραφία της Ελλάδας μπορείτε να δοκιμάσετε τα παρακάτω προγράμματα (πολύ μεγαλύτερα σε μέγεθος). Εκτός από τις παραπέρα πληροφορίες υπάρχουν και επιπλέον ασκήσεις αντιστοίχησης, κρυπτόλεξα και άλλα ενδιαφέροντα:

Η γεωγραφία της Ελλάδας στο Google Maps

  Με κλικ πάνω σε κάθε στοιχείο (βουνό, ποτάμι, λίμνη, νομό) βλέπετε την ονομασία του και άλλες σχετικές πληροφορίες.
Κάντε κλικ στο σύνδεσμο "Προβολή μεγαλύτερου χάρτη",  κάτω από την εικόνα, για να δείτε τον χάρτη στο Google Maps με περισσότερες λεπτομέρειες και επιλογές.
Σημ. Αν θέλετε να κάνετε κλικ πάνω σε στοιχεία του Google Maps (φωτογραφίες κτλ.) θα πρέπει να απο-επιλέξετε (ξετσεκάρετε) τους νομούς (ή τα στοιχεία που τα καλύπτουν) από την αριστερή στήλη.  


Μαθαίνω την Ελλάδα (συνέχεια... κι άλλες ασκήσεις και παιχνίδια)

    Πολλές πρωτεύουσες νομών έχουν ίδιο όνομα με το νομό τους, π.χ. Νομός Ιωαννίνων > Ιωάννινα, Νομός Καστοριάς > Καστοριά.. Παρακάτω όμως θα βρείτε ένα προγραμματάκι αντιστοίχισης με τις πιο "δύσκολες" πρωτεύουσες όπου το όνομα τους είναι διαφορετικό από αυτό του νομού τους.  Επίσης θα βρείτε ακόμα ένα παιχνιδάκι με τους νομούς αλλά και με τα βουνά της Ελλάδας. 

Νομοί και πρωτεύουσες Μαθαίνω τους νομούς
Μαθαίνω τα βουνά της Ελλάδας

"Κρεμάλες" (το γνωστό παιχνίδι με ονόματα της ελληνικής γεωγραφίας)

Διαλέξτε σε ποιούς γεωγραφικούς όρους θέλτε να δοκιμάσετε τις γνώσεις σας: 
Νομοί Βουνά
kremala_nomoi.png kremala_vouna.png
Ποτάμια
kremala_potamia.png
Λίμνες
kremala_limnes.png
 

Κρυπτόλεξα της ελληνικής γεωγραφίας

 Διαλέξτε σε ποιούς γεωγραφικούς όρους θέλτε να δοκιμάσετε τις γνώσεις σας:
Νομοί Βουνά
kryptolexo_nomoi.png kryptolexo_vouna.png
Ποτάμια
kryptolexo_potamia.png
Λίμνες
kryptolexo_limnes.png

Yλικό για την Ε' τάξη - Μαθηματικά

Τρίγωνα

Μάθετε τα πάντα για τα τρίγωνα: Είδη τριγώνων, τα μέρη των τριγώνων, κατασκευή τριγώνων κτλ. Με αυτήν την παρουσίαση οι φράσεις: σκαληνό τρίγωνο, ύψος τριγώνου, ισοσκελές τρίγωνο, ορθογώνιο, αμβλυγώνιο κτλ. δε θα σας είναι πια... κινέζικα.
   Είναι μια παρουσίαση μόνο αλλά είναι ευχάριστη γιατί όλα παρουσιάζονται με κίνηση και με επεξηγήσεις για εύκολη κατανόηση.
   Η γεωμετρία αρχίζει να γίνεται ακόμα πιο ευχάριστη.

Τα τρίγωνα (με ασκήσεις)

   Ευχάριστα μαθήματα
    Στις ασκήσεις μπορείς να δοκιμάσεις να ξεχωρίσεις τα είδη των τριγώνων ανάλογα με το άνοιγμα των γωνιών ή το μήκος των πλευρών τους και πολλά άλλα ακόμα.
 
με εικόνες και ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις καλύτερα τα τρίγωνα: να μάθεις τα μέρη τους, πώς βγαίνει η ονομασία τους, τις ιδιότητές τους αλλά και το πώς κατασκευάζονται.

Μετατροπή αραβικών αριθμών σε ρωμαϊκούς

    Θέλετε να δείτε πώς έγραφαν τους αριθμούς οι αρχαίοι Ρωμαίοι; Γράψτε έναν αριθμό στο πλαίσιο της εφαρμογής και πατήστε το "Μετατροπή αραβικών αριθμών σε ρωμαϊκούς" και.. έτοιμος ο ρωμαϊκός αριθμός σας!

1. Οδηγίες για τη διδασκαλία των μαθηματικών. Πέτρος Κλιάπης

2. Φυσικοί Αριθμοί

3. Δεκαδικοί Αριθμοί

4. Κλασματικοί Αριθμοί

5. Προπαίδεια, Κριτήρια Διαιρετότητας, Πρώτοι Αριθμοί, Ανάλυση Πρώτων Παραγόντων, Μ.Κ.Δ.
6. Μέτρηση απόστασης, επιφάνειας, όγκου, χρόνου, βάρους, χρημάτων, γωνιών.
7. Βασικές Γεωμετρικές έννοιες


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
1 Υπενθύμιση Δ ΄ τάξης
2 Πώς μπορώ να γράψω έναν αριθμό ; – Η αξία των ψηφίων ενός αριθμού

3 Οι αριθμοί μέχρι το 1.000.000 - Σύγκριση αριθμών

4 Φυσικοί αριθμοί - Στρογγυλοποίηση Φυσικών Αριθμών

5 Πρόσθεση – Αφαίρεση – Πολλαπλασιασμός - Διαίρεση Φυσικών Αριθμών

6 Επίλυση προβλήματος

7 Δεκαδικά κλάσματα – Δεκαδικοί αριθμοί - Μεικτός αριθμός - Δεκαδικοί αριθμοί - Πώς μετατρέπω ένα δεκαδικό αριθμό σε δεκαδικό κλάσμα - Πώς μετατρέπω ένα δεκαδικό κλάσμα σε δεκαδικό αριθμό - Πώς μπορεί να γραφεί μία μέτρηση

8 Διαβάζω τους δεκαδικούς αριθμούς - Στρογγυλοποίηση δεκαδικών αριθμών

9 Σύγκριση Δεκαδικών Αριθμών - Αριθμογραμμή

10 Πρόσθεση - Αφαίρεση Δεκαδικών Αριθμών

11 Πολλαπλασιασμός - Διαίρεση Δεκαδικών Αριθμών

12 Προβλήματα δεκαδικών αριθμών 1

13 Προβλήματα δεκαδικών αριθμών 2

14 Γρήγοροι πολλαπλασιασμοί και διαιρέσεις με 10, 100, 1.000

15 Αναγωγή στη δεκαδική κλασματική μονάδα

16 Προπαίδεια – Κριτήρια Διαιρετότητας

17 Πολλαπλάσια και Διαιρέτες

18 Ε.Κ.Π. – Μ.Κ.Δ.

19 Κλασματικές μονάδες

20 Ισοδύναμα κλάσματα, Ομώνυμα - Ετερώνυμα

21 Πρόσθεση κλασμάτων, Πρόσθεση ακεραίου με κλάσμα, Πρόσθεση μεικτών αριθμών

22 Αφαίρεση κλασμάτων, Αφαίρεση ακεραίου με κλάσμα, Αφαίρεση μεικτών αριθμών

23 Πολλαπλασιασμός ακεραίου με κλάσμα, Πολλαπλασιασμός κλασμάτων, Αντίστροφοι αριθμοί

24 Διαίρεση κλασμάτων, Διαίρεση ακεραίου με κλάσμα, Διαίρεση κλάσματος με ακέραιο, Σύνθετα κλάσματα

25 Προβλήματα κλασματικών αριθμών

26 Στατιστική – Μέσος όρος

27 Η έννοια του Ποσοστού

28 Προβλήματα με ποσοστά 1

29 Προβλήματα με ποσοστά 2

30 Μέτρηση Απόστασης 1

31 Μέτρηση Απόστασης 2

32 Επιφάνεια 1

33 Επιφάνεια 2

34 Όγκος, Χωρητικότητα 1

35 Όγκος, Χωρητικότητα 2

36 Χρόνος, Βάρος, Χρήματα, Γωνίες

37 Διάφορα Προβλήματα

38 Σημείο, ευθύγραμμο τμήμα, ευθεία, ημιευθεία

39 Σχέση, απόσταση σημείου με ευθεία, μέσο, μεσοκάθετος

40 Γωνίες - Είδη γωνιών, Κατασκευή γωνίας

41 Γωνίες – Διχοτόμος γωνίας, Κατασκευή διχοτόμου

42 Τρίγωνο – Στοιχεία, είδη τριγώνων, κατασκευή

43 Ύψος – διχοτόμος – διάμεσος τριγώνου

44 Περίμετρος – Άθροισμα γωνιών – Εμβαδό τριγώνου

45 Τετράπλευρα – Βασικά στοιχεία – Ιδιότητες – Άθροισμα γωνιών

46 Τετράγωνο, κατασκευή, Περίμετρος, Εμβαδό

47 Ορθογώνιο Παραλληλόγραμμο, κατασκευή, Περίμετρος, Εμβαδό

48 Πλάγιο Παραλληλόγραμμο, κατασκευή, Περίμετρος, Εμβαδό

49 Τραπέζιο, Περίμετρος, Εμβαδό - Ρόμβος, Περίμετρος, Εμβαδό

50 Πολύγωνα, Άθροισμα γωνιών, Περίμετρος

51 Κύκλος, κατασκευή, Μήκος κύκλου, Εμβαδό κυκλικού δίσκου

52 Τάγκραμ - Ισοεμβαδικά σχήματα

53 Άξονας Συμμετρίας

54 Σμίκρυνση - Μεγέθυνση

55 Στερεά, Εμβαδό, Όγκος

Yλικό για την Ε' τάξη - Φυσική

Το αυτί

Μια ευχάριστη παρουσίαση για τη λειτουργία του αυτιού. Δες τη διαδρομή που κάνουν οι ήχοι και ποια μέρη του αφτιού λειτουργούν για να στείλουν το ερέθισμα στον εγκέφαλό μας. 


  

Τα δόντια μας

Μάθε τις ονομασίες των δοντιών αλλά και τη λειτουργία της κάθε ομάδας ξεχωριστά. Στη συνέχεια μπορείς να δεις το εσωτερικό του δοντιού και τα μέρη του. Έτσι θα ξέρεις καλύτερα γιατί δίνουμε τόση σημασία στη σωστή υγιεινή τους.
 
Μια παρουσίαση που μας εξηγεί τη λειτουργία της πέψης. Δες το "δρομολόγιο" που ακολουθούν ο τροφές στον οργανισμό μας και ποια όργανα είναι αυτά που παίρνουν μέρος στη διάσπαση των τροφών στα συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργήσει σωστά. 

Το ηλεκτρικό φορτίο

Γιατί δημιουργείται ηλεκτρικό φορτίο στα σώματα;
Αν δούμε πώς είναι φτιαγμένο το άτομο και από τι αποτελέιται, τότε αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε καλύτερα τον ηλεκτρισμό. και αυτό ακριβώς μας δείχνει αυτή η παρουσίαση.
 

Υλικό για την ΣΤ' τάξη - Ιστορία

Ο Αλή Πασάς και οι Σουλιώτες

Ένα πρόγραμμα με ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον για την Ήπειρο. Εδώ θα βρείτε πολλές λεπτομέρειες για τον Αλή Πασά των Ιωαννίνων, για το χαρακτήρα του, για τη ζωή του, τους  πολέμους που έκανε αλλά και για το τέλος του.   

 Εδώ θα βρείτε επίσης λεπτομέρειες για τη ζωή των Σουλιωτών, τις μάχες που έδωσαν για να διατηρήσουν την ελευθερία τους, την καταγωγή τους, τη συμπολιτεία που είχαν δημιουργήσει, τις φάρες, τον τόπο όπου έδρασαν αλλά ακόμα και δημοτικά τραγούδια που μιλούν για τη ζωή τους.

Στην εφαρμογή υπάρχουν και εικόνες. Σε κάθε ενότητα προσέξτε κάτω δεξιά στο παράθυρο του προγράμματος, αν υπάρχουν κάποια εικονίδια, περνώντας το δείκτη του ποντικιού από πάνω τους εμφανίζονται εικόνες σχετικές με το κείμενο που διαβάζετε.

Η επανάσταση του 1821

Όλη η ελληνική επανάσταση του 1821 συμπυκνωμένη αλλά και με πολλές λεπτομέρειες. Εδώ θα βρείτε όλα τα προηγούμενα επαναστατικά κινήματα σε μορφή ημερολογίου και όλα τα γεγονάτα της επανάστασσης σε χρονολογική σειρά. 

Στην ενότητα "Αγωνιστές" θα βρείτε λεπτομέρειες και βιογραφικά στοιχεία για τους ήρωες της επανάστασης, ενώ στη "Διαμόρφωση του κράτους" θα δείτε ξεχωριστούς χάρτες της Ελάδας που δείχνουν πώς μεγάλωσε το κράτος μας σταδιακά και έφτασε στο σημεριινό του μέγεθος.


Στο τέλος μπορείτε να ελέγξετε τις γνώσεις που αποκτήσατε με μια ευχάριστη άσκηση όπου βάζετε το όνομα του κάθε αγωνιστή στη μάχη που έλαβε μέρος ή ψάxνοντας στο κρυπτόλεξο να βρείτε τις λέξεις που σας δίνει το πρόγραμμα.
Κάθε φορά που τελειώνετε ένα κεφάλαιο, για να συνεχίσετε την πλοήγηση, ψάξτε στη σελίδα το πινακιδάκι που γράφει "Αρχή" και κάντε κλικ πάνω του.

 Τα σύνορα το ελληνικού κράτους

Κάνοντας κλικ πάνω σε κάθε χρονολογία, βλέπετε το χάρτη του ελληνικού κράτους εκείνη την εποχή. Κάνοντας κλικ κάτω αριστερά στο "Πληροφορίες" διαβάζετε τη συνθήκη που είχε υπογραφεί και άλλες ιστορικές λεπτομέρειες. 

Σαν την προηγούμενη παρουσίαση: μας δείχνει πώς διαμορφώθηκαν τα σύνορα του ελληνικού κράτους και τις χρονολογίες που έγιναν οι αλλαγές. Στο τέλος αναφέρονται και τα σημαντικότερα γεγονότα της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας σε τίτλους. 


Εισαγωγή
Ο Ελληνισμός μετά την Άλωση

Η Μεγάλη Επανάσταση

Η Ελλάδα Ανεξάρτητο Κράτος Χώματα με ιστορία, Εκπομπή της ΕΤ3.

Υλικό για την ΣΤ' τάξη - Γεωγραφία

Οι κλιματικές ζώνες της γης

Κάνε κλικ πάνω στην κλιματική ζώνη που σου ζητάει το πρόγραμμα. Αν δε θυμάσαι καλά, η εφαρμογή θα σε βοηθήσει δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες. 

Μαθαίνω τις χώρες της Ευρώπης

Μάθετε τις χώρες της Ευρώπης σε 20΄ παίζοντας. Κάντε κλικ στη χώρα που γράφει το πανό από το αεροπλανάκι που περνάει από μπροστά σας και μαζέψτε πόντους. Όποιος μαζέψει 360 πόντους (χωρίς κανένα λάθος) είναι ο νικητής. 

 Αν δεν ξέρετε μια χώρα, πατήστε "Παύση", ψάξτε στο βιβλίο σας, εντοπίστε την στο χάρτη και κάντε κλικ πάνω της.Αν το καταφέρετε χωρίς παύσεις, τότε είστε πραγματικά ο σούπερ νικητής.

Μαθαίνω τις χώρες του κόσμου

Μάθετε τις χώρες του κόσμου παίζοντας. Πριν όμως δοκιμάσετε τις γνώσεις σας με την κάθε άσκηση, κάντε μια καλή εξάσκηση στην αρχική σελίδα της κάνοντας κλικ πάνω σε κάθε χώρα για να μάθετε ποια είναι ποια, γιατί μετά, σε κάθε λάθος θα αφαιρούνται βαθμοί. Δε θα είναι εύκολο να γίνετε πρωταθλητές αν δεν κάνετε πρώτα καλή εξάσκηση.
 
ΕυρώπηΑφρική
europi_tasis.png

Άσκηση με όλες τις χώρες του κόσμου

Όταν θα έχετε μάθεις τις χώρες όλως των ηπείρων, μπορείτε να ελέγξετε τις γνώσεις σας με την παρακάτω άσκηση. Ο χρόνος είναι περιορισμένος για κάθε χώρα και κάθε φορά που κάνετε λάθος κυλάει ακόμα πιο γρήγορα. Γι' αυτό προσοχή. Χρειάζεται καλή εξάσκηση πριν για να πετύχετε καλό σκορ. Την εξάσκηση μπορείτε να την κάνετε πριν αρχίσετε το παιχνίδι κάνοντας κλικ πάνω σε κάθε χώρα ώστε να μάθετε το όνομά της.
 
Άσκηση με όλες  τις χώρεςτου κόσμου

 Η διώρυγα του Παναμά

Αν νομίζατε ότι η διώρυγα του Παναμά είναι σκαμμένη σαν αυτή της Κορίνθου π.χ. κάνατε λάθος. Η απόσταση εκεί είναι πολύ μεγάλη και κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ δύσκολο. Για το λόγο αυτό τα καράβια χρησιμοποιούν μια λίμνη που βρίσκεται μέσα στο έδαφος του Παναμά. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η λίμνη βρίσκεται ψηλότερα από τη θάλασσα και τα καράβια θα πρέπει να "ανέβουν" σ' αυτή για να περάσουν στην άλλη άκρη και μετά να ξανα - "κατέβουν" πάλι στη θάλασσα (στον άλλο ωκεανό).
Πώς γίνεται αυτό; Παρακολουθήστε τις κινούμενες εικόνες και θα καταλάβετε.
 

 

Η ατμόσφαιρα της γης  

Δες τα στρώματα της ατμόσφαιρας της γης και διάβασε πληροφορίες γαι καθένα απο αυτά.  Αν θέλεις να δεις από τι αέρια αποτελείται ο ατμοσφαιιιρικός μας αέρας κάνε κλικ από κάτω στο "Τα συστατικά του ατμοσφαιιιιρικού αέρα".

 

Οι γεωγραφικές συντεταγμένες 

Η κίτρινη κουκκίδα είναι ο τόπος που θες να βρεις τις γεωγραφικές συντεταγμένες του.
1. Κούνησε την κίτρινη κουκκίδα πάνω - κάτω με το ποντίκι και πρόσεξε πώς αλλάξει το γεωγραφικό πλάτος (βόρειο - νότιο).
2. Κούνησε την κίτρινη κουκκίδα δεξιά - αριστερά και πρόσεξε πώς αλλάζει το γεωγραφικό μήκος (ανατολικό - δυτικό).
3. Τσεκάρισε με κλικ, κάτω δεξιά, το κουτάκι που λέει "Εμφάνιση λεπτομερειών" για να δεις τα ονόματα των κυριότερων παράλληλων και του 1ου μεσημβρινού. 
4. Πάτα την κόκκινη κουκκιδούλα κάτω δεξιά στην οθόνη, εκεί που λέει "Εμφάνιση, απόκρυψη πλέγματος" για να δεις τις βασικές γραμμές που ορίζουν τις συντεταγμένες.
5. Κάτω στο τέλος της σελίδας, εκεί που λέει "Θυμήσου...", πέρνα το ποντίκι πάνω από τη λέξη "Μεσημβρινοί" ή πάνω από τη λέξη "Παράλληλοι" για να τους δεις στην υδρόγειο σφαίρα.

Το εσωτερικό της γης και οι σεισμοί

Μερικές απλές παρουσιάσεις από το Υπουργείο Περιβάλοντος Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων διασκευασμένες από το δάσκαλο Κοσμά Αθανασιάδη.

Μέσα σε λίγα μόνο λεπτά μπορείτε να μάθετε τόσο πολλά για το εσωτερικό της γης: 

 Η γέννηση των ηπείρων, - Οι λιθοσφαιρικές πλάκες, - Η κίνηση των πλακών, - Το εσωτερικό της γης, - Σεισμοί στην Ελλάδα και ο σεισμογράφος είναι μερικά από τα διαδραστικά βίντεο που μπορείτε να παρακολουθήσετε κάνοντας κλικ στους παραπάνω συνδέσμους.


1. H Γη ως ουράνιο σώμα
2. Το Φυσικό περιβάλλον

3. Η Γη ως χώρος ζωής του ανθρώπου

4. Οι Ήπειροι

Υλικό για την ΣΤ' τάξη - Φυσική

 Η φωτοσύνθεση

Μια παρουσίαση που μας εξηγεί τη λειτουργία της φωτοσύνθεσης στα φυτά.

Η Μικρή Εγκυκλοπαίδεια Των Ζώων (πανίδα)

Εξερευνήστε τον κόσμο των ζώων διαβάζοντας τις πληροφορίες γι' αυτά και βλέποντας φωτογραφίες ή μικρά βίντεο από το καθένα.
Μπορείτε ακόμα να παίξετε παιχνιδάκια γνώσεων για να δείτε πόσο καλά γνωρίζετε το θέμα ή για να μάθετε περισσότερα ακόμη.

Το κρυπτόλεξο των πτηνών

Βρες τα κρυμμένα πτηνά μέσα στα κρυπτόλεξα. Μόλις λύσεις ένα κρυπτόλεξο, μπορείς να φτιάξεις ένα εντελώς καινούργιο και να παίξεις ξανά από την αρχή κάνοντας κλικ στο αυτοκινητάκι (ανανέωση)
 

Μια παρουσίαση που μας δέιχνει πώς ακριβώς λειτουργεί η καδριά και πώς γίνεται η κυκλοφορία του αίματος.
 
 

Η όραση

Μια παρουσίαση που μας εξηγεί τη λειτουργία της όρασης. Δες την πορεία που ακολουθεί το φως μέσα από το φακό του ματιού μας. Μάθε πού οφείλεται η μυωπία και η υπερμετρωπία και πώς διορθώνονται.
 

Μίξη φωτός (Ανάμιξη φωτεινών ακτίνων)

Κινήστε με το ποντίκι τα τρία φωτεινά τετράγωνα (κόκκινο, πράσινο, μπλε) (RGB = Red, Green, Blue) και δείτε τα χρώματα που βγαίνουν απο τη μίξη τους.

 

Μίξη χρωμάτων (ανάμιξη χρωστικών ουσιών)

Κινήστε με το ποντίκι τα τρία έγχρωμα τετράγωνα (κυανό, ματζέντα, κίτρινο) (CMY = Cyan, Magenta, Yellow) και δείτε τα χρώματα που βγαίνουν απο τη μίξη τους.

Κίνησε την ακτίνα του φωτός με το ποντίκι και παρακολούθησε τη γωνία με την οποία πέφτει πάνω σ' έναν καθρέφτη και τη γωνία με την οποία ανακλάται.

 
 
 

Διάθλαση (μόνο)

Κίνησε την ακτίνα του φωτός με το ποντίκι και παρακολούθησε τη γωνία με την οποία περνάει η ακτίνα του φωτός από το ένα υλικό (αέρα) στο άλλο) νερό. Μπορείς όμως αν θέλεις να αλλάξεις υλικά..
 

Ανάκλαση και διάθλαση 1

Κίνησε με το πονίκι σου την ακτίνα του φωτός που περνάει από το ένα υλικό στο άλλο (π.χ. από τον αέρα στο νερό) και παρατήρησε πώς αλάζει πορεία και πώς συμπεριφέρεται ακριβώς. Μπορείς αν θέλεις να αλλάξεις υλικά (π.χ. γυαλι, διαμάντι κτλ.)
 

Ανάκλαση και διάθλαση 2

Παρατήρησε τη συμπεριφορά της ακτίνας του φωτός από έναν φακό που φέγγει κάτω από την επιφάνεια του νερού. Κίνησε τη δέσμη του φωτός ή τον φακό για να δεις πότε η ακτίνα ανακλάται εντελώς και πότε διαθλάται στην επιφάνεια που χωρίζει τα δύο υλικά.

Ολική ανάκλαση, διάθλαση και είδωλα (ψαράκια)

Πρατήρησε πώς βλέπουν τα ψάρια κάτω από την επιφάνεια του νερού. Διάβασε τις εξηγήσεις της σελίδας και δες γιατί το ψαράκι εξαφανίζεται ξαφνικά.

Σκιά

Κουνώντας την πηγή του φωτός (τη λάμπα) παρατηρείς πότε μεγαλώνει και πότε μικραίνει η σκιά της μικρής παρέας. Μπορείς όμως αν θέλεις να μετακινήσεις και αυτήν.
 

Ευθύγραμμη διάδοση του φωτός

Εδώ βλέπουμε πολύ καλά πού οφείλεται το "φαινόμενο της μικρής τρύπας" όπου βλέπουμε το αντικείμενο αντεστραμμένο. Ακουλουθήστε τις οδηγίες και θα δείτε ότι το φαινόμενο είναι ακόμα μία απόδειξη της
ευθύγραμμης διάδοσης του φωτός.


1. Ενέργεια
2. Θερμοκρασία - Θερμότητα

3. Έμβια - ΄Αβια

4. Φυτά

5. Ζώα

6. Οικοσυστήματα

7. Αναπνευστικό σύστημα

8. Κυκλοφορικό σύστημα

9. Ηλεκτρομαγνητισμός

10. Φώς

11. Οξέα-Βάσεις-Άλατα

12. Μεταδοτικές ασθένειες

13. Αναπαραγωγικό σύστημα
 

Υλικό για την ΣΤ' τάξη - Μαθηματικά

Τα τετράπλευρα 

Ευχάριστα μαθήματα με εικόνες και ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις καλύτερα τα τετράπλευρα.
 
   

Ευχάριστα μαθήματα με εικόνες και ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις καλύτερα τα πολύγωνα. 

Comments