Wie betaalt de veerman

De 8-delige BBC-serie ‘Wie betaalt de veerman’ werdt vanaf 5 oktober 1978 in Nederland uitgezonden en is geschreven door Michael J. Bird.

Na 35 jaar keert Alan Haldane (Jack Hedley) terug naar Kreta, waar hij in W.O.II met de partizanen tegen de Duitsers vocht en een oorlogsheld werd.
Al die tijd heeft hij niets vernomen van zijn geliefde Melissa. Op Kreta probeert hij de rust te vinden, die hem in Engeland ontbreekt. Hij kan Mellissa niet terugvinden en ook niet vergeten, maar hij ontdekt wel dat zij hem een dochter Annika (Betty Arvaniti) heeft geschonken, zonder dat hij daarvan afwist. Ook Annika weet niet van zijn bestaan. Hij besluit zich te vestigen op het eiland om maar dicht bij zijn nieuwe familie te zijn.

Maar hij kan zijn dochter niet erkennen, zonder het verleden het heden te laten verstoren. Als hij Annika echter ontmoet en beseft dat hij van haar kan houden, wordt hij gevangen tussen angst en verlangen, in een val die hij zelf jaren ervoor gezet heeft. Hij is zich niet bewust dat anderen tegen hem samenzweren.

De angst en haat van de oude, valse Katarina Matakis (Patience Collier) zorgt ervoor dat Alan’s aanwezigheid op het eiland langzaam maar zeker een bloedvete veroorzaakt. Volgens de Griekse mythologie kom je in het dodenrijk door de rivier de Styx over te steken. Nadat de veerman Charon is betaald, brengt -ie je over, waarna de god Hades het laatste oordeel over je uitspreekt. De titel van de serie verwijst naar deze mythe, waarbij de vraag dus eigenlijk is, wie er zal sterven. Een stukje van de titelmuziek van “Who Pays The Ferryman” van Yannis Markopoulos, dat in 1978 zes weken in de Nederlandse hitlijsten staat en een 10e plek haalt, kun je hier horen.


Wil je deze serie nogmaals herbeleven?   Deel 1   Deel 2  Deel 3  Deel 4   Deel 5  Deel 6  Deel 7  Deel 8

Als je de film hebt gezien dan kan je het spoor van de film volgen. Je moet dan naar Elounda.
Comments