Nog steeds verkrijgbaar! - Vergeet me niet - gedenkboek Ranstse gesneuvelden 14-18

Het boek werd voorgesteld op 11 november 2014.
Momenteel kan u het boek aankopen op de cultuurdienst van de gemeente Ranst (Antwerpsesteenweg 57, Broechem) tijdens de openingsuren.
Telkens van 9-16u, enkel dinsdag tot 20u en vrijdag tot 12u.
Ook in de hoofdbib (Ranst) en in het gemeentehuis is het boek verkrijgbaar tijdens de openingsuren.
U kan het hier ook online bestellen.
Prijs: 30€ (+ 5 EUR verzendkosten; afhalen mogelijk)Voorbij:

2017 - "Groote Oorlog, kleine herinneringen"

Tijdens het weekend van 22 en 23 april 2017 organiseren de erfgoedraad en de raad voor kunst en cultuur samen een kunsttentoonstelling met werken die geïnspireerd worden door ‘de Groote Oorlog’.

Alle inwoners van Ranst worden uitgenodigd om deel te nemen. Zowel amateurs als professionele kunstenaars kunnen inschrijven. Ook scholen en verenigingen die actief zijn op het grondgebied van Ranst mogen hun (groeps)werk tentoonstellen.
Om de kunstenaars te inspireren moeten zij een voorwerp(en) uit WO I kiezen en van daaruit vertrekken om het kunstwerk vorm te geven. De werken moeten ‘nieuw’ zijn en verband houden met het thema.

Lees meer...

2016 - "Jozef Simons en oorlogsliteratuur"

Sinds 2014 herdenkt het gemeentebestuur van Ranst het einde van de eerste wereldoorlog. Jaarlijks wordt er een begeleide busreis georganiseerd naar de westhoek voor de zesde leerjaren van alle Ranstse scholen en op 11 november is er naast de herdenking aan het monument van de gesneuvelden in Oelegem ook een plechtigheid in het Vrieselhof waarbij elke Ranstse gesneuvelde gesymboliseerd wordt door een eenvoudig wit kruis dat zijn naam draagt.

Naast deze jaarlijks terugkerende evenementen worden er jaarlijks een aantal activiteiten uitgewerkt rond een thema.
In 2014 werd het boek ‘Vergeet me niet’. Ereboek voor de Ranstse gesneuvelden van de eerste wereldoorlog’ uitgegeven. Dit boek is nog steeds te verkrijgen bij de cultuurdienst voor 30 euro per stuk (35 euro inclusief verzending).
In 2015 reisde een tentoonstelling over het dagelijkse leven tijdens de oorlog langsheen de vier parochiekerken van onze gemeente.

2016 staat in het teken van de in Oelegem geboren schrijver Jozef Simons die in de eerste wereldoorlog meevocht als kanonnier en later als tolk. In samenwerking met de stad Turnhout waar Jozef Simons een groot deel van zijn leven woonde, werd een gezamenlijk programma uitgewerkt.

Van 14 t.e.m. 30 november zal er een tentoonstelling over Jozef Simons lopen in de hal van het gemeentehuis te Ranst (vrij toegankelijk tijdens de kantooruren) en op 11 november stelt Ludo Simons in het Vrieselhof de publicatie ‘Oorlogsdagboeken van Jozef Simons’ voor.
Met vragen rond dit aanbod kan je terecht bij de cultuurdienst (03 225 34 19, cultuurdienst@ranst.be).

Het project Jozef Simons en WO I is een initiatief van de heemkundige kring De Brakken, in samenwerking met prof. em. Ludo Simons gerealiseerd met de steun van de provincie Antwerpen, de gemeente Ranst, de stad Turnhout, de stad Poperinge, de gemeente Beveren, de heemkundige kringen Brucheem en Taxandria, de Erfgoedraad Ranst, de Erfgoedcel Noorderkempen en De Lovie Poperinge.

Overlezen - aperitieflezing 20 maart

Het populaire boekenprogramma van de Warande gaat op reis! Op 20 maart wordt er samen met de heemkundige kring ‘De Brakken’ om 10.30 uur in het seniorenlokaal van Ranst (Valkenlaan 1, Ranst) een aperitieflezing gehouden. Een panel (met  minister van Staat Jos Geysels, professor emeritus Ludo Simons, journalist/ hoofdredacteur Karl Van den Broeck en auteur Erik Vlaminck) bespreekt 2 boeken van Jozef Simons, onder andere het iconische boek ‘Eer Vlaanderen vergaat’ passeert de revue. Tussendoor is er livemuziek en de vaste panelleden besluiten elk met een ander boek uit de wereldliteratuur waaraan zij dachten bij het lezen van Jozef Simons’ werk. Rond 12 uur biedt het gemeentebestuur een hapje en een drankje aan.

Deelname aan deze activiteit kost 5 euro.
Wil je zeker zijn van een plaatsje, schrijf dan op voorhand in via mail naar cultuur@ranst.be met vermelding van uw naam en het aantal personen.Op 24 april wordt in de Warande in Turnhout een paneldebat gehouden rond Jozef Simons’ bekendste boek ‘Eer Vlaanderen vergaat’. AR-TUR, het centrum voor architectuur, stedelijkheid en landschap in de Kempen, biedt een wandeling door Turnhout aan die is opgebouwd rond de figuur van Jozef Simons.
Meer info en boekingen: gidsen@turnhout.be.

In de maand november zal er een tentoonstelling over Jozef Simons lopen in de hal van het gemeentehuis te Ranst en op 11 november stelt Ludo Simons in het Vrieselhof de publicatie ‘Oorlogsdagboeken van Jozef Simons’ voor.
Met vragen rond dit aanbod kan je terecht bij de cultuurdienst (03 225 34 19, cultuurdienst@ranst.be).
Dit project kwam tot stand met de steun van de provincie Antwerpen, de stad Turnhout en HK De Brakken.
   
 

Lezingen rond "De Groote Oorlog"

Griet Brosens
6 november 19.30 uur - kerk Oelegem (welkom vanaf 19 uur)

In het kader van de tentoonstelling ‘De Groote Oorlog in grote lijnen’ - een reizende expo over de periode 1914-1918 - wordt een lezing gegeven door Griet Brosens in de kerk van Oelegem. Zij werkt als historica bij het Instituut voor Veteranen-NIOOO.

Inschrijven via cultuur@ranst.be


Thomas Maes
11 november 13.30 uur - Vrieselhof (welkom vanaf 13 uur)

De lezing is gebaseerd op Thomas Maes' boek 'Antwerpen 1914'. Hij brengt het verhaal van de stad Antwerpen in de eerste maanden van WOI. Niet alleen het militaire verhaal, maar ook en vooral, het verhaal van de burgers en de inwoners van de stad. 

De Eerste Wereldoorlog, meer in het bijzonder:
* De eerste maanden van het conflict : de aanleiding, het ontstaan, de gebeurtenissen

* De Val van Antwerpen in 1914 : toen de Duitse troepen begin augustus 1914 België binnenvielen, veroverden ze in een mim van tijd de ene stad na de andere. Maar voor Antwerpen werden ze tot staan gebracht. Ook al duurde de strijd om Antwerpen maar enkele weken, toch zou dit het verdere verloop van de oorlog sterk bepalen en het leven van miljoenen mensen raken.

Thomas Maes is jurist. Hij studeerde aan de Universiteit Antwerpen, waar hij zijn passie voor historisch onderzoek ontdekte. Hij heeft meerder juridische en nu ook een historische publicatie op zijn naam staan. Thomas werkt bij de Raad van State.


Inschrijven via cultuur@ranst.beReizende tentoonstelling "De Groote Oorlog in grote lijnen"
van 6 tot 26 november
Vrij toegankelijk op zaterdag namiddag tussen 15 en 17 uur - afwisselend in de kerken van de verschillende deelgemeenten.

     • Zat. 7 november kerk van Oelegem
     • Zat. 14 november kerk van Broechem
     • Zat. 21 november kerk van Emblem
     • Zat. 28 november kerk van Ranst

Mogelijk ook in groep te bezoeken op aanvraag via cultuur@ranst.be

Tentoonstelling ‘De Groote Oorlog in grote lijnen’: een reizende expo over de periode 1914-1918

De Provincie Antwerpen ontwikkelde samen met het Instituut voor Veteranen-NIOOO, de tentoonstelling ‘De Groote Oorlog in grote lijnen’: een reizende expo over de periode 1914-1918.
De tentoonstelling richt zich op jongeren en is bedoeld om in schoolverband te bezoeken.

Er wordt gezorgd voor de nodige omkadering zodat ze ook geschikt is voor andere doelgroepen. In een veertigtal mobiele panelen worden de oorlogsgebeurtenissen op internationaal en Belgisch niveau weergegeven, aangevuld met lokale verhalen en beelden uit de provincie Antwerpen.

Een begeleidende brochure doet dienst als handleiding voor leerkrachten, gidsen en andere begeleiders.
Apotheose schoolproject "Herdenking gesneuvelden14-18"

Dinsdag 11 november – 11 tot 12.15 uur – monument gesneuvelden Oelegem + Vrieselhof

Wapenstilstandsdag op 11 november is een jaarlijkse herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog.
Naar aanleiding van de herdenking '100 jaar Groote Oorlog' werd bijzondere aandacht geschonken aan de 11 novemberviering.

Alle kinderen van het 6de leerjaar werden hierbij uitgenodigd om samen met hun ouders en leerkrachten de gesneuvelde soldaten van en in groot Ranst te gedenken - als orgelpunt van het project rond de herdenking van de gesneuvelden -, waar ze al een tijd hebben aan gewerkt. Iedereen was welkom om de gesneuvelden mee te herdenken.

Het programma zag er als volgt uit:

• 11 uur start: plechtigheid aan monument gesneuvelden Oelegem (aan OCMW).

• 11.15 uur: einde plechtigheid + kwartier wandelen naar Vrieselhof.

• 11.30 uur: start plechtigheid in Vrieselhof.

• 12.15 uur: afronding plechtigheid + kopje chocomelk en hapje in bezoekerscentrum voor de aanwezige schoolkinderen. 

Dit project kwam tot stand met de steun van de provincie Antwerpen 

Vredesconcert: Concert, Klassieke muziek

Het Sint-Ceciliakoor Ranst werkt samen met het mannenkwartet Les Voix Perdues. Dit kwartet dat steeds a capella zingt wordt de laatste jaren vooral herkend om zijn sterk WO1-programma; straffe oorlogs- en vredesliederen, die teruggrijpen op de Groote Oorlog. LVP eert in zijn muziek de herinnering van wat 4 jaar lang 'onze' oorlog was en heelt beetje bij beetje de wonden met harmonieën, sterke interpretaties en respectvolle arrangementen. Het 4-stemmig Sint-Ceciliakoor treedt afwisselend op met een brede selectie aan vredesliederen en brengt de hoopvolle sfeer van vrede en "nooit meer oorlog".

Wanneer
zo 21/09/14 om 15:00
Waar
Ranst Sint-Pancratiuskerk
Gasthuisstraat 36, 2520 Ranst
Wie
Sint-Ceciliakoor Ranst, Les Voix Perdues
Reserveren
ceciliaranst@gmail.com
03 485 58 05
Toegangsprijs:
aan de kassa: € 15
voorverkoop € 12 via koorleden, tel. 03 485 58 05 en e-mail ceciliaranst@gmail.com
Kinderen onder 12 jaar: gratis
Organisatie
Sint-Cecilakoor Ranst
Links
www.parochieranst.be

© Bruno Jacobs
Benefietconcert: 100 jaar na het oorlogsvuur: tentoonstelling: Het leven in de oorlog - concert - vredesdrank

Het is binnenkort honderd jaar geleden dat Broechem getroffen werd door het oorlogsgeweld.
Bij het begin van de herfst in 1914 bereikten de Duitse troepen de vesting Antwerpen. Het fort van Broechem werd beschoten door de sterke artillerie van de Duitsers. Het Belgische commando gaf de opdracht om bij de terugtocht alle uitkijkposten richting Antwerpen te verwoesten. Daarom werd de kerktorenspits gedynamiteerd. Een hevige brand ontstond waarbij de daken en de spits in vlammen opgingen. De klokken smolten, de torenconstructie werd zwaar beschadigd en ook in de kerk ontstond er brand.
Pas in de loop van de jaren twintig werd een nieuwe daktimmer gerealiseerd.

Om deze oorlogsdagen te herinneren biedt de Duitser Dr. Wolfgang Skorupa ons een gratis orgelconcert aan. Dr. Skorupa is professor in de fysica in Dresden (Duitsland), organist en erg begaan met de Europese vredesgedachte. Daarom zal hij in onze kerk diverse orgelsuccessen brengen uit verschillende Europese landen. In het voorprogramma speelt het strijkerskwartet Bruno het opus 110 nr. 8 van Dimitri Sjostakovitsj.

Heel in het bijzonder zal de vertolking op orgel zijn van “Dresden-Sachsen: Abschieds-und Friedensgesang op. 66-6” van Hans Fährmann (1860-1940).
Hans Fährman was een van de meest toonaangevende componisten van de Duitse laat-romantiek. Hij was docent aan het muziekconservatorium van Dresden en schreef dit werk in 1914 als eerbetoon aan een student van hem, die als Duits soldaat in 1914 sneuvelde bij de gevechten in België.

In de kerk loopt er tegelijk een tentoonstelling over het leven tijdens de oorlog, aangeboden door de provincie Antwerpen.
Na afloop worden we door de brouwerij Trappisten Westmalle getrakteerd op een vredesdrank.
Wanneer
zo 21/09/14 om 16:00, deuren open vanaf 15:00
Waar
Onze-Lieve Vrouwekerk Broechem
Wie
Organist: Wolfgang Skorupa op het zilveren orgel
Strijkerskwintet Bruno
Toegangsprijs
aan de kassa: € 6 (reservatie niet nodig)
Organisatie
zilveren orgel en heemkundige kring Brucheem

Collectiedagen WO I: deel je persoonlijke herinneringen
Zaterdag 22 februari – 10 tot 16 uur – kasteel Vrieselhof

Joke Bungeneerscopyright dienst Erfgoed-provincie Antwerpen
Het verhaal van de Eerste Wereldoorlog werd niet alleen aan het front geschreven. Er waren ook de belegering van de forten rond Antwerpen, (het leven tijdens) de bezetting, vluchtelingen, smokkel, …
Worden er bij jou in de familie persoonlijke verhalen over de Eerste Wereldoorlog verteld? Bezitten jullie originele voorwerpen, foto’s of documenten? Want elk persoonlijk document of voorwerp draagt bij tot de herinnering en versterkt en illustreert de verhalen.


Sinds het najaar van 2013 organiseert de provinciale dienst Erfgoed samen met lokale partners hiervoor collectiedagen in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Als je naar een Collectiedag komt, wordt alles ter plekke gedigitaliseerd. Medewerkers noteren jouw verhalen en anekdotes. Specialisten in WO I helpen met interpreteren en identificeren. Erfgoedexperten geven gratis advies over goede bewaring van de objecten. Als je objecten toont, krijg je die uiteraard terug mee naar huis! Tenzij je het wil schenken, dan zoeken we samen met jou een goede bestemming.

De verhalen en de gedigitaliseerde beelden worden in de centrale erfgoeddatabank van Europeana 1914-1918 opgeslagen en bewaard voor de toekomst.
 We hebben reeds vijf edities achter de rug waarbij unieke vondsten en verhalen werden gedigitaliseerd. Neem gerust een kijkje op http://www.europeana1914-1918.eu/nl

In het voorjaar van 2014 staan nog vier collectiedagen gepland. De eerst gaat door op zaterdag 22 februari in het kasteel Vrieselhof aan de Schildesteenweg in Ranst. De provincie werkt hier voor samen met de erfgoedraad Ranst en de heemkringen van Broechem, Oelegem en Schilde. Later kan je ook terecht in Mechelen (donderdag 27 februari, erfgoedcentrum Lamot), Hingene (zondag 2 maart, Kasteel d’Ursel) en Kalmthout (zondag 23 maart, Arboretum).
Herdenking WO I in Ranst: Samenvatting van de denkoefening op 23 januari 2013

Op 23 januari 2013 namen een vijftigtal personen deel aan een ‘denkoefening’ omtrent de herdenking van WO I op lokaal vlak.

Na een inleiding werden de aanwezigen in groepjes verdeeld. Elke groep besprak o.l.v. een moderator mogelijke onderwerpen en activiteiten. De ideeën werden in kernwoorden op post-its genoteerd. Na afloop werden de post-its verzameld en per thema of invalshoek gerangschikt; er kwamen ook al heel wat suggesties voor activiteiten

Het is belangrijk om op basis van de nu verzamelde ideeën werk te maken van een meerjarenprogramma, specifieke projecten uit te kiezen en die daadwerkelijk beginnen te realiseren.

Tegelijkertijd moeten de mogelijkheden tot samenwerking aangegrepen worden en moet dubbel werk vermeden worden.