Programma‎ > ‎

2016 - "Jozef Simons en oorlogsliteratuur"


2016 staat in het teken van de in Oelegem geboren schrijver Jozef Simons die in de eerste wereldoorlog meevocht als kanonnier en later als tolk. In samenwerking met de stad Turnhout waar Jozef Simons een groot deel van zijn leven woonde, werd een gezamenlijk programma uitgewerkt.

Van 14 t.e.m. 30 november zal er een tentoonstelling over Jozef Simons lopen in de hal van het gemeentehuis te Ranst (vrij toegankelijk tijdens de kantooruren) en op 11 november stelt Ludo Simons in het Vrieselhof de publicatie ‘Oorlogsdagboeken van Jozef Simons’ voor.
Met vragen rond dit aanbod kan je terecht bij de cultuurdienst (03 225 34 19, cultuurdienst@ranst.be).

Het project Jozef Simons en WO I is een initiatief van de heemkundige kring De Brakken, in samenwerking met prof. em. Ludo Simons gerealiseerd met de steun van de provincie Antwerpen, de gemeente Ranst, de stad Turnhout, de stad Poperinge, de gemeente Beveren, de heemkundige kringen Brucheem en Taxandria, de Erfgoedraad Ranst, de Erfgoedcel Noorderkempen en De Lovie Poperinge.


VOORBIJ - Overlezen - aperitieflezing 20 maart

Het populaire boekenprogramma van de Warande gaat op reis! Op 20 maart wordt er samen met de heemkundige kring ‘De Brakken’ om 10.30 uur in het seniorenlokaal van Ranst (Valkenlaan 1, Ranst) een aperitieflezing gehouden. Een panel (met  minister van Staat Jos Geysels, professor emeritus Ludo Simons, journalist/ hoofdredacteur Karl Van den Broeck en auteur Erik Vlaminck) bespreekt 2 boeken van Jozef Simons, onder andere het iconische boek ‘Eer Vlaanderen vergaat’ passeert de revue. Tussendoor is er livemuziek en de vaste panelleden besluiten elk met een ander boek uit de wereldliteratuur waaraan zij dachten bij het lezen van Jozef Simons’ werk. Rond 12 uur biedt het gemeentebestuur een hapje en een drankje aan.

Deelname aan deze activiteit kost 5 euro.
Wil je zeker zijn van een plaatsje, schrijf dan op voorhand in via mail naar cultuur@ranst.be met vermelding van uw naam en het aantal personen.Op 24 april wordt in de Warande in Turnhout een paneldebat gehouden rond Jozef Simons’ bekendste boek ‘Eer Vlaanderen vergaat’. AR-TUR, het centrum voor architectuur, stedelijkheid en landschap in de Kempen, biedt een wandeling door Turnhout aan die is opgebouwd rond de figuur van Jozef Simons.
Meer info en boekingen: gidsen@turnhout.be.