Camperplaatsen op Kreta

Aghia Pelagia

Aghia Pelagia is een klein dorpje langs de autoweg richting Ghania. Dit werd de eerste overnachting voor ons. Het dorp beschikt over een leuk zandstrand verdeeld over een aantal baaien. Langs de stranden loopt een smal pad waar de restaurantjes schreeuwen om uw aandacht.
Een groot parkeerterrein kan gebruikt worden voor een overnachting, verder is het dorp niet voorzien van camperplekken. (Betaald parkeren)
De toegangswegen zijn erg stijl en gelukkig breed genoeg om bussen door te laten.Almirida

Langs de autoweg tussen Aghia Pelagia en Sissi is een moeilijk te vinden afslag naar Almirida. Er staat een bord dat naar de taverne verwijst, Meer niet. Maar het strandje van Fodele is werkelijk prachtig. Let op de rode vlag als het hard waait. Om de rotsen in westelijke richting ligt de haven en een aantal restaurantjes en hotelltjes.

35°24'32.43"N; 24°52'22.68"OSfinari

Sfinari is een klein dorp op 34 kilometer afstand van Kisamos, aan de westkust van Kreta. Het eigenlijke dorp ligt niet aan het strand zelf maar een beetje hoger op een heuvel. Beneden in de baai zijn een paar taverna's bij het "zandstrand" (zo noemen ze het zelf). Het is geen slecht strand en normaal gesproken is het er vrij rustig omdat het zo afgelegen ligt.
Aan het einde van de weg voorbij de restaurantjes mag je vrij kamperen. Er is een kampeerterrein voor tenten. De campers moeten een plek zoeken op de parkeerplaats(sen) naast een restaurant.
Bij een restaurant kan je vers water tappen, bij de ander kan je douchen. Toiletten zijn er ook.
Aan de andere kant van het dorp ligt een groot keienstrand / een vuilnisbelt, inclusief rottende groentes, een oude auto en allerlei soorten rotzooi. In de buurt worden tomaten verbouwd in kassen. In Sfinari mag je vrij kamperen. De rit naar Sfinari is spectaculair met mooie uitzichten vanaf de bergen en kliffen naar de kust die beneden is.
De afslag naar het strand door het dorp is erg smal en zal met tegenliggers problemen opleveren.
De weg is goed, maar soms wat aan de nauwe kant, en aangezien je het grootste gedeelte van de tijd langs kliffen rijdt is het aan te raden om rustig te rijden en de tijd te nemen als je in één stuk wilt aankomen.Sfinari dorp : 35°25'10.18"N 23°34'4.50"E

Mogelijke camperplaats: 35°24'54.64"N 23°33'39.02"E

Elafonisi

Elafonissi is de naam van het eilandje dat tegenover het dorp Elafonisos is gelegen, en het op een na grootste strand van het westen van Kreta.
Het wordt bijna overal geadverteerd als het mooiste strand van Kreta, en aangeprezen als een soort tropisch paradijselijk strand. Maar wees gewaarschuwd.
Toen wij er kwamen stonden de parkeerplaatsen vol met bussen en auto's. Hier en daar waren er ook campers en caravans geparkeerd.
Wij hebben er geen vers water tappunt gezien. Geen voorzieningen.
Als het er rustiger is dan is aan te bevelen hier een paar dagen te bivakkeren.

Coord.: 35°16'23.18"N 23°32'39.83"E
Kryos

Kryos beach is een kiezel strand dat je kan bereiken via een onaantrekkelijk kassen gebied te rijden. Er is ruime mogelijkheid een camper te parkeren. Echter zijn er geen winkels in de buurt. Een beachbar verschaft het enige vermaak.

Coord.: 35°14'12.36"N 23°35'43.56"E
PaleochoraPaleochora is een klein stadje op een landtong in het zuidwesten van Kreta. Het ligt op ongeveer 75 kilometer ten zuidwesten van Chania en er wonen ongeveer 1.500 mensen in de plaats. Het was een rustig vissersdorp totdat het in de jaren zestig werd ontdekt door de hippies. Vanaf dat moment is Paleochora vooral een toeristenstad.

Het dorp wordt bekroond door een Venetiaans kasteel dat grotendeels in elkaar is gevallen. In 1279 liet de Ventiaanse generaal Marinos Gradengos dit "kasteel van Selino" bouwen. De piraat Barbarosa vernietigde het fort tijdens een aanval in 1539, maar toch is het fort goed bewaard gebleven. Het dorp Paleochora zelf is gebouwd op de oude stad Kalamidis.
Aan de oostzijde ligt een camping. Vrij staan met de camper zal niet goed mogelijk zijn in verband met de drukte. Ook omdat na 19:00 uur een aantal straten worden afgezet om het verkeer plaats te laten maken voor de restaurantjes die letterlijk hun waren op straat zetten. Zeker de moeite waard een paar dagen hier te verblijven. Gemoedelijke sfeer en goedkoop.
In het stadje komen veel toeristen. Het is dan ook volledig op hen ingesteld; er zijn veel hotels en appartementencomplexen. Ook zijn er voldoende restaurantjes en zijn er kroegjes en een dancing. Ten westen van de landtong ligt een prima zandstrand en het water in de kleine baai is ideaal om te windsurfen, omdat het vrij is van alle obstakels. Het zandstrand aan de westzijde, Sandy Beach, is het mooiste strand van het stadje. Het is een behoorlijk strand en je kunt er prima de zee in om te zwemmen. Wel is het er vaak erg winderig, wat voor de windsurfers natuurlijk geen probleem is, maar voor zwemmers des te meer. Aan de oostzijde ligt Pebble Beach. Langs Pebble Beach loopt de promenade waar het nachtleven zich afspeelt. Ook bevinden zich daar de meeste eetgelegenheden.

In het centrum van Paleochora zijn veel winkeltjes waar van alles verkocht wordt.
Voor een camper is het centrum van Paleochora een verzoeking. De straten zijn smal en men parkeert motoren, scoorters en auto's daar waar het maar uitkomt. Toch moet je van de westzijde naar de oostzijde om de camping te bereiken. De straat naar de aanlegplaats van de veerboot is de meest aangewezen weg. Maar pas op: na 19.00 u is het centrum afgesloten voor verkeer.
Bij coord.: 35°14'15.67"N 23°41'36.44"E ligt camping Paleochora. Van hier uit is het goed te doen om naar het dorp te lopen of te fietsen.
Aan de haven achter het fort hebben wij geen campers gespot.

Wil je vrij camperen moet je in oostelijke richting doorrijden naar Giariskari ( 35°14'17.22"N, 23°43'11.64"E). Hier tref je een ruim parkeerterrein en een mooi zandstrand met stranddouches, twee beachbarretjes, toiletten en koele drankjes. Je kan ook een eenvoudige maaltijd nuttigen bij de barretjes of wat meenemen.
Douches op het strand en echte toiletten achter de struiken. Er is zelfs een masseur die voor € 35.00 een goede massage geeft.
Van hier uit loopt ook de E75 wandelroute en kan je dus het er op wagen om naar Lissos te lopen. Wel eten en drinken meenemen, er zijn geen voorzieningen.
De barretjes wekken hun stroom op met generatoren en maken daardoor nogal wat lawaai. Water kan afgetapt worden van de bevloeiing.
Het meest westelijke deel van het strand is een naturisten strand.
Sougia

Sougia ligt in de gemeente Anatoliko Selino en het departement Chania. Sougia is een badplaats aan de Libische Zee, aan de zuidkust van Kreta.

Sougia wordt omgeven door het gebergte Lefka Ori. Bij het dorp mondt de Agia Irinikloof uit in de Libische Zee. In de buurt van Sougia bevindt zich tevens de lange en onbegaanbare Tripitikloof en iets verder weg de Samariakloof. Op de plek van Sougia bevond zich in de Griekse oudheid de havenplaats Syia.

Sougia leeft vooral van het toerisme en in mindere mate van de visserij en landbouw. De enige uitvalsweg loopt richting het noorden en voert richting Kandanos en Chania. Vanuit Sougia zijn er bootdiensten naar Paleochora, Agia Roumeli en Chora Sfakion. De wandelroute E4 verbindt Sougia met Paleochora en Agia Roumeli. Ook zijn er wandelpaden richting de Omaloshoogvlakte, waar zich de entree van de Samariakloof bevindt. Voor de wandelaar is Sougia een mooie uitvalbasis. Vanuit Sougia is het ook goed te doen om naar Lissos te lopen.

Lissos is een oude stad in zuidwesten Kreta, op het gebied van Kirikos van Agio's, dichtbij het kleine dorp van Sougia, 70 km- zuiden van Chania.

Lissos en Syia waren de havens van de stad Elyros, de belangrijkste oude stad van het gebied, die dichtbij het dorp Rodovani ligt. Het werd opgericht tijdens de Klassieke periode en bloeide tot de Recente Antiquiteit. Zijn naam werd ervan vergewist door inschrijvingen. De vroege geschiedenis van de stad is onbekend. BC gebaseerd op inschrijvingen en muntstukken van de 3de eeuw, kennen wij de stad die met Koning van Carthago Maga wordt verenigd, en sloten ons aan bij de Republiek van Oreians. De republiek van Oreians werd bestaan uit de steden Lissos, Syia, Poikilassos, Tarra, Yrtakina en Elyros. Lissos had krachtige handel en visserij marine.

Er waren ontdekte ruïnes van theater, aquaduct, begraafplaats, en baden van de oude tijden, en basilieken Palaiochristian. In het gebied, werden er ook gevonden vele votive voorwerpen, die nu bij de Archeologische Musea van Heraklion en Chania worden tentoongesteld. In geen andere stad van Kreta, behalve Gortys, werden er gevonden zo vele stukken van beeldhouwwerk. Dit feit getuigt de welvaart en de macht van Asclepieion van Lissos. Lissos heeft zijn eigen muntstukken met de beelden van Artemis en dolfijn en het woord LISION (van Lisians). Lissos en Yrtakina waren bondgenoten en zij hadden handelbetrekkingen met gemeenschappelijke munt. Hun muntstukken hadden dolfijn of vliegende duif op kant, en acht-straal ster met het woord L/I/S/I/O/N (van Lisians) op andere.

In 1957-58 werd de stad opgegraven door N. Platon.
Naast Asklepieion en het Roman necropool zijn er ook twee Griekse Orthodoxe kerken: De agio's Kyrikos heeft sommige aardige fresko's en chapel van Panagia is bouwstijl met oude marmeren blokken.
Het kleine strand is een ruw kiezelstrand. Er leeft niemand meer in Lissos. U kunt het van Sougia met de boot of te voet (90 minuten wandelen) bereiken.
In Sougia zijn twee mogelijkheden om met de camper te overnachten.
Aan de westzijde bij de haven is een parkeerterrein.

Bij coord.: 35°14'46.15"N 23°48'19.78"E


En aan de oostzijde van het dorp is de toegang tot het strand ruim genoeg om daar ook een aantal campers te kunnen parkeren.
De toegangsweg gaat door de rivierbedding dus let op als de camper te lang is.
De oostelijke parkeerplaats is het dichtst bij het naturisten strand.35°14'55.53"N 23°48'55.34"E

Alhoewel er een bord staat tegenover de taverna op de hoek van de hoofdweg waarop staat dat nudisme niet is toegestaan is Sougia voornamelijk een strand voor nudisten. Het is lang en erg mooi met keitjes en zand.
Achter Sougia ligt het begin van een tweede kloof, een beetje kleiner dan die van Samaria, dus nog een kans voor een interessante wandeling.
Het meest oostelijke deel van het strand vlak voor en voorbij de rotsen is een naturistenstrand. (grotten) Het water is er kraakhelder.


Timbaki


Timbaki is na Mires het grootste dorp van de Messara -vlakte in het zuiden van Kreta. In Timbaki zitten vrij veel winkels en ook de grote supermarkt Marinopoulos. De hoofdstraat van Timbaki is altijd druk en chaotisch. Het dichtstbijzijnde strand is dat van Kokkinos Pirgos, dat twee kilometer naar het westen en ligt waar de plaatselijke bevolking van Timbaki dankbaar gebruik van maakt
In Timbaki zitten drie apotheken aan de hoofdweg. Ook zitten meerdere banken, zoals de Nationale bank en de handelsbank aan de hoofdweg. Ook het postkantoor vindt u aan deze weg, vanuit het centrum richting Mires aan de rechter kant. Iedere vrijdagochtend is er markt in Timbaki, met veel kleding, schoenen, huishoudelijke artikelen en groente en fruit van de plaatselijke boeren. De inwoners van Timbaki halen over het algemeen hun inkomen uit de landbouw. Net buiten Timbaki is dan ook een groot gebied volgebouwd met kassen.. Ten zuiden van Timbaki is een miltair vliegveld wat nog zelden gebruikt wordt. Even voorbij dit vliegveld is een strook onbedorven strand waar schildpadden hun eieren komen leggen. Langs dit strand loopt een duinenstrook met een vrij brede zandweg. Hier kunt u prima overnachten en zonnebaden. Steek op het strand geen stokken of parasol in de grond!!! .


Kalamaki


Kalamaki is een klein dorpje met een prachtig, breed zandstrand. Het is een rustig oord met heel wat kleine hotels en apartementen. Kleine winkeltjes, een bakker, een krantenwinkel, een tiental restaurantjes, autoverhuur en motorverhuur, al het noodzakelijke kan de toerist hier vinden. Het is erg leuk voor mensen die niet van de grote drukte houden. Het zeewater is helder, erg schoon. Wilt u naar een drukkere plaats in de buurt, dan zijn Matala of Agia Galini in een kwartier met de (huur) auto te bereiken.

Met de camper moet je niet het dorp inrijden want de kustweg is geheel in beslag genomen door de restaurantjes. De straat achter de huizen wordt zo smal dat het met een personenauto al moeilijk wordt om de bocht om te komen.
Wel is het mogelijk langs de zuidkand van het dorp naar het strand te rijden. Hier staan weinig huizen en is een plaatsje langs het strand mogelijk.


Komos strand.

Het strand van Kommos ligt op 71 kilometer ten zuidwesten van Heraklion, net ten noorden van Matala, vlakbij het kleine dorp Pitsidia (2 kilometer). Rij voorbij Festos naar Pitsidia en zo naar Komo.

Op het strand is een groot gedeelte dat door naturisten gebruikt wordt. Als je naakt wilt zwemmen, moet je naar het noordelijke deel gaan maar het is goed mogelijk dat je hier ook vele niet-nudisten aantreft.

Als je Matala verlaat, ga je de bocht om net voorbij de camping op de heuvel en voor het dorp van Pitsidia, zijn er afslagen naar het strand van Kommos. Er is een ongeplaveide weg of je kunt er in 15 minuten naartoe lopen vanaf de hoofdweg. Kommos heeft een heel groot en prachtig zandstrand ten oosten van Matala.

Het strand van Kommos is schitterend en verbazingwekkend ongerept, waarschijnlijk vanwege de archeologische vondsten en beperkingen voor privé personenen om iets in dit gebied neer te zetten. Het is er rustiger dan op het strand van Matala, en er is plek voor nudisme (het strand is lang dus gewoon door blijven lopen en je ziet vanzelf wel waar het stuk voor de naturisten begint). Aan het begin van het strand kun je ligbedjes en parasols huren, en is er een taverna in de buurt waar je iets kunt drinken. Als je van plan bent om op het naturistenstrand te gaan liggen is het handig om wat water mee te nemen.

Kommos Beach is een van de stranden waar de caretta-caretta schildpad zijn eieren legt. Plekken waarop dat is gebeurd worden gemarkeerd en afgezet, zodat je niet op de eieren kunt trappen.
In het nabijgelegen Pitsidia is een camping. "Komos CAMPING" is gelegen tussen de dorpen Matala & Pitsidia,met plaatsen van ca 36 m2 met een bos en kiosken, die een fascinerend uitzicht op de omgeving bieden. Het ligt op slechts 10 minuten van de mooiste, schoonste strand van Komos. Het is ook vlak bij Matala, het beroemde schilderachtige hippie en vissersdorp met zijn prachtige natuurlijke grotten, evenals de beroemde Minoïsche paleizen van Festos en Agia Triadas.

"Komos CAMPING" biedt een zwembad, een speciale plaats voor kleren wassen, keukens om te koken, warm water voor 24 uur, eerste hulp, biologische reiniging, een speeltuin, een mini-markt en een restaurant met traditionele gerechten.
Rechts van het midden van de foto ziet u nog net de camping.


Matala

Matala ligt aan de Zuidkust van Kreta, aan het einde van de Messara-vlakte, op 65 km. van de luchthaven van Heraklion. Matala werd wereldberoemd door de unieke ligging tussen de krijtrotsen, waarbij talrijke gaten (antieke grafkamers) deze plaats een karakteristiek gezicht geven. In de jaren zestig was Matala het domein van de hippies. Tegenwoordig mogen de holen overdag bezocht worden, maar 's avonds wordt alles afgesloten.

De prachtige baai waar Matala aan ligt is smal en opent zich naar het westen, wat de bezoekers en inwoners van Matala iedere avond een adembenemende zonsondergang bezorgt. Het dorp breidt zich steeds verder richting het binnenland uit, er komen steeds meer nieuwe hotels en appartementen bij. De oude dorpskern is tegenwoordig afgesloten voor auto's, maar er is een parkeerplaats net voor het dorp direct aan het strand en aan de toegangsweg naar Matala is de laatste paar honderd meter ook plaats genoeg voor de auto's,touringcars en campers. Er zijn geen voorzieningen voor campers. Er is wel een camping maar deze is nogal oneffen. De camping is niet door ons bezocht.


Wilt u naar het naturistenstrand Red Beach neemt u de eerste straat links in het dorp. Hier begint ook het voetgangersdeel. Er zijn parkeerplaatsen van div. hotelletjes. Ook zijn er hier diverse opgravingen. Hier gaat u aan voorbij. Aan het eind van de kloof een steil pad omhoog. De rest wijst zich vanzelf. Wel drinken en eten meenemen.

Boven op de heuvel woont (2008) een Belg in een grot.


Trafoulas en Dragon BayOmdat bij Lendas en Dytiko weinig geschikte plaatsen zijn om met een camper te staan loont het de moeite om langs de kust door te rijden naar het oosten. Het is wel een niet geasfalteerde weg maar goed berijdbaar. U komt dan aan de haven van Trafoulas. Hier achter ligt de kloof naar Dragon Bay. Voor de geoefende wandelaars een leuke tocht en niet moeilijk. Bent u slecht ter been wees dan voorzichtig, de afdaling is glibberig voor rolsteen en klei.
In de kloof is een steile wand moet een aantal klimroutes. Schrik dus niet als u mensen hoog boven u ziet hangen. Het strand van Dragon bay is overwegend naturistisch. Overweeg een overnachting in een van de grotten. Velen gingen u voor.
Bij de haven is een hotel restaurant. Het CasaDoria Slowlife hotel biedt eenvoudige en comfortabele accommodatie, die volledig in harmonie is met de omringende natuur.
Het gebouw bestaat uit 2 verdiepingen met kamers die zijn voorzien van airconditioning en een balkon. Verder heeft het hotel een restaurant en een groot terras met panoramisch uitzicht op de Libische Zee.
In het restaurant van het CasaDoria kunt u terecht voor lunch en diner. Er worden uiteenlopende Italiaanse en Griekse gerechten geserveerd. Het CasaDoria Slow Life Hotel biedt op aanvraag yoga- en reikisessies met gecertificeerde instructeurs.
Het Bad van Pasiphae, ook bekend als het Hamamstrand, ligt op slechts 5 minuten lopen van het CasaDoria.


Xerokampos

Xerokambos ligt in het zuidoosten van Kreta, tamelijk afgelegen. Xerokambos is een prachtige plek met veel mooie baaitjes en strandjes om een paar dagen te staan.
De lange zandstanden zijn ronduit prachtig. Er zijn aan paar Taverna's en een aantal kamers te huur. Wie van rust en natuur houdt zal hier een heerlijke vakantie beleven. De weg naar Xerokambos gaat door de bergen en biedt een prachtig uitzicht. Zelfs in het hoogseizoen is het hier heerlijk rustig. De weg vanaf Zakros naar Xerokabmos schijnt erg slecht te zijn. Het beste is te rijden via Ziros, vanaf Ziros is er een goede asfaltweg door de bergen, wel met veel pittige bochtjes.  Het is nog niet al te toeristisch. Er zijn verder geen voorzieningen. Wel een kleine supermarkt en wat restaurantjes.


Comments